03 December 2018

New Life

Assalamualaikum,

Hari nie dah masuk hari ketiga untuk bulan Disember 2018. Cepatnya masa berlalu kan. Tinggal beberapa hari je lagi untuk kita lalui tahun 2018 ini. Bagi saya, tahun 2018 ini memang tahun yang saya rasa macam-macam berlaku. Perkara yang terjadi itu semuanya diluar jangkaan saya. Apa yang saya rancang time awal tahun 2018 itu mostly tak jadi and something else yang berlaku. Benar lah Allah is the BEST planner. Kita hanya mampu merancang saje. 

Saya pernah shared entri sebelum ini berkenaan lapor diri saya yang ditangguhkan. Boleh rujuk pada ENTRI ini. Buat pengetahuan readers, saya secara rasminya 4 bulan menjadi penganggur yang berjaya. Hohoho. In Shaa Allah bakal menamatkan zaman pengangguran saya tak lama lagi. Cehh poyo je. Bukan senang untuk hadapi zaman menganggur ni. Agak tough juga lah untuk saya sepanjang 4 bulan tu. Tipu lah kalau saya kata saya tak stress or give up apabila orang tanya kenapa saya berhenti kerja? Kenapa saya tak sambung belajar? Kenapa itu? Kenapa ini? 

Dulu saya berhenti sebab nak sambung belajar. But then rezeki untuk saya apabila saya dapat tawaran kerja dari SPA. Saya ketepikan niat untuk sambung belajar and pilih kerja. Then lapor diri saya ditangguhkan kerana masalah medical check up saya. Ketika itu, saya masih dibawah rawatan doktor. Saya kena penyakit tibi. But alhamdulillah rawatan 6 bulan tu dah tamat pada 16 Oktober lepas. Follow up appointment still ada lagi. Just saya tak perlu makan ubat hari-hari. Penat wooo kena makan ubat. Sistur dah lah tak suka ubat. Hahaha. 

Begitu lah ceritanya kenapa saya menganggur. Saya nak cari kerja tapi saya risau kalau tiba-tiba SPA panggil saya untuk lapor diri. Bayangkan saya baru je masuk kerja baru then tetiba nak berhenti. Haaa gitu lah. Sesuatu yang tak pasti memang sukar. Saya banyak kali mengadu dekat ibu yang salah ke keputusan yang saya buat ni kan. Ibu lah yang selalu pujuk and cakap biar je apa orang kata. Ikut naluri hati saya sekarang. Apa yang saya rasa. Time tu hati saya memang nak cari kerja baru tapi hati ni lebih berat kepada tunggu je jawapan dari SPA. Itu lah sebab saya masih bertahan. Saya pekakkan je telinga bila ada insan-insan yang kata "rugi lah tak sambung belajar." "baik sambung balik kerja" bla bla bla. Hahaha. Stress tau sistur :p 

Penantian saya berakhir apabila saya dapat panggilan pejabat pada 29 November lepas. Mula tu saya ragu-ragu nak angkat tapi berdasarkan no tertera tu saya terfikir itu no JPA or SPA sebab pernah telefon saya sebelum nie. So, saya angkat je. Tanggapan saya betul. Pihak JPA yang telefon and minta alamat e-mel saya. Dalam beberapa minit kemudian, tiba lah e-mel yang menyatakan tarikh baru untuk saya lapor diri. Syukur Alhamdulillah. Allah makbulkan doa saya. 

In Shaa Allah 10 Disember ini saya akan lapor diri di Putrajaya. Penempatan masih tak tahu lagi and akan diberitahu selepas lapor diri. Alhamdulillah. Time dapat e-mel tu, saya tak tahu nak reaksi apa :p *tutup muka* Saya buntu. Terkejut pun ye sebab saya expect maybe tahun depan kot. So, sis dah plan baik punya nak buat apa bulan ni. Hahaha. Kena ubah lah apa yang dah dirancang tu. Perancangan Allah sangat hebat. Mungkin ada hikmahnya kenapa baru sekarang saya dipanggil. Mungkin dah cukup kot masa untuk saya bersenang-lenang #tiber

So, doakan saya ye kawan-kawan. Risau juga sebab bakal menempuh alam pekerjaan yang sebenar. Gonna start a new life. Bakal berjauhan dengan family *mungkin* Berjauhan sebab belajar dengan kerja berbeza tau. Huhuhu. Semoga Allah mudahkan segala urusan saya nanti terutama tempat tinggal and transport. Buat masa ni, saya tumpang rumah pakngah saya dekat Semenyih. Tak tahu lah nanti bila dah dapat tahu penempatan. Hopefully dimudahkan. Agak sedih juga sebab time saya lapor diri nanti ibu tak ada. Ibu pergi bercuti di Acheh dengan 2 orang adik saya pada 10 hingga 14 Disember. Bertabahlah anis oit. 

