09 August 2017

#ThrowBack : 'Honeymoon' di Melaka

Assalamualaikum,

Memandangkan tak ada aktiviti terbaru untuk di-update-kan, maka kita buat throwback je lah. Huhuhu. Banyak sebenarnya yang saya nak share tapi iye lah sikap malas ni menguasai diri. Huhuhu. *tengok tajuk entri* Okay, pertama sekali jangan lah fikir lain ye. Hahaha. Saya belum kahwin lagi #tetiba

Pada 6 Julai 2017 yang lalu, saya dan rakan-rakan telah pergi ke Melaka.*dah macam nak buat karangan lah pulak* Hehehe. Kami ke sana untuk settle kan borang tamat pengajian and mintak transkrip sementara. So, dah alang-alang pergi Melaka tu, kami 'honeymoon' lah sekali. Hohoho. Memandangkan masing-masing duduk jauh, ada yang dari Johor (saya lah tu), Selangor, Pahang and paling jauh nun di Kelantan, maka perlukan tempat tinggal sepanjang 3 hari 2 malam dekat sana. So, kita orang sewa dekat Qish Hotel. Kita orang ambil Deluxe Room ada 2 katil queen dengan harga RM199 berapa sen entah so genapkan je lah RM200. Senang sikit. RM200 itu untuk 2 malam. Huhuhu. Okay juga lah hotel tu. Sesuai lah untuk kami tidur and siap-siap segala bagai. Tak ada gambar lah pulak nak tunjuk sebab tak ambil time tu.So, jangan buang masa lagi marilah kita ber-throwback.

Hari Pertama : 6/7/2017


Sebelum kita gerak ke mana-mana benda paling wajib adalah selfie dulu. Hari khamis tu tak buat apa pon sebab memasing sampai pada waktu yang berbeza. Of course yang sampai dulu adalah Ana (yang tudung biru) yang jauh nun di Kelantan sana sebab dah gerak naik bas malam sebelum tu. Second sampai adalah saya dari Johor senang cerita paling dekat antara kitorang ni sebab saya duduk Tangkak. Third adalah si Zahidah (pakai tudung hitam) yang datang dari Selangor. Last sekali Kaksyuk and Kemar. Dia orang dari Pahang. Kaksyuk dari Jengka pastu jemput Kemar dekat mana entah >.< sebab lalu jalan tu juga.

 So, ahli yang naik bas dah tiba dekat Melaka Sentral, kita breakfast dulu dekat Mac Donald. Yang mamat depan tu selaku 'drebar' angkut kami sorang-sorang dengan motor pergi hotel untuk check in. Jasamu akan kami kenang sampai bila-bila :3

Aktiviti paling wajib setiap kali lepak dekat bandar Melaka : KARAOKE. Tempat yang selalu kita orang pergi dekat Karaoke Keluarga *sis tak pasti betul ke tak nama tempat tu*. Berada di bawah padang dekat Dataran Pahlawan. Tempat tu okay lah banyak pilihan bilik and harga pon not bad. Malam tu tersalah ambil bilik. Terambil yang besar punya sebab sebelum ni pernah ambil besar tapi ni terlampau besar. Hahaha. Rasanya bilik VVIP ni. Sejam RM25. Tapi tak apa lah, yang penting dapat hilangkan stress. Malam besoknya pergi juga tapi ambil bilik kecil, RM10 sejam.

Hari Kedua : 7/7/2017

Bermula adegan utama kami iaitu pergi KUIM untuk minta transkrip sementara and beraya dekat rumah kawan-kawan yang duduk dekat-dekat situ. Memandangkan hari jumaat tu kami gerak lambat dan waktu pejabat tutup sebab lunch hour, maka kami pergi beraya dulu dekat rumah yang paling dekat dengan KUIM iaitu rumah Kak Kinah.


