31 December 2018

Last Day of 2018

 Image result for happy new year chibi
Assalamualaikum,

Fuhh dah lama saya menyepi. Hehehe. Rasanya macam dah berbulan tak bukak blog. Rindu blog ni. Rindu my readers *macam ada. uhukss* So, lagi beberapa minit je lagi kita bakal meninggalkan 2018. Welcome 2019! Rasa nervous pulak. Tak pernah se-nervous nie. Huhuhu. Poyo je sis nie. Entri kali ni tak tahu nak tulis pasal apa. Just tetiba rasa nak update. Hmmm maybe this entry sebagai penutup untuk tahun ini. Tak tahu kenapa rasa sedih nak tinggalkan 2018. Too many things happened. Seriously, saya takut nak hadapi 2019 yang tak pasti apa akan berlaku. I bet korang semua macam tu kan? Ke saya seorang je gitu eeh? 

As for me, 2018 memang agak mencabar and mostly perkara yang berlaku tu saya tak jangkakan pun. Especially, saya disahkan kena penyakit tibi. Time tu memang rasa down. Then, saya tolak tawaran belajar sebab pilih kerja but then lapor diri saya ditangguhkan. 3 perkara ni memang memberi impak besar juga dalam diri saya terutama mental dan emosi saya. Huhuhu. But alhamdulillah, saya berjaya laluinya. Thanks for my family and friends also you guys yang bagi kata-kata semangat untuk saya. Now, saya dah 3 minggu bekerja under kerajaan. Oh ya, saya ditempatkan di Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) Bukit Kiara. So far tak ada masalah. Just biasalah bab transport kan and tempat tinggal pada awal-awal kerja tu. Tapi dah settle. In shaa allah next entri saya akan ceritakan lebih detail ye. Ini kira sebagai "warm up" untuk saya bagi tahun baru nanti.

Semoga apa yang telah terjadi pada tahun 2018 ni memberi kenangan yang terbaik untuk kita. Tak kisah kenangan pahit or manis kan. Take it as our new experiences and semangat untuk kita terus maju ke depan. Haaa giteww. Rasa nak buat throwback pasal 2018 tapi next entry je lah. Kena buat flow dulu nak taip apa. Nanti melalut kang saya membebel. Itu sahaja entri saya kali ini. Sebenarnya saya dah blur tak tahu nak taip apa. Tengah fikir nak countdown ke nak kemas barang sebab esok dah kena balik KL pulak. Hehehe. So, better saya berhenti sekarang and kemas barang. Tak ada lah kelam-kabut besok. May Allah ease everythings that we plan for this new year. Jumpa lagi.

31/12/2018

03 December 2018

New Life

Assalamualaikum,

Hari nie dah masuk hari ketiga untuk bulan Disember 2018. Cepatnya masa berlalu kan. Tinggal beberapa hari je lagi untuk kita lalui tahun 2018 ini. Bagi saya, tahun 2018 ini memang tahun yang saya rasa macam-macam berlaku. Perkara yang terjadi itu semuanya diluar jangkaan saya. Apa yang saya rancang time awal tahun 2018 itu mostly tak jadi and something else yang berlaku. Benar lah Allah is the BEST planner. Kita hanya mampu merancang saje. 

Saya pernah shared entri sebelum ini berkenaan lapor diri saya yang ditangguhkan. Boleh rujuk pada ENTRI ini. Buat pengetahuan readers, saya secara rasminya 4 bulan menjadi penganggur yang berjaya. Hohoho. In Shaa Allah bakal menamatkan zaman pengangguran saya tak lama lagi. Cehh poyo je. Bukan senang untuk hadapi zaman menganggur ni. Agak tough juga lah untuk saya sepanjang 4 bulan tu. Tipu lah kalau saya kata saya tak stress or give up apabila orang tanya kenapa saya berhenti kerja? Kenapa saya tak sambung belajar? Kenapa itu? Kenapa ini? 

Dulu saya berhenti sebab nak sambung belajar. But then rezeki untuk saya apabila saya dapat tawaran kerja dari SPA. Saya ketepikan niat untuk sambung belajar and pilih kerja. Then lapor diri saya ditangguhkan kerana masalah medical check up saya. Ketika itu, saya masih dibawah rawatan doktor. Saya kena penyakit tibi. But alhamdulillah rawatan 6 bulan tu dah tamat pada 16 Oktober lepas. Follow up appointment still ada lagi. Just saya tak perlu makan ubat hari-hari. Penat wooo kena makan ubat. Sistur dah lah tak suka ubat. Hahaha. 