For the readers, thanks you so much sudi baca entri saya nie. Panjang juga saya membebel. Niat asal nak buat short entry je tapi biasa lah kita ni mampu merancang #tiber. Any comments or kata-kata semangat boleh lah tinggalkan di ruang komen saya ini. Saya amat hargainya. Jumpa lagi. Good night!

03/12/2018

20 November 2018

#ThrowBack : Wedding Istikomah

Assalamualaikum,

Imma back! #tiber. Fuhh rasanya dah berminggu saya tinggalkan blog ini tanpa update entri baru. Actually, saya buka je blog boleh dikatakan hampir setiap hari lah tapi macam biasa lah kan. Apabila malas menguasai diri maka kita blogwalking je lah. Tapi sebenarnya saya ni pon jenis yang malas blogwalking juga. Ikut kerajinan sis. Uhukks banyak betul kerenah saya ni. Okay sebelum saya mula melalut ke tempat lain ayuh lah kita throwback ye sahabat blogger sekalian *macam ada je* 

So, one of my ex-classmate a.k.a dorm mate time saya kat KUIM dulu selamat menamatkan zaman bujangnya pada 10 November 2018 iaitu sabtu dua minggu lepas. Yeah Eis merupakan ahli kedua dalam kelas kami yang dah kahwin. Tahniah buat Eis dan suami. Actually waktu dapat kad jemputan by whatsapp tu most of us agak terkejut juga lah sebab tetiba kan. Tak tahu tunangnya bila but tup tup dapat kad jemputan. Tak sangka ye Eis. Sesenyap je. Hehehe. Apa-apa pon congratsss dehh. Benda baik tak elok dilambat-lambatkan. Ye dokk kan :)

Alhamdulillah Istikomah selamat bergelar isteri kepada Azizi 

Tak dapat join majlis nikahnya sebab hari sabtu tu saya gerak dari Johor ke TBS. Saya dengan dua kawan saya tumpang rumah kawan lagi seorang di Rawang. Memandangkan kami dari arah lain so kita orang decide jumpa kat TBS then gerak sesama pergi rumah kawan dekat Rawang tu. Kami gerak pergi Sentul Timur by LRT dalam pukul 5 petang gitu. 

We-fie sat sementara tunggu LRT sampai. Memasing muka tak semengah paksa senyum sebab berlari nak kejar LRT tu and nasib baik belum sampai lagi. Hehehe. Kemar (tengah) naik dari KTM Kajang and Fiqah (kanan) naik bas dari Kluang. 

Hampir pukul 7 malam, kawan kat Rawang tu jemput kami dekat Sentul Timur. Time tu cuaca hujan so jalan jem kat situ. Itu yang lambat sikit kawan nie jemput but its okay. Malam tu sampai je rumah Ida, kami makan kejap then terus gerak pergi Aeon Rawang untuk beli hadiah. Hadiah apa yang kami beli? Hadooo lahhh *sebenarnya saya dah lupa hadiahnya apa* Settle beli hadiah tu merayap lah kami sekitar Rawang tu. Huhuhu

Majlis kendurinya berlangsung pada 11 November iaitu keesokkan harinya di Banting. Kami gerak dari Rawang dalam pukul 11 pagi. Terima kasih kepada adik angkat Ida sudi jadi driver tak berbayar kami. Selamat juga kami tiba. Hahaha. Kita orang saje sakat suruh kawan tu bawa tapi member tak yakin and nak harapkan kami yang lain pun sama juga. Tak yakin nak drive ke Banting. Tiba di Banting pukul 12.30 tengah hari kalau tak silap. Kami sampai tu kena pulak dengan timing pengantin nak bersanding. Ohh yeahh. Makanan dekat kenduri Eis pun sedap-sedap belaka. Masak sendiri tu and makanan yang dihidangkan lauk orang Jawa. Nice and rasa rugi tak tambah. Uhukss :p Settle makan, sesi bergambar pulak. Ayuh lahh kita.

