26 January 2018

Pengalaman Temu Duga SPA II


Assalamualaikum,

Sihat semua? Okay tak ada siapa-siapa jawab :p Pejam celik pejam celik bulan januari bakal meninggalkan kita. Haihh sekejapnya masa berlalu. Berdebarlah nak masuk bulan Februari. Awat?! I gonna officially 22 years old. Omoooo tak nak lah. Nak umur belasan tahun. Hahaha melebih nampak. Dah tuaa ceq ni. *nangis jap*

Okay, I'm back untuk lunaskan janji yang tak ditepati lagi. Pada entri sebelum nie saya dah share pasal pengalaman pertama saya hadir interview SPA buat pertama kalinya. Korang boleh klik pada link tu lah ye untuk tahu pengalaman saya yang tak seberapa ni. Alhamdulillah saya terpilih untuk hadir interview SPA ni 2 kali pada bulan November tahun lepas. Panggilan pertama tu untuk jawatan pembantu tadbir N19 (pengkeranian/operasi). Yang kedua ni pulak untuk pembantu tadbir W19 (kewangan). 

Bagi interview saya yang kedua ni pada 22 November 2017 bertempat di MITC Melaka, sama tempat time first interview tu. Interview saya start pukul 11 pagi. Kali ni debarannya tak ada lah ketara sangat berbanding first interview tu. Hehehe. And paling penting saya bawak transparent folder not transparent file. Hah yang tak tahu cerita tu boleh review entri saya sebelum nie. Saya tiba di sana pukul 10 pagi. Saya dah pasrah kalau dapat giliran lambat sebab saya beranggapan ramai orang seperti mana sebelum. Tapi tanggapan saya salah. Punya lah sikit orang. Waktu tu saya ragu-ragu. Saya salah tarikh ke kan. Tapi tengok masa, tempat, hari, semuanya betul. Hahaha. Kejutan budaya kejap.

Masuk-masuk pergi kat kaunter pendaftaran tu saya dapat giliran no 9. Memang tak ramai orang padahal hari tu just untuk interview bagi jawatan W19 je. Time first interview tu ada pelbagai bahagian. Hehehe tapi tak apa lah tak perlu saya tunggu lama :3 

Tiba giliran saya, hah dah mula dah jantung berdegup kencang. Saya ditemu duga oleh 2 orang lelaki penemu duga. Mereka siap suruh saya bertenang dulu. Aduhai saya ingatkan bila dah kali kedua ni tak ada lah gelabah tapi malangnya gelabah saya tak dapat disembunyikan. Air muka ni nampak sangat. 

Saya straight to point je lah kan. Sebab saya ingat-ingat lupa. Maklumlah dekat 2 bulan berlalu. Interview saya lebih bersifat santai je. Macam biasa perkenalkan diri lah kan. Then mula lah sesi soal jawab. 

  • sedikit latar belakang keluarga saya
  • tugas yang saya lakukan waktu saya praktikal dulu
  • kenapa mereka perlu mengambil saya bekerja
  • bersedia ke kalau saya dihantar jauh dari rumah

 Hah itu je lah rasanya soalan yang diajukan. Saya tak berapa ingat. Santai kan. Saya tak pastilah macam mana orang lain kan. Adakah disebabkan saya gemuruh sangat or memang begitu. Hehehe. Hopefully sedikit sebanyak dapatlah membantu korang. 

Keputusan dapat selepas sebulan kita interview. Alhamdulillah untuk jawatan W19 ni saya lepas, saya terpilih sebagai calon simpanan. Belum tentu dapat kerja ke kan. Just unexpected. Saya assume saya tak dapat sebab saya jawab macam apa dah. Lagi-lagi yang soalan last tu. Korang boleh agak saya jawab ape kan. Hehehe. Tapi saya anggap ini sebagai rezeki and satu pengalaman lah. Ada rezeki dapat lah. Kalau tiada, saya hmmm merajuk lah. Okay gurau saja. Yang jawatan N19 tu saya tak lepas. It's okay. Dapat pengalaman interview ni pon dah bersyukur sangat. Hehehe.

Begitulah ceritanya. So, korang jangan susah hati sangat. Relaks je tapi buat persediaan lah juga kan. Good luck okay. Sayonara!