Begitu lah ceritanya kenapa saya menganggur. Saya nak cari kerja tapi saya risau kalau tiba-tiba SPA panggil saya untuk lapor diri. Bayangkan saya baru je masuk kerja baru then tetiba nak berhenti. Haaa gitu lah. Sesuatu yang tak pasti memang sukar. Saya banyak kali mengadu dekat ibu yang salah ke keputusan yang saya buat ni kan. Ibu lah yang selalu pujuk and cakap biar je apa orang kata. Ikut naluri hati saya sekarang. Apa yang saya rasa. Time tu hati saya memang nak cari kerja baru tapi hati ni lebih berat kepada tunggu je jawapan dari SPA. Itu lah sebab saya masih bertahan. Saya pekakkan je telinga bila ada insan-insan yang kata "rugi lah tak sambung belajar." "baik sambung balik kerja" bla bla bla. Hahaha. Stress tau sistur :p 

Penantian saya berakhir apabila saya dapat panggilan pejabat pada 29 November lepas. Mula tu saya ragu-ragu nak angkat tapi berdasarkan no tertera tu saya terfikir itu no JPA or SPA sebab pernah telefon saya sebelum nie. So, saya angkat je. Tanggapan saya betul. Pihak JPA yang telefon and minta alamat e-mel saya. Dalam beberapa minit kemudian, tiba lah e-mel yang menyatakan tarikh baru untuk saya lapor diri. Syukur Alhamdulillah. Allah makbulkan doa saya. 

In Shaa Allah 10 Disember ini saya akan lapor diri di Putrajaya. Penempatan masih tak tahu lagi and akan diberitahu selepas lapor diri. Alhamdulillah. Time dapat e-mel tu, saya tak tahu nak reaksi apa :p *tutup muka* Saya buntu. Terkejut pun ye sebab saya expect maybe tahun depan kot. So, sis dah plan baik punya nak buat apa bulan ni. Hahaha. Kena ubah lah apa yang dah dirancang tu. Perancangan Allah sangat hebat. Mungkin ada hikmahnya kenapa baru sekarang saya dipanggil. Mungkin dah cukup kot masa untuk saya bersenang-lenang #tiber

So, doakan saya ye kawan-kawan. Risau juga sebab bakal menempuh alam pekerjaan yang sebenar. Gonna start a new life. Bakal berjauhan dengan family *mungkin* Berjauhan sebab belajar dengan kerja berbeza tau. Huhuhu. Semoga Allah mudahkan segala urusan saya nanti terutama tempat tinggal and transport. Buat masa ni, saya tumpang rumah pakngah saya dekat Semenyih. Tak tahu lah nanti bila dah dapat tahu penempatan. Hopefully dimudahkan. Agak sedih juga sebab time saya lapor diri nanti ibu tak ada. Ibu pergi bercuti di Acheh dengan 2 orang adik saya pada 10 hingga 14 Disember. Bertabahlah anis oit. 

For the readers, thanks you so much sudi baca entri saya nie. Panjang juga saya membebel. Niat asal nak buat short entry je tapi biasa lah kita ni mampu merancang #tiber. Any comments or kata-kata semangat boleh lah tinggalkan di ruang komen saya ini. Saya amat hargainya. Jumpa lagi. Good night!

03/12/2018

20 November 2018

#ThrowBack : Wedding Istikomah

Assalamualaikum,

Imma back! #tiber. Fuhh rasanya dah berminggu saya tinggalkan blog ini tanpa update entri baru. Actually, saya buka je blog boleh dikatakan hampir setiap hari lah tapi macam biasa lah kan. Apabila malas menguasai diri maka kita blogwalking je lah. Tapi sebenarnya saya ni pon jenis yang malas blogwalking juga. Ikut kerajinan sis. Uhukks banyak betul kerenah saya ni. Okay sebelum saya mula melalut ke tempat lain ayuh lah kita throwback ye sahabat blogger sekalian *macam ada je* 

So, one of my ex-classmate a.k.a dorm mate time saya kat KUIM dulu selamat menamatkan zaman bujangnya pada 10 November 2018 iaitu sabtu dua minggu lepas. Yeah Eis merupakan ahli kedua dalam kelas kami yang dah kahwin. Tahniah buat Eis dan suami. Actually waktu dapat kad jemputan by whatsapp tu most of us agak terkejut juga lah sebab tetiba kan. Tak tahu tunangnya bila but tup tup dapat kad jemputan. Tak sangka ye Eis. Sesenyap je. Hehehe. Apa-apa pon congratsss dehh. Benda baik tak elok dilambat-lambatkan. Ye dokk kan :)

Alhamdulillah Istikomah selamat bergelar isteri kepada Azizi 

Tak dapat join majlis nikahnya sebab hari sabtu tu saya gerak dari Johor ke TBS. Saya dengan dua kawan saya tumpang rumah kawan lagi seorang di Rawang. Memandangkan kami dari arah lain so kita orang decide jumpa kat TBS then gerak sesama pergi rumah kawan dekat Rawang tu. Kami gerak pergi Sentul Timur by LRT dalam pukul 5 petang gitu. 

We-fie sat sementara tunggu LRT sampai. Memasing muka tak semengah paksa senyum sebab berlari nak kejar LRT tu and nasib baik belum sampai lagi. Hehehe. Kemar (tengah) naik dari KTM Kajang and Fiqah (kanan) naik bas dari Kluang. 