 Cantiknya Eis. Sepadan dengan baju pengantin tu :)


 This is us. Setahun lebih tak jumpa. Last jumpa time konvo tahun lepas. Ini pon tak sampai separuh dari kelas kami yang hadir.

Okay Khair selaku wakil bagi budak lelaki kelas kita orang. Puas juga paksa dia naik sebab member segan dia seorang je lelaki. Acahh je kau nie. 

 Thinking who will be the next

Ambil berkat pengantin kononnya. Mana tahu lepas ni kita orang pulak ke kan. Auchh Hahaha. 

Pinjam picture sat. Ya kawan lelaki dua orang kiri tu baru mai. Rasanya ada bergambar dengan dorang tapi tak ingat kat kamera siapa entah guna. 

Doorgift 

Settle bergambar and jumpa kawan-kawan kelas, geng saya pun gerak balik dalam pukul 1.30 tengah hari. Agak awal juga lah kami balik sebab our drebar nak balik asrama petang tu. Dah hantar dia then kami pun apa lagi pergi lah berjimba. Hohoho. Plan nya nak tengok wayang tapi movie yang ada tak best pulak. So, kita orang decide pergi karok. Yeahh lepaskan stress, penat, rindu segala bagai. 2 jam kita orang ambil dengan harga RM40. Fuhh lega lepas dah karok. Hahaha. 

Memandangkan hari esoknya kawan-kawan saya dah masuk kerja, so hari Ahad tu juga kami gerak balik. Kami gerak lepas maghrib. Kakngah Ida tolong hantarkan kami dekat Sentul Timur memandangkan Kakngah punya rumah sewa dekat situ. Sampai je kat Sentul terus berlari kejar LRT untuk ke TBS. Saya dengan Fiqah tak beli tiket lagi. Memang tawakal je lah tiket pukul berapa, ada ke tak ada kan. Kalau tak ada memang bermalam lah kami kat TBS tu. Hahaha. Pasrah sangat dah tu. 

Memandangkan kami orang awal dari Sentul Timur, so selfie lah apa lagi kan. Serius time nie memang memasing penat sebenarnya. Pucat je muka :3 

Setiba je di TBS, saya and Fiqah berpecah dengan Kemar sebab dia naik KTM nak balik Kajang. Alhamdulillah tiket bas kami ada. Pukul 10 malam tiket kami. Saya memang terpaksa ambil tiket ke Muar lah sebab yang Tangkak punya dah habis. Fiqah pula balik ke Kluang sama waktu dengan saya. Beli air and roti sebagai alas perut sat then kita orang pisah sebab gate berlepas lain-lain. Bas kita orang delayed kejap sebab cuaca hujan mungkin. Saya sampai Muar dalam pukul 12.30 malam gitu. 

Alhamdulillah apa yang dirancang selesai. Begitu lah kisah 2 hari 1 malam saya. Cewahh. Even though tak dapat jumpa kawan lagi dua orang sebab faktor kerja tapi its okay lah dapat juga lepaskan rindu untuk jumpa geng-geng kakak cantik saya nie haaa. Tak tahu lah bila dapat jumpa lagi dengan dorang and ex-classmates yang lain. Agaknya tunggu next wedding kot baru dapat reunion. Hehehe. In shaa allah one day kan. So, to you readers thanks sudi baca entri saya yang tak seberapa ni sampai habis. Hehehe. Semoga kita berjumpa lagi. Sayonara!

20/11/2018

02 November 2018

Kenduri Kahwin Sepupu

Assalamualaikum,

Bulan Oktober dah meninggalkan kita semalam. Haih lah tinggal 2 bulan je untuk tahun 2018 ni. Sekejap je masa berlalu. Kadang terfikir juga ape benda lah yang saya buat tahun ni? Rasanya tahun ni memang tahun sangat lah "relaks". Relaks macam mana tu? Tak perlu jalani hidup sebagai seorang student. Hahaha. Student's life yang penuh dengan assignments, presentations, midterm, quiz segala bagai. Itu tak termasuk kalau kena handle program or join ko-ko. Huhuhu. Actually, rindu juga zaman belajar dulu. In shaa allah andai ada rezeki merasa lah kot.

