29 June 2018

Raya 2018

Assalamualaikum,

Masih belum terlambat lagi kan untuk saya wish kat korang? Hehehe. Kita kan raya sebulan. So how's raya korang tahun ni? Best tak? Mesti best kan. Memasing sibuk dengan jemputan open house tak pun marhaban and beraya rumah kawan-kawan dan sanak-saudara. Saya pulak? Raya kali ni biasa-biasa sahaja. Rasa macam tak ada mood raya pulak. Maybe sebab kena kerja kot. Ke tak pun this year merupakan raya kali ke 3 tanpa ayah. Hmmm tapi okay je. Saya rasa more pada sebab saya kerja.

But alhamdulillah raya pertama tu saya cuti memandangkan KEBETULAN *siap huruf besar and di-bold-kan lagi*  hari jumaat merupakan hari off day saya. Maka dapatlah saya cuti even though sehari je. Kedai yang saya kerja tu tak tutup. Just raya pertama tu buka lambat sikit, pukul 1 tengah hari. Sedih pulak kan raya pertama kena kerja. Tak ape lah merasa lah jugak macam mana orang lain yang tak dapat beraya kan. Hehehe. So, kita kenalah sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada. Okay sekian. Done muhasabah diri :p

Hahaha. Berceramah pulak ceq di malam hari ni. Fuhhh *tiup habuk*. Dah lama tak update blog. Last entry bulan 2 tu. Hehehe. Kemain azam hari tu kata nak aktifkan blog tapi makin sayu je >.<

Okay kita teruskan pada agenda asal kita. Tahun ni yang beraya dengan kami sekeluarga adalah family busu. Family lain datang raya kemudian. Pagi raya tu macam biasa lah kita siap-siap untuk pergi solat raya. Kalau family saya just orang lelaki pergi solat raya. Yang wanita ni kemas rumah sebab nanti kumpulan marhaban akan datang rumah. So, kena lah prepare segala macam lah untuk marhaban. 

We go thru dengan gambar lah ye. Saya tetiba jadi kelu pulak mencari idea nak taip apa. Hahaha. Dah lama tak membebel dalam blog ni. Or actually, saya ingat-ingat lupa suasana raya tu. Hehehe. *tutup mulut acah-acah malu*

 Sementara menunggu ibu bersiap, kami adik-beradik posing lah dulu. Sorang lagi adik entah ke mana. Acah jual mahal bila ajak selfie.

 Peace no war 

 Halamak dah sama tinggi lah kita. Haih dah besar ghupenya. Rasanya macam baru je semalam hantar adik pergi sekolah rendah :p

Ehhh kucing ni cuba lah duduk diam. Hang punya jantan tak lari jauh mananya tu. Hehehe.

Haip oren ni. Kita tengah photoshoot kat bunga lah sibuk mai nak join sekali.

 Yeahh lengkap 2 families!

 Bukan senang nak bukak mata ni. Pedih mata menahan silau

Busu's family with nenek

 My everything. Ibu lah ibu kami and pengganti ayah. Stay strong and keep smile. Akak and adik-adik akan sentiasa sokong and bersama-sama ibu. 

 Tunjuk gigi semua! 

 Syukurilah ape yang kita ada. *Feeling betul adik yang dua orang tu. Yang sorang lagi tu out lah sebab buat style lain. Hmmm ibu buat style apa tu. Dah kenapa aku senyum beriya tu :p*

Okay finally, gambar formal berjaya diambil. Hehehe. Selamat Hari Raya Aidilfitri dari kami sekeluarga.

29/6/2018

27 February 2018

22's

Assalamualaikum,

Sebelum bulan Februari bakal melabuhkan tirainya pada hari esok, maka cepat-cepat lah saya update blog. Hehehe. Too many things happened this month. Ada suka dan duka. Apa yang duka tu? Tak perlu lah untuk saya mention sebab masih belum pasti lagi kesahihannya. Just risau je. Okay abaikan dulu yang itu. Bulan yang agak exhausted kot berbanding bulan lain. Hahaha. Biasalah orang bekerja even though kau just part time cashier tapi boleh tahan penat lagi-lagi time cuti especially cuti umum. Satu pengalaman. Hehehe.

Okay, now 17 hari saya genap umur 22 tahun. Pergh macam tak percaya saya dah 22 tahun. Huhuhu. Haih kan best time zaman usia belasan tahun. Sebab rasa diri ni masih kecil lagi. Over pulak lah. Terima je lah hakikat yang kau dah 20 series anis oit. Saya lahir pada 10 Februari pada jam 9.30 malam di Hospital Besar Muar, Johor *jap perlu ke mention masa and tempat tu?* :3

Birthday saya sambut awal sikit sebab nak saing sekali dengan birthday adik dua lagi tu. Ibu kata jimat kos untuk beli kek. Haihh baik ibu. Tak de lah jemput sesiapa pun. Bajet tak banyak mana. Just sambut dengan family sendiri je. So, we go thru photos.

 3 in 1 

Kek Chocolate Indulgence, Flavor yang akan sentiasa jadi pilihan kalau beli dekat Secret Recipe. Modal besar kata ibu. lagi RM2 nak RM100. Hahaha. Itu yang gabung sekali. Tak ape ibu. Tak kesah pon. Melayankan kerenah adik yang 2 ni soh ibu beli kek. Azizi, adik bawah saya. 31 Januari genap umur 21 tahun. Yang Hafiz tu adik bongsu. Kalau ikutkan umur dia 15 tahun tapi member baru genap 14 tahun pada 30 Disember lepas. Haih adik, Orang lain dah cukup umur, awak baru nak cukup.  Hehehe.