Hampir pukul 7 malam, kawan kat Rawang tu jemput kami dekat Sentul Timur. Time tu cuaca hujan so jalan jem kat situ. Itu yang lambat sikit kawan nie jemput but its okay. Malam tu sampai je rumah Ida, kami makan kejap then terus gerak pergi Aeon Rawang untuk beli hadiah. Hadiah apa yang kami beli? Hadooo lahhh *sebenarnya saya dah lupa hadiahnya apa* Settle beli hadiah tu merayap lah kami sekitar Rawang tu. Huhuhu

Majlis kendurinya berlangsung pada 11 November iaitu keesokkan harinya di Banting. Kami gerak dari Rawang dalam pukul 11 pagi. Terima kasih kepada adik angkat Ida sudi jadi driver tak berbayar kami. Selamat juga kami tiba. Hahaha. Kita orang saje sakat suruh kawan tu bawa tapi member tak yakin and nak harapkan kami yang lain pun sama juga. Tak yakin nak drive ke Banting. Tiba di Banting pukul 12.30 tengah hari kalau tak silap. Kami sampai tu kena pulak dengan timing pengantin nak bersanding. Ohh yeahh. Makanan dekat kenduri Eis pun sedap-sedap belaka. Masak sendiri tu and makanan yang dihidangkan lauk orang Jawa. Nice and rasa rugi tak tambah. Uhukss :p Settle makan, sesi bergambar pulak. Ayuh lahh kita.

 Cantiknya Eis. Sepadan dengan baju pengantin tu :)


 This is us. Setahun lebih tak jumpa. Last jumpa time konvo tahun lepas. Ini pon tak sampai separuh dari kelas kami yang hadir.

Okay Khair selaku wakil bagi budak lelaki kelas kita orang. Puas juga paksa dia naik sebab member segan dia seorang je lelaki. Acahh je kau nie. 

 Thinking who will be the next

Ambil berkat pengantin kononnya. Mana tahu lepas ni kita orang pulak ke kan. Auchh Hahaha. 

Pinjam picture sat. Ya kawan lelaki dua orang kiri tu baru mai. Rasanya ada bergambar dengan dorang tapi tak ingat kat kamera siapa entah guna. 

Doorgift 

Settle bergambar and jumpa kawan-kawan kelas, geng saya pun gerak balik dalam pukul 1.30 tengah hari. Agak awal juga lah kami balik sebab our drebar nak balik asrama petang tu. Dah hantar dia then kami pun apa lagi pergi lah berjimba. Hohoho. Plan nya nak tengok wayang tapi movie yang ada tak best pulak. So, kita orang decide pergi karok. Yeahh lepaskan stress, penat, rindu segala bagai. 2 jam kita orang ambil dengan harga RM40. Fuhh lega lepas dah karok. Hahaha. 

Memandangkan hari esoknya kawan-kawan saya dah masuk kerja, so hari Ahad tu juga kami gerak balik. Kami gerak lepas maghrib. Kakngah Ida tolong hantarkan kami dekat Sentul Timur memandangkan Kakngah punya rumah sewa dekat situ. Sampai je kat Sentul terus berlari kejar LRT untuk ke TBS. Saya dengan Fiqah tak beli tiket lagi. Memang tawakal je lah tiket pukul berapa, ada ke tak ada kan. Kalau tak ada memang bermalam lah kami kat TBS tu. Hahaha. Pasrah sangat dah tu. 

Memandangkan kami orang awal dari Sentul Timur, so selfie lah apa lagi kan. Serius time nie memang memasing penat sebenarnya. Pucat je muka :3 

Setiba je di TBS, saya and Fiqah berpecah dengan Kemar sebab dia naik KTM nak balik Kajang. Alhamdulillah tiket bas kami ada. Pukul 10 malam tiket kami. Saya memang terpaksa ambil tiket ke Muar lah sebab yang Tangkak punya dah habis. Fiqah pula balik ke Kluang sama waktu dengan saya. Beli air and roti sebagai alas perut sat then kita orang pisah sebab gate berlepas lain-lain. Bas kita orang delayed kejap sebab cuaca hujan mungkin. Saya sampai Muar dalam pukul 12.30 malam gitu. 

Alhamdulillah apa yang dirancang selesai. Begitu lah kisah 2 hari 1 malam saya. Cewahh. Even though tak dapat jumpa kawan lagi dua orang sebab faktor kerja tapi its okay lah dapat juga lepaskan rindu untuk jumpa geng-geng kakak cantik saya nie haaa. Tak tahu lah bila dapat jumpa lagi dengan dorang and ex-classmates yang lain. Agaknya tunggu next wedding kot baru dapat reunion. Hehehe. In shaa allah one day kan. So, to you readers thanks sudi baca entri saya yang tak seberapa ni sampai habis. Hehehe. Semoga kita berjumpa lagi. Sayonara!