26/01/2018

03 January 2018

Tahun Baru 2018

Assalamualaikum,

Selamat Tahun Baru. Pejam celik pejam celik tahun 2017 telah meninggalkan kita. Tahun 2018 datang bertandang dalam hidup kita. Tahun baru, azam baru. So, macam mana azam korang tahun baru ni? Mesti dah senaraikan bukan? Azam saya untuk tahun nie? Hmmm macam tak ada je. Hahaha. Bila entah kali terakhir saya ada azam. Rasa macam setiap tahun saya tak ada azam. Tak pon kalau ada pon mungkin tak terlaksana kot. Haih tak ada semangat juang betul saya ni. Tapi kali ni pada tahun ini saya nak buat sedikit perubahan pada diri saya. *baru nak sedar diri*

So, tahun ini saya sudah masuk umur 22 tahun walaupun belum cukup 22 tahun *nak juga berkira*. Tiba masanya saya serius dengan kehidupan saya. Bukan nak kata selama ni saya main-main just tak ambil pusing sangat. Kiranya macam kita "follow the flow" lah senang cerita. Saya ada juga berfikir macam mana kehidupan akan datang nanti. Apa saya nak buat? Mana hala tuju saya? Macam mana nak carik income? Nak bantu family saya. Siapa jodoh saya? *opsss tersesat je nie*. Setelah fikir dengan serius *wuuu* ada beberapa perkara yang saya target untuk capai untuk tahun ni. Apakah itu? Rasa segan pulak nak share. Hehehe. Macam lah ada orang baca entri kau ni Anis oit. *deep woo*  Just untuk review saya di hari tua nanti :3

  • sambung degree (masih memikirkan universiti apa yang sesuai dengan kos saya)
  • dapat pekerjaan tetap (walaupun macam mustahil tapi siapa tahu kan rezeki. Hehehe)
  • bayar hutang PTPTN (sekurangnya 20% dari total pinjaman)

 Itu lah 3 target paling terbesar lah saya kira dalam banyak-banyak azam yang saya fikir. Hehehe nampak bebenauuu banyak azam tu. Saya sekarang bekerja di sebuah supermarket sebagai part time cashier. Kenapa part time? Sebab itu yang ditawarkan. Huhuhu. Saya try je sebab nak carik pengalaman kerja plus sekurang-kurangnya dapatlah juga income berbanding saya menganggur. Dekat-dekat 6 bulan saya menganggur. Saya kerja untuk 4 jam and masuk shift pagi. Kadang tu, ada juga saya overtime untuk backup orang. Mungkin ada yang rasa macam tak berbaloi, kena pulak perjalanan makan masa 15 minit tapi ada lah juga duit poket untuk hidup and bayar duit PTPTN. *ayat sedapkan hati*. Genap sebulan saya kerja kat situ. In shaa Allah, saya plan kerja sebelum saya sambung belajar. Doakan saya tau. 

Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa saya tak minta kerja kat tempat lain. Macam syarikat ke bank ke yang mana gaji lebih besar and sesuai. Fuhh berat soalan ini. Macam mana saya nak jawab ye? Ia lebih kepada masalah peribadi lah kot. Atau lebih mudah saya katakan saya tak bersedia. Ye lah kot. Even though saya carik kerja sementara ni pon ada beberapa faktor saya fikirkan dulu. Nampak macam saya memilihkan. Tapi itulah hakikatnya. Ada sebab kenapa saya ambil keputusan gitu. Cuak pulak saya. Takut kena kecam. Hahaha.

Azam kedua saya *jeling atas jap* Hmmm rasa macam mustahil untuk dapat sebab saya tak ada minta kerja selain ada satu sekolah tu dengan SPA je. Tapi tak apa just jadikan azam. Manalah tahu kan saya dapat ke kan. Hohoho. Andai kata saya dapat pekerjaan yang tetap sebelum saya dapat tawaran sambung belajar, saya rancang nak buat PJJ. Hah gitulah. Kita hanya mampu merancang. Allah yang menentukan.

Yang last tu, memang merupakan my main point lah untuk azam tahun ni. Muda-muda dah tanggung hutang yang banyak. Masha Allah sisturrr. Tak perlu lah kot saya bagi tahu total saya pinjam kan. Segan kita. Kita bagi clue je lah ye. Time saya belajar tu memang pihak PTPTN bagi pinjaman penuh untuk saya. Saya dah start kena bayar bulan November lepas. Yaa itulah clue nya. Okay macam tak ada kena-mengena. Abaikan je lah.


Begitulah ceritanya *apa entah ceritanya*. Last but not least, semoga blog saya ini bermanfaat untuk korang walaupun entah apa yang saya bebelkan. Saya akan berusaha untuk menjadi blogger yang aktif dan share something yang berguna untuk semua lapisan masyarakat *hah amekkk kauu* Hehehe :p Moga tahun 2018 ini akan memberi kenangan dan pengalaman yang baik, indah dan berguna berbanding tahun sebelum ni. Moga tercapailah apa yang dihajatkan untuk tahun ini. Begitu juga buat korang ye. Semoga Allah sentiasa memberkati kita dan memudahkan segala urusan kita.