Kak Kinah depan saya tu. Hehehe. Pembuat kek. Macam-macam kek Kak Kinah buat. Sedap-sedap belaka. Itu yang sebelum datang Melaka ni dah siap-siap mesej Kak Kinah nak order kek coklat moist. Rindu kek akak! Kalau lah kek tu boleh pos memang dah lama order banyak-banyak. Hahaha. Korang yang duduk berdekatan KUIM boleh lah order kek dekat Kak Kinah. Kek momok, coklat moist, red velvet, cheese cake. Huish terliur lah pulak. Huhuhu. Boleh follow page Kak Kinah. Taip "Kinamiru Bakery official". 
Kemudian baru pergi KUIM. Sebenarnya tak settle urusan. Yang urusan minta transkrip tu dah settle. Tak settle nya borang tamat pengajian. Tak sempat nak hantar dekat pejabat sebab dah tutup and ada masalah lain yang tak diduga. Huhuhu. redha je lah. Itu yang 21 ni nak pergi KUIM balik settle kan urusan ni. Moga dimudahkan lah. Tak sanggup nak berulang-alik lagi. Huhuhu.
Balik dari KUIM, terus gerak pergi rumah Yok dekat Pantai Puteri. Iya inilah insan yang banyak berjasa pada kami (selain angkut kita orang pergi hotel hari khamis tu). Memang terhutang budi sangatlah. Kawan yang selalu ada bila diminta tolong, temankan kita orang kalau lepak dekat Melaka and macam-macam. Saya yakin mesti akan terdetik kat hati korang yang antara kita orang ni mesti yang "someone special" pada Yok ni kan? Mesti ada punya lah. Ke tak ada? Hehehe. Nak bagitahu ke tak eh? Maaf geng, aku terpasa bagitahu :p Hahaha. *tengok insan yang disebelah saya tu yang berbaju mustard* Hah itu lah dia Zahidah gadis yang sangat special dihati Yok. Mohon sampai ke pelamin lah kalian oit. Gaduh merajuk macam mana pon akan berbaik, in shaa allah jodoh kuat tu. Hehehe. 

Rumah terakhir iaitu rumah Adriana. tuan rumah kat dapur time ni. Huhuhu. Kami selfie dulu. Sorry Add. Thanks atas semua juadah. Banyak pulak tu and minta maaf sebab tak dapat lama-lama kat rumah kau. Ada urusan lain :p Ade rezeki kita jumpa lagi.



So, malam tu kami merayap lah ke mana-mana memandangkan malam terakhir kat Melaka kan *amboi kemain* Bergambar dekat papan "I love Melaka" ni. Sepanjang 3 tahun kat KUIM tak ada lah terdetik nak bergambar kat sini. Mungkin sebab duduk kat Melaka kan so assume bila-bila boleh pergi. Ni bila dah habis belajar memang tak akan ke Melaka saja-saja melainkan ada sebab, baru terhegeh-hegeh. Hahaha. Manusia kan bila dah tak ada baru nak menghargai, time ada tu buat tak tahu *apa kena-mengena* 

 Tak ada movie yang best nak tengok, so kita selfie je lah ye. 

Teruja memasing buka kamera handphone sebab lif tu ada cermin kat atas. Jakun betul. Hahaha.


Hari Ketiga : 8/7/2017


So, last day di Melaka. Huhuhu sedihnya. Lepas check out hotel, kita orang pergi Mahkota Parade untuk "mencari rezeki". Pergi kedai Kopitiam for our breakfast a.k.a lunch terus lah dah alang-alang tu kan. Hehehe. 
Begitu lah kisahnya selama 3 hari 2 malam kita orang dekat Melaka. Hehehe. Sesungguhnya bila kenang balik banyak kenangan dekat Melaka ni. Pahit manis semua ada lah. Memang negeri bersejarah. Hehehe. "Bersejarah" juga untuk kita orang. Gonna miss them T.T Sebenarnya tak cukup ahli lagi seorang. Member tak dapat join sebab kerja. Tapi in shaa allah 21 Ogos ni Fiqa dapat join dengan kita orang. Mohon jadi ye Fiqa. Can't wait for it. 

9/8/2017


"Youth is limited. Friendship is infinite"

01 August 2017

Tamat Diploma


Assalamualaikum

Fuhh dah berapa bulan ye saya tak update blog? Lebih kurang 6 bulan gitu. Hehehe okay tak ada apa nak dibanggakan sangat. Agaknya masih ada lagi ke reader saya nie? Mungkin dah tak ada barangkali. Okay abaikan, saya dah mula mengarut. Berbalik pada tajuk entri nie. YEAHHH alhamdulillah saya sudah tamat diploma saya selama 3 tahun di Kolej Universiti Islam Melaka yang mana KUIM dalam proses ke arah universiti. In shaa allah tahun ni kalau tak silap saya. KUIM pon semakin dikenali. Banyak juga komen-komen yang bertanyakan tentang KUIM. Pertama sekali minta maaf sangat-sangat sebab tak dapat balas komen korang dengan sepantas mungkin sebab saya jarang bukak blog *pada ketika itu* So, saya ade tinggalkan mesej supaya contact saya dekat facebook or twitter. Nak bagi instagram tapi saya tak ada. Hahaha. Tapi itu dulu lah. Sekarang ni saya tanam azam untuk aktifkan semula blog saya ni. *saya cuba :3* 