20/11/2018

02 November 2018

Kenduri Kahwin Sepupu

Assalamualaikum,

Bulan Oktober dah meninggalkan kita semalam. Haih lah tinggal 2 bulan je untuk tahun 2018 ni. Sekejap je masa berlalu. Kadang terfikir juga ape benda lah yang saya buat tahun ni? Rasanya tahun ni memang tahun sangat lah "relaks". Relaks macam mana tu? Tak perlu jalani hidup sebagai seorang student. Hahaha. Student's life yang penuh dengan assignments, presentations, midterm, quiz segala bagai. Itu tak termasuk kalau kena handle program or join ko-ko. Huhuhu. Actually, rindu juga zaman belajar dulu. In shaa allah andai ada rezeki merasa lah kot.

Okay nampaknya saya dah melalut ke tempat lain. Back to niat asal post entri nie. So, sebagai pembukaan entri untuk bulan November ini, saya nak share mengenai kenduri kahwin sepupu saya. Get ready untuk di-spam dengan banyak gambar. Hohoho *gelak jahat*

Another cousin dah menamatkan zaman bujangnya pada 26 Oktober 2018 (majlis nikah). Kendurinya berlangsung pada esok harinya iaitu 27 Oktober di Putrajaya. Sebenarnya, sepupu saya ada dua orang nikah and majlis kendurinya jatuh pada tarikh yang sama. Sepupu sebelah ayah dan ibu. Tapi kami buat keputusan untuk pergi kenduri sepupu sebelah ayah atas sebab ini majlis terakhir anak pakngah saya. Pakngah saya ada dua orang anak je. Time anak sulung pakngah kahwin tu kami tak pergi sebab baru kematian ayah saya (ayah meninggal dunia 1 Okt and majlis tu 4 Okt). So, untuk anak pakngah yang bongsu ni kami pergi lah. Kalau sepupu sebelah ibu pulak, masuk ni paklong saya kahwinkan anak kali ketiga. Yang sebelum ni punya dah pergi. Haa begitulah kisahnya.

Panjang betul mukaddimah saya. So, ayuhlah kita throwback. Sepupu saya nikah selepas waktu asar pada petang jumaat tu. Kami tak expected pon akan sempat join majlis nikahnya sebab gerak dari rumah sebelum solat jumaat untuk ambil adik dekat KV Jasin. Selepas solat jumaat tu, baru gerak ke Semenyih. Nak dijadikan cerita, kami berhenti kat satu masjid di Semenyih tu untuk solat asar. Kami tak tahu pulak masjid tu tempat sepupu saya akan nikah. So, kira kami tiba awal dari dorang semua. Hehehe. Alhamdulillah rezeki untuk turut serta.

 Itu lah sepupu saya, Kak Mizah. Orangnya kecil molek je :)

 Makan dulu sebelum majlis nikah bermula

 Tahniah Kak Mizah & Abang Afiq

Time akad nikah ni saya terdetik macam mana lah giliran saya dengan adik perempuan saya. Siapalah yang akan nikahkan kami? Hahaha sempat berangan bhaii. Calon pun tak ada. Huhuhu.

 Tinggal lah kami yang masih single. Kahhh. Tak cukup 2 orang lagi ni sebenarnya.

Oh ya, memandangkan kami semua datang dari Johor, pakngah booked 2 buah homestay untuk kami. Family saya satu rumah dengan family ucu. Manakala, paklong saya duduk homestay satu lagi. Paklong saya anak ramai campur cucu menantu lagi. Hehehe. Not bad lah homestay tu. Rumah teres 2 tingkat. Bertemakan ala-ala Inggeris decoration rumah tu. Banyak juga port kat dalam rumah tu kami ambil gambar. Tak perlu kot nak post kat sini ada jem terus blog ni. Hehehe :p Homestay tu jauh sikit dari rumah pakngah saya, mungkin dalam 10-15 minit kot.


 Sebelum gerak, kita bergambar dulu. Dah macam hari raya lah pulak :)


 Pinjam pelamin dulu. Tunggu pengantin lambat nau. Hehehe



 Tak sempat nak bergambar dengan pengantin sebab time nie dah gerak balik Johor T-T

 
Beriya pejam mata. Entah ape yang feeling benau tu. 
 

Begitu lah kisahnya. Alhamdulillah majlis kedua-dua sepupu saya berjalan seperti yang dirancang. Thanks pakngah and family sudi sponsor kain and homestay. Bila bertambah ahli baru dalam keluarga ni rasa macam saya dah tua lah. Itu belum kira lagi anak sepupu saya yang dah kahwin. Hahaha. Cepat masa berlalu. Tetiba rasa nak kahwin and ada anak. Hahaha, menggatal lah kau ni anis. Ilmu tak cukup lah dengan calon pun tak ada. Okay abaikan saya dah mula melalut. 


Buat Kak Mizah dan suami, CONGRATSSS for your wedding. Dah kahwin akak sekarang. Berkurang sorang geng single. Hahaha. Semoga perkahwinan ini diberkati Allah and kekal hingga syurga. 


