23 August 2018

Rezeki Dapat Kerja

Assalamualaikum,

I'm BACK! Rindu saya tak? Okay tak ada siapa pun disini. Tak apa lah biar lah saya membebel sendirian di sini. 

*jeling tajuk entri* Masih ingat lagi entri saya sebelum ni berkenaan saya dapat tawaran untuk sambung belajar? Boleh click SINI untuk tahu lebih lanjut. Hehehe. Pada hari Ahad 2 minggu lepas bersamaan 12 Ogos 2018 saya dikejutkan dengan kedatangan sepucuk surat dari SPA. *Fuhh ayat bukan main nak gempak* Saya keluar pergi bandar untuk melaksanakan rutin harian saya yang mana saya kena makan ubat di klinik. Settle urusan and beli barang-barang yang ibu kirim and sempat lah juga membawang kejap dengan kak wani time beli barang kat tempat kerja dulu. Sampai je rumah : 

Ibu : "Akak, ibu rasa akak kena buat istikharah"
Me : *muka blur* "Kenapa pulak?"
Ibu : "Akak pergi kat bilik ade surat untuk akak"
Me : *puas perah otak ni ade ke saya mohon mana-mana tempat belajar* (Time tu rasa macam bengap jugak aku ni dok pikir yang tu)

Buka je sampul surat and terus baca tajuk surat tu. "Tawaran Pelantikan Tetap Ke Jawatan Pembantu Tadbir (Kewangan) Gred W19" Time tu memang speechless. Serius perasaan bercampur-baur. Rasa nak menangis. Menangis sebab rasa syukur and tak sangka. At the same time rasa macam satu beban datang. Maksud saya, saya kena buat pilihan yang sangat berat bagi saya sama ada nak sambung belajar or terima tawaran kerja ni. 

Saya buntu. Saya tanya pendapat ibu macam mana. Ibu minta saya istikharah tapi ibu suggest kan saya kerja. Apa-apa pun terpulang pada saya. Ibu hanya bagi pendapat. Saya tanya kawan-kawan and beberapa orang makcik saudara saya. Most of mereka suggested supaya saya terima tawaran kerja tu sebab jawatan tu tetap bukan kontrak. Lagipun saya boleh buat PJJ kalau saya nak belajar. Belum tentu nanti saya graduate akan terus dapat kerja. Itulah majoriti pendapat yang saya terima. 

Setelah saya fikir masak-masak and sambil tu mohon doa supaya Allah beri petunjuk pada saya, saya decided untuk kerja and tolak tawaran untuk sambung belajar. Memang ada rasa ralat sikit sebab saya dah excited nak sambung belajar. Dah berangan kot macam mana life duduk jauh kat utagha sana. Hehehe. Tapi sangka baik. Maybe ini yang terbaik untuk saya. Maybe akan datang saya sukar dapat kerja or so on kan. In shaa allah saya terima apa yang Allah dah tetapkan. 

Saya akan lapor diri pada 3 September 2018 di Putrajaya. Penempatan diberitahu kemudian selepas lapor diri. So, saya tak tahu saya ditempatkan kat mana. Memang tawakal je lah. Berharap agar tempat yang bakal saya kerja tu mudah untuk saya pergi dan balik dari kerja serta tempat tinggal andai saya ditempatkan jauh dari family. 

Serius saya memang tak sangka saya akan ditawarkan jawatan ni. Kalau ikutkan time interview hari tu memang merepek je saya jawab. Saya ada posted entri sebelum ni berkenaan pengalaman saya hadir interview. Click SINI untuk singgah. Saya anggap ini rezeki saya. Syukur Alhamdulillah. Doakan saya ye dear readers. Doakan saya kuat and mampu hadapi semua ni. Saya cuak juga sebab kali ni macam saya dah betul-betul "dewasa". Kena berdikari and cari duit sendiri. Saya pernah bekerja sebelum ni selama 8 bulan tapi sebagai part time cashier. Zaman saya menganggur dulu memang saya cari kerja yang part time sebab saya tak ready nak kerja yang tetap. Alasannya, saya nak sambung belajar and risau nanti dah seghonok pegang duit kang tak nak sambung. Cehh padahal sebab utamanya saya tak nak berjauh dari family. Hehehe. Anak manja betul saya nie. *actually saya ada sebab sendiri kenapa saya buat keputusan begitu*