Okay nampaknya saya dah melalut ke tempat lain. Back to niat asal post entri nie. So, sebagai pembukaan entri untuk bulan November ini, saya nak share mengenai kenduri kahwin sepupu saya. Get ready untuk di-spam dengan banyak gambar. Hohoho *gelak jahat*

Another cousin dah menamatkan zaman bujangnya pada 26 Oktober 2018 (majlis nikah). Kendurinya berlangsung pada esok harinya iaitu 27 Oktober di Putrajaya. Sebenarnya, sepupu saya ada dua orang nikah and majlis kendurinya jatuh pada tarikh yang sama. Sepupu sebelah ayah dan ibu. Tapi kami buat keputusan untuk pergi kenduri sepupu sebelah ayah atas sebab ini majlis terakhir anak pakngah saya. Pakngah saya ada dua orang anak je. Time anak sulung pakngah kahwin tu kami tak pergi sebab baru kematian ayah saya (ayah meninggal dunia 1 Okt and majlis tu 4 Okt). So, untuk anak pakngah yang bongsu ni kami pergi lah. Kalau sepupu sebelah ibu pulak, masuk ni paklong saya kahwinkan anak kali ketiga. Yang sebelum ni punya dah pergi. Haa begitulah kisahnya.

Panjang betul mukaddimah saya. So, ayuhlah kita throwback. Sepupu saya nikah selepas waktu asar pada petang jumaat tu. Kami tak expected pon akan sempat join majlis nikahnya sebab gerak dari rumah sebelum solat jumaat untuk ambil adik dekat KV Jasin. Selepas solat jumaat tu, baru gerak ke Semenyih. Nak dijadikan cerita, kami berhenti kat satu masjid di Semenyih tu untuk solat asar. Kami tak tahu pulak masjid tu tempat sepupu saya akan nikah. So, kira kami tiba awal dari dorang semua. Hehehe. Alhamdulillah rezeki untuk turut serta.

 Itu lah sepupu saya, Kak Mizah. Orangnya kecil molek je :)

 Makan dulu sebelum majlis nikah bermula

 Tahniah Kak Mizah & Abang Afiq

Time akad nikah ni saya terdetik macam mana lah giliran saya dengan adik perempuan saya. Siapalah yang akan nikahkan kami? Hahaha sempat berangan bhaii. Calon pun tak ada. Huhuhu.

 Tinggal lah kami yang masih single. Kahhh. Tak cukup 2 orang lagi ni sebenarnya.

Oh ya, memandangkan kami semua datang dari Johor, pakngah booked 2 buah homestay untuk kami. Family saya satu rumah dengan family ucu. Manakala, paklong saya duduk homestay satu lagi. Paklong saya anak ramai campur cucu menantu lagi. Hehehe. Not bad lah homestay tu. Rumah teres 2 tingkat. Bertemakan ala-ala Inggeris decoration rumah tu. Banyak juga port kat dalam rumah tu kami ambil gambar. Tak perlu kot nak post kat sini ada jem terus blog ni. Hehehe :p Homestay tu jauh sikit dari rumah pakngah saya, mungkin dalam 10-15 minit kot.


 Sebelum gerak, kita bergambar dulu. Dah macam hari raya lah pulak :)


 Pinjam pelamin dulu. Tunggu pengantin lambat nau. Hehehe



 Tak sempat nak bergambar dengan pengantin sebab time nie dah gerak balik Johor T-T

 
Beriya pejam mata. Entah ape yang feeling benau tu. 
 

Begitu lah kisahnya. Alhamdulillah majlis kedua-dua sepupu saya berjalan seperti yang dirancang. Thanks pakngah and family sudi sponsor kain and homestay. Bila bertambah ahli baru dalam keluarga ni rasa macam saya dah tua lah. Itu belum kira lagi anak sepupu saya yang dah kahwin. Hahaha. Cepat masa berlalu. Tetiba rasa nak kahwin and ada anak. Hahaha, menggatal lah kau ni anis. Ilmu tak cukup lah dengan calon pun tak ada. Okay abaikan saya dah mula melalut. 


Buat Kak Mizah dan suami, CONGRATSSS for your wedding. Dah kahwin akak sekarang. Berkurang sorang geng single. Hahaha. Semoga perkahwinan ini diberkati Allah and kekal hingga syurga. 


Lastly, tak dilupakan buat Kak Lisa dan suami. Tahniah kak. Maaf tak dapat hadir majlis akak. Semoga perkahwinan akak kekal hingga ke jannah :)