Lastly, tak dilupakan buat Kak Lisa dan suami. Tahniah kak. Maaf tak dapat hadir majlis akak. Semoga perkahwinan akak kekal hingga ke jannah :)

29 October 2018

Segment Bloglist by Farah Farhana

https://hanaintown.blogspot.com/2018/10/segment-bloglist-by-farah-farhana.html?m=0
Assalamualaikum,

Moh lerh join segmen bloglist by Farah Farhana :)

09 October 2018

GIVEAWAY PLANNER 2019 by SHFYQHAZHR.COM

http://www.shfyqhazhr.com/2018/10/giveaway-planner-2019-by-shfyqhazhrcom.html
Assalamualaikum,

Hari ini saya join satu giveaway anjuran rakan blogger saya. Harap-harap saya bertuah lah untuk memiliki planner tu. Comel sangat. Geram. Hehehe :)

Click pada gambar untuk mengetahui syarat penyertaan. Giveaway ini tamat pada 31 Oktober 2018. Lai lai join cepat-cepat.

Buat Sha, kita sangat suka blog awak especially your header. Cute sangat. Kalau ada background colour maybe lebih cantik and menyerlah. Itu pada pandangan kita. Dari segi entri yang awak posted pon menarik and bermanfaat. Terhibur baca bila awak share pasal life awak. Entri awak tentang app Spendee tu sangat berguna sebab kita memang tengah cari app nak catat bajet. Just belum download lagi. Huhuhu. Kita perkenalkan dekat adik kita and adik kita berpuas hati guna app tu. Terima kasih :)

08 October 2018

GPC Kawaii Octopus Giveaway

https://greennnpandacraft.blogspot.com/2018/10/gpc-kawaii-octopus-giveaway.html
Assalamualaikum,

First giveaway saya join untuk bulan Oktober ini. Boleh klik pada gambar untuk mengetahui maklumat lebih lanjut :)

02 October 2018

3 Tahun

Assalamualaikum,

Hari ni dah masuk hari kedua untuk bulan Oktober. Sekejap je masa berlalu kan. Genap deh 2 bulan saya bergelar penganggur berjaya. Hohoho. Untuk entri kali ni saya nak share tentang kisah peribadi saya. Hmmm tak ada lah peribadi mana kot. Tak tahu ada orang sudi baca ke tak tapi tak apa lah just luahan hati saya saje. 

Berlalunya hari semalam iaitu 1 Oktober maka genaplah 3 tahun ayah saya menghadap Illahi. Bila difikirkan dah 3 tahun saya hidup tanpa seorang ayah. Sebenarnya saya rasa dah lama sangat but sebenarnya baru 3 tahun. Bukan saya saje yang rasa gitu. Ibu and adik-adik saya pun rasa gitu. Orang sekeliling yang tahu akan kata "sekejap je masa berlalu. Dah 3 tahun arwah Omar pergi". But for us, it is not. Terlalu banyak perubahan dalam hidup kami setelah ayah pergi. Totally pusing 360 darjah. Setelah ayah pergi, kami perlu berpindah tempat tinggal memandangkan kami tinggal di kuarters. Kami pulang ke kampung ibu and tinggal bersama nenek. Apabila budak bandar kena duduk kampung. Haa gitu umpamanya. Memang ambil masa untuk sesuaikan diri. 

Insan yang paling terasa bebanan yang berat of course ibu. Too many things happened. Tak semua keputusan yang ibu buat mendapat sokongan even though dengan family sendiri. Tapi benda dah lepas. So, tak perlu difikirkan. Biarkan ia berlalu. Cukup saya and orang tertentu tahu tekanan yang ibu hadapi. Time itu, saya terdetik kenapa ayah pergi dulu. Kenapa Allah ambil ayah terlalu cepat sedangkan kami masih perlukan ayah. Belum sempat lagi nak balas jasa ayah. Belum cukup lagi or belum ada kejayaan yang kami capai untuk tunjukkan pada ayah supaya ayah bangga dengan kami. Belum lagi. Kenapa, kenapa dan mengapa. Serius persoalan itu yang sentiasa bermain difikiran saya even till now. Teruk kan saya? Shame on me.

Bila difikirkan semula, pasti ada sebab kenapa Allah uji sebegini kan. Kalau tak mungkin saya tak akan buka mata, buka hati, buka minda untuk tengok dunia luar sana. Ada orang lebih teruk ujiannya berbanding saya. Saya ni apa lah sangat kan. Allah baru uji dengan mengambil ayah waktu saya usia 19 tahun. Orang lain ada yang time dia kecil and ada juga yang tak pernah jumpa atau kenal siapa parents dia. Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah kerana uji aku begini. Kalau tidak, mungkin aku tak bersyukur agaknya. 

