27 February 2018

22's

Assalamualaikum,

Sebelum bulan Februari bakal melabuhkan tirainya pada hari esok, maka cepat-cepat lah saya update blog. Hehehe. Too many things happened this month. Ada suka dan duka. Apa yang duka tu? Tak perlu lah untuk saya mention sebab masih belum pasti lagi kesahihannya. Just risau je. Okay abaikan dulu yang itu. Bulan yang agak exhausted kot berbanding bulan lain. Hahaha. Biasalah orang bekerja even though kau just part time cashier tapi boleh tahan penat lagi-lagi time cuti especially cuti umum. Satu pengalaman. Hehehe.

Okay, now 17 hari saya genap umur 22 tahun. Pergh macam tak percaya saya dah 22 tahun. Huhuhu. Haih kan best time zaman usia belasan tahun. Sebab rasa diri ni masih kecil lagi. Over pulak lah. Terima je lah hakikat yang kau dah 20 series anis oit. Saya lahir pada 10 Februari pada jam 9.30 malam di Hospital Besar Muar, Johor *jap perlu ke mention masa and tempat tu?* :3

Birthday saya sambut awal sikit sebab nak saing sekali dengan birthday adik dua lagi tu. Ibu kata jimat kos untuk beli kek. Haihh baik ibu. Tak de lah jemput sesiapa pun. Bajet tak banyak mana. Just sambut dengan family sendiri je. So, we go thru photos.

 3 in 1 

Kek Chocolate Indulgence, Flavor yang akan sentiasa jadi pilihan kalau beli dekat Secret Recipe. Modal besar kata ibu. lagi RM2 nak RM100. Hahaha. Itu yang gabung sekali. Tak ape ibu. Tak kesah pon. Melayankan kerenah adik yang 2 ni soh ibu beli kek. Azizi, adik bawah saya. 31 Januari genap umur 21 tahun. Yang Hafiz tu adik bongsu. Kalau ikutkan umur dia 15 tahun tapi member baru genap 14 tahun pada 30 Disember lepas. Haih adik, Orang lain dah cukup umur, awak baru nak cukup.  Hehehe.

 Aik kek apa lagi satu tu? Ni ada budak lagi seorang sibuk nak join sekali tapi tak nak kongsi kek dengan kita orang. Alasannya birthday dia lambat lagi. Tak acik betul.

 Ibu with adik and Mashitah


 My Everything <3 *ibu cakap asal saya ambil gambar macam gini sebab ibu nampak rendah sangat. Alahhh ibu nak buat macam dah anak laki ibu sorang tu galah benoo. Hehehe*

 Eh yang depan tu kemain nak tunjuk gigi putih ke ? :p

 Birthday boys and girl 

Haih tak menyabooo budak sorang tu

Itu lah sahaja gambarnya. Pakaian memasing tak semengah. Hehehe. Tak kesah yang penting birthdays celebrated. Ucapan untuk diri sendiri? Hmmm biarlahhh rahsia. Lalalala. Just hope kami sekeluarga sentiasa dimurahkan rezeki and diberkati Allah. Tak lupa juga diberi kesihatan yang baik. 

Sayonara!

27/02/2018

26 January 2018

Pengalaman Temu Duga SPA II


Assalamualaikum,

Sihat semua? Okay tak ada siapa-siapa jawab :p Pejam celik pejam celik bulan januari bakal meninggalkan kita. Haihh sekejapnya masa berlalu. Berdebarlah nak masuk bulan Februari. Awat?! I gonna officially 22 years old. Omoooo tak nak lah. Nak umur belasan tahun. Hahaha melebih nampak. Dah tuaa ceq ni. *nangis jap*

Okay, I'm back untuk lunaskan janji yang tak ditepati lagi. Pada entri sebelum nie saya dah share pasal pengalaman pertama saya hadir interview SPA buat pertama kalinya. Korang boleh klik pada link tu lah ye untuk tahu pengalaman saya yang tak seberapa ni. Alhamdulillah saya terpilih untuk hadir interview SPA ni 2 kali pada bulan November tahun lepas. Panggilan pertama tu untuk jawatan pembantu tadbir N19 (pengkeranian/operasi). Yang kedua ni pulak untuk pembantu tadbir W19 (kewangan). 