03/01/2018

16 December 2017

Pengalaman Temu Duga SPA


Assalamualaikum

I'm BACK! Yuhuuu. Okay tak ada siapa yang kesah. Baik seperti yang saya dah janji dalam entri saya sebelum ni yang saya akan share pengalaman saya hadir interview SPA. Punyalah ambil masa berhari-hari untuk tunaikan sampai dah masuk pertengahan bulan disember. Hehehe. Jadi, hari ini saya akan tunaikan janji saya. 

Sejujurnya, saya kurang berkeyakinan nak share pengalaman saya sebab saya rasa macam tak membantu. Tapi saya kuatkan semangat juga untuk share. Kot lah kan sedikit sebanyak boleh bantu. Harapnya gitu lah. Huhuhu T.T 

Alhamdulillah rezeki saya terpilih untuk hadir temu duga SPA. Sejujurnya, saya tak jangka pon saya akan dapat panggilan. Hehehe. Ye lah orang kata susah nak dapat kerja kerajaan sekarang ni. Pastu untuk dapat panggilan interview dari SPA pun susah juga. So bila dengar orang kata gitu, saya pun relaks je lah. Memang tak terfikir pun or senang cerita tak letak harapan tinggi untuk dapat. 

Sehinggalah saya dapat e-mel dari SPA untuk interview bagi jawatan pembantu tadbir (pengkeranian/operasi) N19. Interview itu diadakan pada 13 November 2017 bertempat di MITC Melaka. Awalnya saya ragu-ragu nak pergi ke tak. Sebab apa? Saya takut. Hahaha. Saya tak pernah hadir sebarang interview. Pastu maybe mindset saya kot yang membayangkan penemu duga ni agak strict and garang. Huhuhu tak tahu kenapa saya boleh pikir gitu. Maybe sebab saya dengar cerita and baca pengalaman orang. Haih lawak lah bila pikir balik. 

Saya tanya pendapat ibu sebab saya rasa berbelah bahagi sama ada nak pergi atau tak. Ibu tanya saya "Naluri akak nak pergi ke tak?". Saya cakaplah yang naluri saya kuat mengatakan supaya pergi even though perasaan takut cuak segala bagai tu dah mula menguasai diri. *kemain betul*. Lastly, saya nekad untuk pergi sebab utamanya saya nak timba pengalaman memandangkan saya tak pernah hadir mana-mana interview pun. Pasti ada sebab kenapa dalam banyak-banyak yang mohon tu saya menjadi salah seorang yang terpilih. Huhuhu. 

Tiba harinya, saya pergi ke sana dengan ibu. Sampai MITC dalam pukul 9.30 pagi macam tu lah. Perasaan dah berdebar tapi boleh kawal lagi. Saya masuk kat tempat SPA tu pukul 10 pagi and dapat giliran no. 21. Turn saya tiba pukul 12 lebih tak silap. Lama kan saya tunggu. Hehehe. Salah saya sebab bukannya nak terus pergi ambil no. giliran. Saya boleh lagi relaks makan buah sebab berdasarkan masa yang ditetapkan interview mula pukul 11 pagi. Hehehe nampak benar lah first time nya tu. So, korang nanti sampai je terus pergi ambil nombor tau. Dapat nombor awal boleh balik cepat. Hehehe. 


Semasa tunggu turn tu memang ramai orang yang hadir. Tengok dorang semua sangatlah hebat and bergaya. Aura berkeyakinan gitu. Hehehe. Saya dah macam cacing kepanasan. Yelah first time kan. FIRST TIMEEEE. Hahaha gelabahnya kemain. Time tu memang tawakal je lah. Apa nak jadi, jadi lah. Nak habis cepat. Hahaha.