Pasti ramai tertanya-tanya sebab kematian ayah saya kan? Ayah saya menghidap penyakit kanser limfoma. Ayah saya disahkan kena kanser tu pada tahun 2013. Doktor sahkan kanser ayah dah berada tahap 4. Maybe takdir ayah saya untuk kena kanser sebab dalam keluarga ayah tak ada yang kena kanser. Ayah saya dah jalani chemotherapy pada tahun pertama tu. First cycle tu ayah kembali sihat, boleh pergi kerja and buat aktiviti harian macam biasa. Waktu itu memang kami fikirkan ayah sudah sembuh. Perancangan Allah lebih baik sebenarnya, second cycle tu kesihatan ayah merosot. Doktor kata chemo yang pertama tu sebenarnya gagal. Ayah kena tahan wad setiap kali ada appointment dengan doktor. Boleh dikira dengan jari lah appointment doktor yang ayah tak kena tahan wad. Wad ibarat rumah kedua ayah. Ayah masuk wad kadang tu lebih seminggu, sebulan pun pernah. Paling lama 2 bulan lebih and that was the final. Ayah meninggal dunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) pada 1 Oktobet 2015. 

Ayah dimasukkan ke ICU. Allah lebih sayangkan ayah. Doktor belum sempat bius untuk komakan, ayah telah pergi dahulu. Time itu, hanya ibu sahaja tunggu kat luar wad. Saya dekat KUIM and adik-adik kat sekolah. Memandangkan ayah meninggal di hospital jadi pihak PPUM uruskan jenazah ayah. Alhamdulillah urusan ayah dimudahkan. Ayah dikebumikan di tanah perkuburan kat kampung ibu, tempat tinggal saya sekarang. 

Begitulah kisahnya. Tak tahu kenapa hari ini saya terdetik untuk share kisah ni dekat blog. Ada entri sebelum ini saya share tapi just sekali lalu gitu. Kali ni detail sikit. Hehehe. Maybe saya dah betul-betul bersedia kot nak share :p. 



Ini lah ayah saya. Hensem kan? #tiber  Gambar ini je yang saya sempat snap. Gambar tahun bila entah. Ada banyak album ayah tapi tak tahu kat mana letak. Kotak-kotak yang pindah 3 tahun lepas pun kemas tak terusik. Hehehe. Ayah saya seorang polis. Ayah meninggal dunia ketika usia 50 tahun. Just want to say, Akak rindu ayah. Akak dah tak boleh panggil ayah dah. Akak boleh sebut "ayah" tetapi ayah tak akan sahut. Tenanglah ayah di sana. Semoga ayah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Kami rindukan ayah. Sangat-sangat rindu. Kita jumpa di syurga nanti tau. In shaa Allah :) 

Sampai setakat ini sahaja entri saya. Tetiba rasa macam habuk masuk mata pulak. *lap hingusss :p* Hehehe. Terima kasih sudi baca entri yang tak seberapa ini. Have a nice day! 

02/10/2018

24 September 2018

Segmen Bloglist Rasa Dan Tips Oktober - Disember 2018

https://www.rasadantips.com/2018/09/segmen-bloglist-rasa-dan-tips-oktober.html
Assalamualaikum,

Moh lerhh kita join satu segmen bloglist Rasa dan Tips. Syarat yang dikenakan sangat sangat sangat lah mudah. Hehehe. Boleh click pada gambar di atas. Oh ya, tempoh segmen ini bermula dari 25 September hingga 30 September.

20 September 2018

Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul

http://ciknurul23.blogspot.com/2018/08/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html
Assalamualaikum,

Saya kembali dengan join satu giveaway by blogger Sii Nurul. Boleh click pada gambar untuk mengetahui syarat-syarat penyertaan.

05 September 2018

Lapor Diri Ditangguhkan


Assalamualaikum,

Hari ini masuk hari ke 5 bagi bulan September. Sekejap je masa berlalu kan. Ada lagi 3 bulan untuk kita lalui bagi tahun 2018. As for me lah, tahun ni banyak perkara berlaku. Serius perkara yang terjadi itu semuanya saya tak expect. Ada gembira and ada sedih but semua yang terjadi ini adalah ketentuan dari Allah and it's mean itu yang terbaik untuk kita. 

*tengok tajuk entri* Pasti semua tertanya-tanya kenapa lapor diri saya ditangguh. Lapor diri untuk apa pulak kan? Sambung belajar or kerja? Seperti yang saya pernah share pada ENTRI saya sebelum nie, hari Isnin lepas iaitu 3 September merupakan tarikh saya lapor diri sebagai pembantu tadbir (kewangan) gred W19 di Putrajaya. Tetapi disebabkan masalah kesihatan, saya tidak perlu hadir pada hari tersebut. 

Dalam kertas panduan yang disediakan pihak JPA, ada catatan berkenaan keputusan medical checkup. Sekiranya pegawai perubatan mengesahkan kita sihat so kita boleh hadir untuk lapor diri seperti yang diarahkan. Andai sebaliknya, perlu inform pada mereka. So, keputusan medical checkup saya mengesahkan saya "mempunyai penyakit tetapi boleh dipertimbangkan". Berdasarkan panduan yang diberikan, saya maklumkan kepada urus setia dan mereka meminta saya pos dokumen yang sepatutnya saya bawa time lapor diri nanti kepada mereka dan saya tak perlu hadir pada tarikh lapor diri itu. Tunggu keputusan dari mereka. 