Bagi interview saya yang kedua ni pada 22 November 2017 bertempat di MITC Melaka, sama tempat time first interview tu. Interview saya start pukul 11 pagi. Kali ni debarannya tak ada lah ketara sangat berbanding first interview tu. Hehehe. And paling penting saya bawak transparent folder not transparent file. Hah yang tak tahu cerita tu boleh review entri saya sebelum nie. Saya tiba di sana pukul 10 pagi. Saya dah pasrah kalau dapat giliran lambat sebab saya beranggapan ramai orang seperti mana sebelum. Tapi tanggapan saya salah. Punya lah sikit orang. Waktu tu saya ragu-ragu. Saya salah tarikh ke kan. Tapi tengok masa, tempat, hari, semuanya betul. Hahaha. Kejutan budaya kejap.

Masuk-masuk pergi kat kaunter pendaftaran tu saya dapat giliran no 9. Memang tak ramai orang padahal hari tu just untuk interview bagi jawatan W19 je. Time first interview tu ada pelbagai bahagian. Hehehe tapi tak apa lah tak perlu saya tunggu lama :3 

Tiba giliran saya, hah dah mula dah jantung berdegup kencang. Saya ditemu duga oleh 2 orang lelaki penemu duga. Mereka siap suruh saya bertenang dulu. Aduhai saya ingatkan bila dah kali kedua ni tak ada lah gelabah tapi malangnya gelabah saya tak dapat disembunyikan. Air muka ni nampak sangat. 

Saya straight to point je lah kan. Sebab saya ingat-ingat lupa. Maklumlah dekat 2 bulan berlalu. Interview saya lebih bersifat santai je. Macam biasa perkenalkan diri lah kan. Then mula lah sesi soal jawab. 

  • sedikit latar belakang keluarga saya
  • tugas yang saya lakukan waktu saya praktikal dulu
  • kenapa mereka perlu mengambil saya bekerja
  • bersedia ke kalau saya dihantar jauh dari rumah

 Hah itu je lah rasanya soalan yang diajukan. Saya tak berapa ingat. Santai kan. Saya tak pastilah macam mana orang lain kan. Adakah disebabkan saya gemuruh sangat or memang begitu. Hehehe. Hopefully sedikit sebanyak dapatlah membantu korang. 

Keputusan dapat selepas sebulan kita interview. Alhamdulillah untuk jawatan W19 ni saya lepas, saya terpilih sebagai calon simpanan. Belum tentu dapat kerja ke kan. Just unexpected. Saya assume saya tak dapat sebab saya jawab macam apa dah. Lagi-lagi yang soalan last tu. Korang boleh agak saya jawab ape kan. Hehehe. Tapi saya anggap ini sebagai rezeki and satu pengalaman lah. Ada rezeki dapat lah. Kalau tiada, saya hmmm merajuk lah. Okay gurau saja. Yang jawatan N19 tu saya tak lepas. It's okay. Dapat pengalaman interview ni pon dah bersyukur sangat. Hehehe.

Begitulah ceritanya. So, korang jangan susah hati sangat. Relaks je tapi buat persediaan lah juga kan. Good luck okay. Sayonara!

26/01/2018

03 January 2018

Tahun Baru 2018

Assalamualaikum,

Selamat Tahun Baru. Pejam celik pejam celik tahun 2017 telah meninggalkan kita. Tahun 2018 datang bertandang dalam hidup kita. Tahun baru, azam baru. So, macam mana azam korang tahun baru ni? Mesti dah senaraikan bukan? Azam saya untuk tahun nie? Hmmm macam tak ada je. Hahaha. Bila entah kali terakhir saya ada azam. Rasa macam setiap tahun saya tak ada azam. Tak pon kalau ada pon mungkin tak terlaksana kot. Haih tak ada semangat juang betul saya ni. Tapi kali ni pada tahun ini saya nak buat sedikit perubahan pada diri saya. *baru nak sedar diri*