Begitulah kisahnya. Panjang betul saya membebel. Ada yang sama geng dengan saya tak? Boleh lah share tips or pengalaman dengan saya. Bagi kata-kata semangat pun okay. Saya amat memerlukannya *beriya betul*

22/08/2018

15 August 2018

Segmen Bloglist 2018 Nurul Najihah

https://itsnurulnajihah.blogspot.com/2018/07/segmen-bloglist-2018-nurul-najihah.html
Assalamualaikum,

Saya kembali dengan join satu segmen. Yeah! Jom lah join beramai-ramai. Syaratnya sangat mudah. *itu sebab sis join. Uhukkss*. Boleh click pada gambar untuk join. Bye. Have a nice day :)


09 August 2018

Reunion with My BFFs

Assalamualaikum,

Sementara mood rajin nak menaip datang ayuhlah kita meng-update blog. Kang datang mood malas memang sampai berhabuk-habuk lah blog nie saya akan biarkan. Hehehe. So, untuk entri kali ni saya nak share tentang perjumpaan a.k.a. reunion lah kot dengan 2 orang sahabat saya. 

Kisahnya bermula pada 4 Ogos lepas yang mana saya pergi Shah Alam untuk menunaikan jemputan kenduri kahwin. Jiran satu kuarters dulu. Bagi yang tidak tahu, dulu saya tinggal di Shah Alam sebelum berpindah ke Johor pada 3 tahun lepas. Senang cerita, lahir je dekat Johor tapi membesar di Shah Alam. Hah gitu!

So, biasanya kalau saya naik Shah Alam memang saya akan inform dorang kot-kot lah dapat jumpa. But as usual memang tak ada rezeki untuk jumpa. Alhamdulillah, that day Allah beri peluang pada kami untuk berjumpa even though saya main redah je datang rumah dorang. Bak kata orang, asal dapat jumpa kat depan rumah pon jadilah. Hehehe. 

Setiba di Shah Alam first of all kita pergi lah dulu isi perut kat kenduri. Dah lama tak jejak kaki kat situ. Rindu. Suasana still sama but ramai orang-orang baru lah. Yelah yang lama-lama tu sudah pencen or berpindah rumah kan. Sempat lah jumpa beberapa jiran lama. 

Alamak terbalik pulak tulisannya. Nasiblah.  Hahaha :)

Done kenduri

Then, gerak pergi rumah Alina. Mula-mula tu nak pergi rumah Illiyyina tapi saya konfius rumahnya yang mana satu sebab member renovated rumah. Call and mesej tak diangkat pulak. Jadi, gerak ke rumah Alina. Dah bagi warning kat dia awal-awal yang saya nak datang rumah sebab dia ni suka plan mengejut. Banyak kali nak jumpa then tetiba dia keluar. Hahaha. Kali ni memang saya pastikan dia ada kat rumah :3



This is Nur Alina binti Ahmad Bakri. Boleh jenguk blog si dia di SINI. My "makwe". Hahaha. Kawan yang selalu saya otp and video call. Orang boleh salah faham ingatkan saya ada pakwe sebab kalau sembang dengan dia ni berjam-jam jadinya. Tak tahu lah apa yang diboraknya. Thanks for the present tau. Tunggu birthday kau tahun depan aku bagi hadiah.

Kemudian, singgah rumah jiran lama juga yang kebetulan dapat cucu sulung sebelum singgah rumah Illiyyina. Pukul 5 petang saya sampai rumah dia. 



Yeah ini lah dia my "bawang", Nur Illiyyina binti Hassan Basri. Moh lerh jenguk BLOG dia. Yang ni pon sama macam Alina tapi by whatsapp lah. Memang orang akan ingat saya mesej dengan pakwe sebab tersengih-sengih sesorang. Haiyooo kesitu pulak dorang. Kesian member ni tengah senggugut pon kuatkan juga untuk melayan kerenah kawan dia hah dok selfie. Thanks wehh. Bukan selalukan. Hehehe. 