Begitu kisahnya. Jadi sekarang saya menunggu keputusan dari pihak sana. So, boleh sambung pengangguran saya. Hahaha. Sebenarnya saya memang dibawah pemerhatian doktor tapi saya tak expect pulak pasal ni. Saya perasan selepas seminggu saya buat medical checkup tu yang mana time tu saya nak buat check list kot-kot ada perkara tak settle lagi kan. Hehehe cuai juga saya ni. 

Saya tawakal je lah. Mana yang terbaik untuk saya itu saya redha. Ada hikmah semua ini terjadi. Bila imbas balik, azam saya tercapai apabila saya dapat tawaran untuk sambung belajar. But then dapat pulak tawaran kerja kerajaan. Kat sini emosi saya diuji sebab saya kena buat pilihan sama ada sambung belajar or kerja. Bila saya ambil keputusan untuk pilih kerja, perkara ini terjadi. So, kadang itu saya jadi risau andai kata dua-dua ini saya tak dapat kan. Tetiba terdetik begitu. Teruk kan saya? Macam tak redha je. Masha Allah. Saya tak sepatutnya berfikir begini. Sepatutnya saya bersyukur. Ada yang kat luar sana tak dapat apa yang saya dapat. Astaghfirullah. Maafkan diri ini yang tak sempurna T.T




Terima kasih buat korang yang sudi baca entri ini. Sekadar luahan hati saya. Huhuhu. Andai ada kata-kata semangat or teguran buat saya boleh tinggalkan komen. Saya amat menghargainya :)

05/09/2018

In Shaa Allah saya akan share penyakit apakah yang saya hadapi pada entri akan datang. Tapi tak serius mana lah penyakit ni. Kot lah. Hehehe.

01 September 2018

#ThrowBack : Short Vacay with Cousins

Assalamualaikum,

Salam September. Semalam kita semua telah menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-61 tahun. Sekejap je masa berlalu kan. Berakhirnya bulan Ogos maka cukuplah sebulan saya menganggur selepas berhenti kerja pada Julai lepas. Hehehe. Macam tak pernah je menganggur. Sebelum dapat kerja itu pun menganggur juga selama 6 bulan. Okay harap maaf. Perbalahan antara diri sendiri telah berlaku. 

Sebagai permulaan hari untuk September ini, saya nak buat throwback lah berkenaan short vacay. Dah lama nak update tapi asyik tangguh je. Itu yang jadinya "throwback" sebab dah beberapa minggu berlalu. Tak ade lah gah mana pun vacay nya. Salah seorang kakak sepupu bagi cadangan nak adakan reunion lah kot memandangkan beliau akan mengakhiri zaman bujangnya bulan 10 nie. Hasil perbincangan, kami plan nak pergi bercuti di Pulau Sibu kat Mersing pada 18, 19 dan 20 Ogos lepas. 

Tetapi hajat tak kesampaian untuk pergi ke sana. Ada lah sedikit masalah berlaku. Kakak sepupu saya pun tak dapat nak join. Jadi percutian itu cancel. Tipulah kalau tidak kecewa kan sebab saya dah plan nak cuti puas-puas selepas berhenti kerja. Maklumlah kerja dekat pasaraya kan. Selama 8 bulan saya kerja memang tak ada feel cuti itu even though seminggu sehari cuti. Kira macam hidup ni 90% kat tempat kerja and 10% kat rumah. Haaa gitu. Beriya pulak sis nie. 

Tetiba idea tercetus untuk pergi bercuti dekat rumah sepupu saya lagi satu itu kat Kota Tinggi yang mana kampung ayah saya. Sebab saya fikir bajet tak keluar banyak mana pun sebab tumpang rumah sepupu kan. Sepupu saya memang welcome je lah kami nak datang. Anggap percutian ini sebagai mengeratkan hubungan silaturrahim memandangkan saya sekeluarga sudah jarang pulang ke sana sebab atuk dan nenek sudah tiada tambahan pula ayah saya pun telah pergi. 

Maka, seperti yang dirancang, saya dan adik perempuan saya tunggu bas di Bukit Gambir pada pagi 18 Ogos itu. Kami berdua je. Sekali-sekala naik bas. Dah lama tak pergi jauh naik bas. Orang yang paling excited adalah adik perempuan saya. Member tak pernah naik bas. Bas sekolah itu tak dikira ye. Hehehe. Kami turun di Larkin and sepupu saya jemput kat sana. Tak ada pergi mana pun sesampai di sana memandangkan kami tiba pun petang. Just pergi jemputan kenduri kahwin. Agenda bermula pada hari esoknya iaitu 19 Ogos

Esoknya, selepas sarapan di kedai, sesi ronda-ronda pun bermula. Selalu orang merayap pentang-petang. Kami pulak pepagi dah merayap dari satu kampung ke satu kampung. Entah berapa buah kampung agaknya dah round. 