Finally, masa yang ditunggu-tunggu tibalah giliran saya.. Masuk je dalam bilik tu, ada 2 orang penemu duga, seorang lelaki and seorang perempuan. Saya serahkan salinan dokumen and dokumen asal. Penemu duga tu tanya saya yang baru first time ke interview. Kenapa dia tanya gitu? Sebab dokumen asal saya tu diklipkan dengan paper clip je. Hohoho. Orang lain letak dalam transparent folder tu. Sebenarnya, saya memang ada buat research. Baca pengalaman orang yang pernah interview SPA. Memang ada mentioned kat situ pasal transparent folder tu tapi saya bayangkan yang transparent file tu. Konfiden je bawak siapkan klipkan dengan paper clip lagi. Aduhai :3

Kelemahan saya adalah air muka saya. Part yang saya tak boleh nak atasi. Saya cuba kawal tapi air muka ni orang boleh nampak kalau saya sedih ke marah ke cuak. Memang nampak saya gemuruh. Ketara sangat ke? Dah ramai orang tegur. Apa salahku? Ada sesiapa boleh bagi tips tak untuk atasi? Hahaha. Memandangkan saya dah gemuruh tahap entah apa dah, jadi penemu duga tu bagi masa untuk saya bertenang. Haih anis anis.

Saya rasakan yang interview saya ni lebih kepada santai sebab saya gemuruh sangat. Mereka cuba untuk bantu saya supaya bertenang. Terima kasih banyak. Dah tenang sikit, Penemu duga wanita itu mintak saya perkenalkan diri. Saya pun start lah. Blah blah blahhhh. Then, ada sesuatu yang tak dijangka. Nak dijadikan cerita akak tu pernah kerja di Star Design, butik yang saya pernah kerja time dok Shah Alam. Wow keciknya dunia nie. 

Kemudian, saya ditanya apa yang saya dah prepare untuk interview ni. Saya cakaplah saya ada baca pasal nama menteri-menteri. Padahal, banyak je yang saya baca tapi itu je yang muncul dalam kepala saya time tu. Pastu, beliau tanya beberapa jawatan tu. Tergagaplah saya jawab. Haih lawaklah. Saya gemuruh sangat sampai hilang apa yang saya dah prepare. 

Giliran penemu duga lelaki itu pula tanya saya. Beliau tanya apa maksud intergriti. Kemudian, sedikit pasal latar belakang keluarga saya sebab dalam resume tu alamat rumah saya sekarang dengan tempat saya bersekolah lain. Pastu, tanya pasal tajuk utama surat khabar pada hari tu. Beliau juga ada tanya aktiviti yang saya lakukan semasa di sekolah dulu memandangkan saya tak begitu aktif kokurikulum di sekolah berdasarkan sijil ko-ko saya tu.

Akhir sekali sesi pertanyaan, saya mintak pendapat and cadangan dari mereka supaya saya boleh tambah baik. Benda first akak tu sebut pasal transparent folder tu. Supaya mudah untuk penemu duga tengok and tak ada lah tercicir ke apa kan. Huhuhu. I admitted it. Kemudian, ambil tahu tentang isu semasa. Lagi apa ye? Hmmm itu je kot. Saya pun tak ingat dah sebab sebulan lebih berlalu.

Saya rasakan saya antara yang paling sekejap dalam bilik tu. Mungkin dalam 10-15 minit kot ke tak sampai. Hehehe. Bila pikir balik macam kelakar lah. Rasanya tak pernah kot orang temu duga macam saya ni. Interview dah jadi macam sembang santai. Semuanya gara-gara saya gemuruh sangat. Terima kasih sangat-sangat buat puan dan tuan yang temu duga saya hari tu sebab bantu saya untuk bercakap *lidah kelu dah time nie* and bertenang. 

Begitulah kisahnya. Macam tak membantu kan? Hehehe. Tak ape lah asal dapat hiburkan hati korang and maybe boleh hilangkan sikit rasa gemuruh tu kan. *kot lah kan. Huhuhu I begging you*. Pengajaran dari kisah saya, Janganlah gelabah :p. Hahaha nanti jadi macam saya. Lost. Itulah pengalaman pertama saya interview. Next entri saya akan cerita lagi. First interview nie untuk jawatan pembantu tadbir bahagian pengkeranian/operasi (N19). Second interview untuk jawatan pembantu tadbir bahagian kewangan (W19). Rezeki saya terpilih untuk hadir 2 kali temu duga. Alhamdulillah.

Buat korang yang terpilih untuk interview SPA, good luck okay. Try search tentang isu semasa, skop kerja untuk jawatan yang dipohon. Pastu, ambil tahu tentang skop kerja korang (bagi yang bekerja) sebab ada saya dengar ada penemu duga tanya skop kerja kita. Lagi ape ye? Try juga baca pengalaman orang lain yang pernah interview SPA. Mungkin boleh membantu kan. Pengalaman mereka lebih hebat and membantu berbanding saya punya ni. Huhuhu. Kemudian tawakal and serahkan pada Allah. Lastly, be yourself

16/12/17