Sebenarnya, saya dah lama habis pun. Hujung bulan 5 hari tu. Hehehe tapi baru sekarang nak update. Fuhh ingat senang ke nak lawan malas ni and gerakkan tangan untuk update? *senang je. amek laptop, sign in blog then taip lah* Haih banyak pulak yang dibebelkannya. So, sekarang kerja saya "menanam anggur" yang berjaya. Oh yeahh. Memang ada plan nak sambung degree lepas ni tapi saya terlepas nak beli no pin upu. Saya ingatkan beli no pin tu bila-bila boleh beli. Ghupe nya ada tarikhnya. Haih punya lah konfiden aku pergi bsn hari tu sampaikan staf kat situ check balik kot-kot ada perkeliling mengatakan penjualan no pin dibuka lagi. Hahaha. Silap ceq juga sebab tak alert. So, nak tak nak kenalah tunggu tahun depan. Kenapa tak sambung KUIM? Hehehe. susah soalan ni. Saja nak cuba tempat yang baru. Even hati ni agak berbelah bahagi lah juga sebab geng-geng saya sambung situ tapi tak apa lah ku kuatkan semangat ini. Belajar tak perlu ikut orang kena ukur kemampuan kita and yakin dengan pilihan kita. yeahhh that's right *kata-kata semangat untuk diri sendiri*

So, bila dah hold dulu untuk sambung belajar, ini lah masanya untuk ambil lesen. Itu lah time lepas SPM tak nak ambil, sekarang baru terkedek-kedek nak ambil. Hehehe. Kena lah ambil juga kan sebab sekarang ni saya nak ke mana-mana memang bergantung pada ibu je. Kalau adik seorang tu pula tak sangat itu pun kalau dia balik hujung minggu or cuti sem je lah. Ibu pun memang suruh ambil sebab senang itu masa akan datang. even reti bawa tapi tak ada lesen tak boleh juga kan. So memiliki lesen itu adalah satu keperluan zaman sekarang nie. Saya ambil dua-dua lesen, motor dan kereta. Senang sikit sekali gus walaupun bayar lebih sikit lah. Baru 2 minggu lepas masuk kelas kereta, minggu ni kelas motor pula. Doakan saya lulus dengan satu test tau. Huhuhuhu. Mungkin akan ada yang tertanya tak pun terdetik kenapa tak cari kerja kan. Nak kerja sebenarnya tapi ibu lebih prefer ambil lesen dulu. Kalau saya kerja pun ibu juga yang akan hantar ambil saya. Ada juga try untuk mohon kerja kerajaan tapi ada satu tu minta sertakan salinan lesen. Ceq memang tak ada lah jawabnya. Ini lagi menguatkan supaya saya ambil lesen dahulu. 

Begitulah kisahnya. Tak best and hebat mana. Saja nak share. Hehehe nak menghidupkan suasana blog saya yang berhabuk ni hah. Berapa lama dah kena tinggal. Huhuhu. Lagi nak cakap apa lagi ye? Pada korang yang suka baca puisi or tengah bosan-bosan tu meh lah jenguk blog adik perempuan saya ni. Member ni sejak akhir-akhir ni dok berpuisi je dalam blog ni. Saya bukanlah orang sastera or seni jadi memang baca macam tu je lah, tak faham mana pun just boleh rasa ada maksud tersirat je tu. Hehehe. Nasib kamu lah mashitah oi dapat kakak macam ni. Minat kita berbeza. Hahaha. Try lah baca, mungkin korang lebih faham dan menghayati puisi tu. Selamat membaca :3

1/8/2017

can't wait for Girls Generation's comeback. Wuhuuu. By the way I cannot move on with Ko Ko Bop by EXO and Cherry Bomb by NCT 127. Love their dances. <3