3 motor merayap entah berapa kampung. Jalan raya pulak lengang. Itu yang sempat selfie dalam keadaan selamat. Hehehe. Sepupu kami ada 2 motor je sebenarnya. Lagi satu motor pinjam pakcik kontraktor. Gigih woo pinjam motor untuk ronda-ronda. Hehehe.

Aktiviti tambahan kami, jumpa je kawasan lapang or cantik, stop kejap untuk bergambar. Menikmati keindahan alam katakan :)
 

Finally, menjadi juga buat panorama. Bukan senang tau nak dapat hasil ni. Tak ada lah lawa mana gambarnya tapi bolehlah kan. 

 Suka gambar nie :)

 Acah-acah morning kiss. Hahaha Tapi ini dah macam menahan silau matahari



Petangnya pulak road to Air Terjun Kota Tinggi. Saya tak ingat bila kali terakhir pergi sana. Rasanya waktu kecik-kecik dulu kot. Bayaran masuk bagi dewasa RM7 seorang and kereta RM3. Kena bawa kad pengenalan. Kalau ta bawak, habislah kena bayar double. Nasib baik terfikir nak bawak I/C sebab dah terdetik nak bawa duit je. Malas nak bawak dompet. Huhuhu.

Sebelum masuk, bergambar dulu dekat board tu. Kemain siap tayang baldi pakaian lagi. Masha Allah, excited punya pasal!
 

Kami mandi pun tak lama dekat sana sebab datang pun dah petang. Nasib tak menyebelahi kami sebab kawasan atas ditutup. Bahagian bawah je dibuka. Patutlah orang ramai berkumpul dekat belah bawah je. Rasa macam nak balik je sebab tak seronok nak mandi and bergambar tapi memikirkan duit bayaran tadi, maka masuk je lah air tu. Hehehe demand pulak kan.

Tiba aktiviti kemuncaknya. Malam itu, kami ber-BBQ lah depan halaman rumah sepupu. Menunya simple je : kepak ayam, sotong, udang, sosej, sup tulang & sayur (lauk tengah hari tadi) and ais krim sebagai dessert.





Hari Ahad itu memang boleh tahan penat lah sebab full of activities. Malam itu memang tidur lena memasing. Kepenatan maklumlah :)

Last day for our short vacation. Sepupu kami hantar jadi tak perlu lah kami beli tiket bas untuk balik Bukit Gambir. Dia orang plan nak bermalam kat rumah kami pulak. Kami gerak time tengah hari and sampai petang dalam pukul 5 lebih.

Tak sampai setengah jam duduk kat rumah, kami gegirls keluar pergi Sawah Ring. Nak dijadikan cerita, ibu lupa nak ambilkan laptop adik saya kat kedai. Adik saya ni dah susah hati sebab laptop tu patutnya ambil hari sabtu tu tapi kami dekat Kota Tinggi, memang minta tangguh ambil lah. So, ibu suruh saya bawak sepupu saya jalan-jalan pergi sawah. Memang rezeki kami sebab time tu sawah memang hijau-hijau. Sebelum ini saya lalu je situ tapi tak singgah sebab tak hijau-hijau lagi padinya. So apa lagi kan, parked tepi kereta ibu and bermula lah sesi fotografi.


 Ya kami berdua menghayati  pemandangan dengan melihat sahaja. Ambil 2 ke 3 gambar sudah cukup :p




 Bila kau tak tahu nak posing ape. Mampu termenung dongak langit je lah. Hahaha

The gegirlsss

Bila kau bersama dengan photographer nie, maka kau kena lah jadi model tak berbayar untuk dia. Haih dekat lalang pun jadi juga. #sisredha

Begitulah kisahnya tentang percutian 3 hari 2 malam saya dan adik saya. Hehehe. Simple but we made a lot of memories. Ada kejadian yang tak disangka telah berlaku. Tak perlu lah kot diceritakan disini. Cukuplah kami je yang tahu. Hehehe. Apa-apa pun setiap kejadian yang berlaku kita perlu lah "tenang dan sabar" *trademark Anwar. Hehehe*  

 Lupa nak cerita pasal si kicik ini. Titi namanya. Terima kasih kerana menceriakan 3 hari 2 malam hakak-hakak kat rumah ucu ye. Kesian dia dah tak terurus bulunya sebab asyik kena gomol je dengan kami. Jumpa lagi ye titi. 

Terima kasih buat korang yang sudi baca entri ini. Agak panjang juga ye ditambah dengan mukaddimah saya yang berjelar-jelar kat atas itu. Maklumlah idea tetiba mencurah-curah pulak kan. Semoga kita bertemu lagi. Selamat malam. Assalamualaikum :)
01/09/2018