Begitulah kisahnya. Tercapailah juga hasrat untuk jumpa walaupun sekejap je memandangkan saya pun balik hari je pergi Shah Alam nie. Thanks Alina and Ilyn sudi layan kawan kau ni hah yang main redah je datang rumah. Take care okaysss. Ada rezeki kita jumpa lagi. and moga lebih molek sikit lah perjumpaannya tu. Hehehe.

Last but not least, a tiny heart for you. Siapa-siapa lah "you" tu. Kahh! :p

09/08/2018

07 August 2018

Segmen Bloglist 2018 A Secret Journey


Assalamualaikum,

Hari ni terdetik nak join satu segmen memandangkan dah lama saya tak join mana-mana segmen. Syaratnya mudah sahaja and tamat pada hari ini, 7 Ogos 2018. Boleh click pada image itu untuk mengetahui syarat yang dikenakan.  

Tentang diri saya? Hanyalah gadis biasa yang berusia 22 tahun. Huhuhu. Dulu menetap di Shah Alam and now tinggal di Johor. In shaa Allah bakal menyambungkan pelajaran di UUM Sintok, Kedah dalam bidang Kewangan pada 4 September ni. Doakan saya ye. Risau juga nak merantau jauh di negeri orang. Hehehe :)

06 August 2018

Rezeki Sambung Belajar


Assalamualaikum

Dah lama tak bukak blog. Actually kerap juga bukak macam seminggu 2 ke 3 kali tapi macam biasalah blogwalking kan. Baca blog-blog yang saya follow. Kadang tu, tujuan asal log in blog sebab nak post entry but end up dengan membaca blog orang. Hehehe. 

So, untuk entri kali  ni saya nak share sedikit khabar gembira bagi saya lah kan. Hehehe. Kalau sebelum ni saya hold on untuk sambung degree sebab saya terlepas untuk beli no. pin UPU. So, tahun ni saya lebih peka lah supaya tak berulang kesilapan lama. Cehhhwaaahhh. 

Pada 31 Julai yang lalu, result UPU untuk lepasan STPM/Setaraf diumumkan. Ibu adalah orang yang paling excited nak tahu result saya. Kebetulan pada hari tersebut merupakan hari terakhir saya bekerja, jadi saya terlupa tentang tu. Ibu whatsapp saya tanya dapat mana. Excited benauu ibu ni. So, saya pun check by SMS. Nak bukak laman web UPU, saya yakin line time tu akan slow sebab sudah semestinya ramai yang tengah nak check result kan. Itu saya ambil keputusan check by SMS je.

Setengah jam selepas saya sent tu, SMS masuk. Alhamdulillah, saya dapat tawaran menyambungkan pelajaran di UUM dalam bidang kewangan. Kalau kat SMS tu, just bagi kod kos yang kita mohon jadi saya tak tahu kos apa sebab saya ada mohon 2 kos kat UUM tu. Then saya check borang permohonan saya. My first choice, Sarjana Muda Kewangan dengan Kepujian. Alhamdulillah. Syukur. Finally, Allah makbulkan doa saya. Saya memang tawakal je. Andai kata saya dapat sambung belajar tu adalah yang terbaik maka saya terima. Begitu juga kalau tak dapat.

So, di manakah UUM itu terletak? Saya rasa ramai yang dah tahukan. Hujung utagha sana. Jadi orang utagha lah ceq tak lama lagi. Hehehe. Cuak sebenarnya. Yelah saya dok selatan. Hujung semenanjung juga tapi nasib baik bukan JB. itu memang betul-betul hujung ke hujung. Satu pengalaman baru yang akan saya tempuhi nanti. Tak boleh bayangkan macam mana suasana kat sana nanti.

Doakan saya tau dipermudahkan segala urusan. Cuak, seronok, sedih semua adalah. Ni paling jauh saya bakal pergi nie. Take it easy and enjoy the life. So, sebulan ni kena settle kan banyak perkara. Macam biasalah kan persediaan untuk sambung belajar just maybe ada extra untuk saya kena buat macam penangguhan bayar balik PTPTN, inform doktor berkenaan ni *yang ni panjang ceritanya. Just untuk makluman korang, saya dibawah pemerhatian doktor. So, paham lah kan*

Tahniah buat rakan-rakan yang ditawarkan sambung belajar. Buat yang tidak dapat, jangan putus asa. Rayuan masih dibuka. Fighting okay. Allah know better what is good for us. 

06/08/2018