 Aik kek apa lagi satu tu? Ni ada budak lagi seorang sibuk nak join sekali tapi tak nak kongsi kek dengan kita orang. Alasannya birthday dia lambat lagi. Tak acik betul.

 Ibu with adik and Mashitah


 My Everything <3 *ibu cakap asal saya ambil gambar macam gini sebab ibu nampak rendah sangat. Alahhh ibu nak buat macam dah anak laki ibu sorang tu galah benoo. Hehehe*

 Eh yang depan tu kemain nak tunjuk gigi putih ke ? :p

 Birthday boys and girl 

Haih tak menyabooo budak sorang tu

Itu lah sahaja gambarnya. Pakaian memasing tak semengah. Hehehe. Tak kesah yang penting birthdays celebrated. Ucapan untuk diri sendiri? Hmmm biarlahhh rahsia. Lalalala. Just hope kami sekeluarga sentiasa dimurahkan rezeki and diberkati Allah. Tak lupa juga diberi kesihatan yang baik. 

Sayonara!

27/02/2018

26 January 2018

Pengalaman Temu Duga SPA II


Assalamualaikum,

Sihat semua? Okay tak ada siapa-siapa jawab :p Pejam celik pejam celik bulan januari bakal meninggalkan kita. Haihh sekejapnya masa berlalu. Berdebarlah nak masuk bulan Februari. Awat?! I gonna officially 22 years old. Omoooo tak nak lah. Nak umur belasan tahun. Hahaha melebih nampak. Dah tuaa ceq ni. *nangis jap*

Okay, I'm back untuk lunaskan janji yang tak ditepati lagi. Pada entri sebelum nie saya dah share pasal pengalaman pertama saya hadir interview SPA buat pertama kalinya. Korang boleh klik pada link tu lah ye untuk tahu pengalaman saya yang tak seberapa ni. Alhamdulillah saya terpilih untuk hadir interview SPA ni 2 kali pada bulan November tahun lepas. Panggilan pertama tu untuk jawatan pembantu tadbir N19 (pengkeranian/operasi). Yang kedua ni pulak untuk pembantu tadbir W19 (kewangan). 

Bagi interview saya yang kedua ni pada 22 November 2017 bertempat di MITC Melaka, sama tempat time first interview tu. Interview saya start pukul 11 pagi. Kali ni debarannya tak ada lah ketara sangat berbanding first interview tu. Hehehe. And paling penting saya bawak transparent folder not transparent file. Hah yang tak tahu cerita tu boleh review entri saya sebelum nie. Saya tiba di sana pukul 10 pagi. Saya dah pasrah kalau dapat giliran lambat sebab saya beranggapan ramai orang seperti mana sebelum. Tapi tanggapan saya salah. Punya lah sikit orang. Waktu tu saya ragu-ragu. Saya salah tarikh ke kan. Tapi tengok masa, tempat, hari, semuanya betul. Hahaha. Kejutan budaya kejap.

Masuk-masuk pergi kat kaunter pendaftaran tu saya dapat giliran no 9. Memang tak ramai orang padahal hari tu just untuk interview bagi jawatan W19 je. Time first interview tu ada pelbagai bahagian. Hehehe tapi tak apa lah tak perlu saya tunggu lama :3 

Tiba giliran saya, hah dah mula dah jantung berdegup kencang. Saya ditemu duga oleh 2 orang lelaki penemu duga. Mereka siap suruh saya bertenang dulu. Aduhai saya ingatkan bila dah kali kedua ni tak ada lah gelabah tapi malangnya gelabah saya tak dapat disembunyikan. Air muka ni nampak sangat. 

Saya straight to point je lah kan. Sebab saya ingat-ingat lupa. Maklumlah dekat 2 bulan berlalu. Interview saya lebih bersifat santai je. Macam biasa perkenalkan diri lah kan. Then mula lah sesi soal jawab. 

  • sedikit latar belakang keluarga saya
  • tugas yang saya lakukan waktu saya praktikal dulu
  • kenapa mereka perlu mengambil saya bekerja
  • bersedia ke kalau saya dihantar jauh dari rumah

 Hah itu je lah rasanya soalan yang diajukan. Saya tak berapa ingat. Santai kan. Saya tak pastilah macam mana orang lain kan. Adakah disebabkan saya gemuruh sangat or memang begitu. Hehehe. Hopefully sedikit sebanyak dapatlah membantu korang. 

Keputusan dapat selepas sebulan kita interview. Alhamdulillah untuk jawatan W19 ni saya lepas, saya terpilih sebagai calon simpanan. Belum tentu dapat kerja ke kan. Just unexpected. Saya assume saya tak dapat sebab saya jawab macam apa dah. Lagi-lagi yang soalan last tu. Korang boleh agak saya jawab ape kan. Hehehe. Tapi saya anggap ini sebagai rezeki and satu pengalaman lah. Ada rezeki dapat lah. Kalau tiada, saya hmmm merajuk lah. Okay gurau saja. Yang jawatan N19 tu saya tak lepas. It's okay. Dapat pengalaman interview ni pon dah bersyukur sangat. Hehehe.

Begitulah ceritanya. So, korang jangan susah hati sangat. Relaks je tapi buat persediaan lah juga kan. Good luck okay. Sayonara!

26/01/2018