So, tahun ini saya sudah masuk umur 22 tahun walaupun belum cukup 22 tahun *nak juga berkira*. Tiba masanya saya serius dengan kehidupan saya. Bukan nak kata selama ni saya main-main just tak ambil pusing sangat. Kiranya macam kita "follow the flow" lah senang cerita. Saya ada juga berfikir macam mana kehidupan akan datang nanti. Apa saya nak buat? Mana hala tuju saya? Macam mana nak carik income? Nak bantu family saya. Siapa jodoh saya? *opsss tersesat je nie*. Setelah fikir dengan serius *wuuu* ada beberapa perkara yang saya target untuk capai untuk tahun ni. Apakah itu? Rasa segan pulak nak share. Hehehe. Macam lah ada orang baca entri kau ni Anis oit. *deep woo*  Just untuk review saya di hari tua nanti :3

  • sambung degree (masih memikirkan universiti apa yang sesuai dengan kos saya)
  • dapat pekerjaan tetap (walaupun macam mustahil tapi siapa tahu kan rezeki. Hehehe)
  • bayar hutang PTPTN (sekurangnya 20% dari total pinjaman)

 Itu lah 3 target paling terbesar lah saya kira dalam banyak-banyak azam yang saya fikir. Hehehe nampak bebenauuu banyak azam tu. Saya sekarang bekerja di sebuah supermarket sebagai part time cashier. Kenapa part time? Sebab itu yang ditawarkan. Huhuhu. Saya try je sebab nak carik pengalaman kerja plus sekurang-kurangnya dapatlah juga income berbanding saya menganggur. Dekat-dekat 6 bulan saya menganggur. Saya kerja untuk 4 jam and masuk shift pagi. Kadang tu, ada juga saya overtime untuk backup orang. Mungkin ada yang rasa macam tak berbaloi, kena pulak perjalanan makan masa 15 minit tapi ada lah juga duit poket untuk hidup and bayar duit PTPTN. *ayat sedapkan hati*. Genap sebulan saya kerja kat situ. In shaa Allah, saya plan kerja sebelum saya sambung belajar. Doakan saya tau. 

Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa saya tak minta kerja kat tempat lain. Macam syarikat ke bank ke yang mana gaji lebih besar and sesuai. Fuhh berat soalan ini. Macam mana saya nak jawab ye? Ia lebih kepada masalah peribadi lah kot. Atau lebih mudah saya katakan saya tak bersedia. Ye lah kot. Even though saya carik kerja sementara ni pon ada beberapa faktor saya fikirkan dulu. Nampak macam saya memilihkan. Tapi itulah hakikatnya. Ada sebab kenapa saya ambil keputusan gitu. Cuak pulak saya. Takut kena kecam. Hahaha.

Azam kedua saya *jeling atas jap* Hmmm rasa macam mustahil untuk dapat sebab saya tak ada minta kerja selain ada satu sekolah tu dengan SPA je. Tapi tak apa just jadikan azam. Manalah tahu kan saya dapat ke kan. Hohoho. Andai kata saya dapat pekerjaan yang tetap sebelum saya dapat tawaran sambung belajar, saya rancang nak buat PJJ. Hah gitulah. Kita hanya mampu merancang. Allah yang menentukan.

Yang last tu, memang merupakan my main point lah untuk azam tahun ni. Muda-muda dah tanggung hutang yang banyak. Masha Allah sisturrr. Tak perlu lah kot saya bagi tahu total saya pinjam kan. Segan kita. Kita bagi clue je lah ye. Time saya belajar tu memang pihak PTPTN bagi pinjaman penuh untuk saya. Saya dah start kena bayar bulan November lepas. Yaa itulah clue nya. Okay macam tak ada kena-mengena. Abaikan je lah.


Begitulah ceritanya *apa entah ceritanya*. Last but not least, semoga blog saya ini bermanfaat untuk korang walaupun entah apa yang saya bebelkan. Saya akan berusaha untuk menjadi blogger yang aktif dan share something yang berguna untuk semua lapisan masyarakat *hah amekkk kauu* Hehehe :p Moga tahun 2018 ini akan memberi kenangan dan pengalaman yang baik, indah dan berguna berbanding tahun sebelum ni. Moga tercapailah apa yang dihajatkan untuk tahun ini. Begitu juga buat korang ye. Semoga Allah sentiasa memberkati kita dan memudahkan segala urusan kita.

03/01/2018