21 October 2017

#ThrowBack : Hari Konvokesyen


Assalamualaikum,

Anis Hayati dan "throwback" berpisah tiada. Hehehe. Akhirnya hari ini di saat ini saya berjaya kumpulkan kekuatan dan kerajinan untuk update blog ni. Nampak tak kegigihan saya?! Okay, tak apa lah tak ada orang kesah pon. So, seperti yang semua maklum sekarang ni musim konvokesyen. Yeahhh! Tahniah korang-korang yang sudah graduated. Kita geng! Sepp sikit. Hehehe. Termasuk hari ini sudah 20 hari saya secara rasminya tamat pengajian sebagai mahasiswi di Kolej Universiti Islam Melaka

Majlis Konvokesyen ini diadakan selama 2 hari di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh iaitu pada 30 September 2017 dan 1 Oktober 2017. Giliran kos saya kena pada sidang keempat iaitu sidang terakhir pada petang 1 Oktober. Kira macam kami ni penutup lah. Huhuhu.

Memandangkan majoriti keluarga kami datang pada hari konvokesyen, so kami pakat untuk sewa hotel sebagai tempat tinggal kami kat sana untuk pergi rehearsal pada 29 September tu. Ini pun kami dah skip untuk makan pra-graduasi yang diadakan di Hotel Ramada. Kecewa sikit sebab tak dapat jumpa Siti Nordiana. Padan muka! Hahaha. Tak apa lah tak ada rezeki. *ayat untuk sedapkan hati :3* 

So, kami sewa Gold Leaf Hotel untuk 3 hari 2 malam dengan harga RM145 berapa sen entah. Kawan saya selaku pakar mencari hotel setiap kali kami ke Melaka tempat dekat apps Agoda.com. Kemudian, malam hari konvokesyen iaitu 30 September dan 1 Oktober tu kami dok dekat Muslimah Homestay Rumah Melaka. Kami pilih rumah batu berharga RM100 untuk satu malam. Homestay ni dekat dengan Dewan Seri Negeri tu. So memudahkan kami untuk ke sana memandangkan sudah semestinya sesak kan jalan menghala ke dewan sana. 

Tanpa membuang masa, kita go thru je lah dengan gambar ye. Hehehe.
.
.
.
jeng
 .
jeng
.
jeng


 Kami nak konvo dah!! Oh yeahh.

 Menahan silau yang begitu terik ini demi selfie. Hahaha

 Bergambar sat untuk kenang-kenangan depan dewan ni pada hari rehearsal tu sebab takut kang nanti time hari kejadian tak sempat nak bergambar. Ye lah masing-masing dah sibuk dengan keluarga.

Bila nak konvo confirm lah nak bergambar dengan jubah kan. So, petang hari jumaat tu selepas rehearsal kami pergi Klebang untuk pre-convo. Tak sewa photographer pon. Just minta tolong seorang sahabat yang sentiasa ada kalau kami mintak tolong. 


Punya lah happy time lambung jubah. Macam-macam ghupe lah. Sorry gambarnya tak berapa lawa. Tak ada kamera DSLR. Just mengharapkan kamera Oppo A37 dan Iphone 5. Nie pon entah kali ke berapa entah lambung.


"Tiang". Kalau yang selalu lepak dekat Klebang mesti tahu tempat ni. Kawasan ni agak tersembunyi sikit. Tapi cantik bergambar kat sini. Time kami pergi ni ramai jugak orang. Memandangkan kami datang lewat so majoriti dorang dah nak balik. Jadi tak perlu nak rebut.




Ini lah dia abam kamera kami. Dialah jadi uber kami, tukang amek gambar, guider lagi apa lagi? Hah semua lah. Hahaha.


Tak cukup ahli lagi seorang. Akmar tak dapat join. Member pergi dating. Huhuhu.

Pejam celik pejam celik, tiba lah hari yang istimewa dan ditunggu-tunggu, Hari Konvokesyen 2017

 Sempat selfie sementara menunggu untuk masuk dalam dewan.




Meet Pain. Buddy gosip katil atas time kat asrama KUIM. Aduhai muka ceqqq. Gelap masha allah. Ini pon kuatkan semangat je untuk bergambar walaupun tak konfiden dengan muka sis ni sendiri. Why mesti tudung putih?! Komplen-komplen pon dah lepas juga hari tu. Alhamdulillah berjaya sis melalui hari tersebut. Hahaha.

 Gambar terakhir sebelum masing-masing balik. Sedih sebenarnya nak berpisah. Lepas ni tak tahu lah bila dapat kumpul semula. Gonna miss you guysss


Hadiah buat ibu and arwah ayah. Kebetulan hari yang saya konvo itu merupakan tarikh ayah saya meninggal dunia. So 1 Oktober 2017 genap 2 tahun ayah menghadap Illahi. Terdetik sekejap kat hati ni andai ayah ada sekali di sini. Sudah tentu ayah lah orang yang paling happy. I miss you ayah.

Last but not least, memandangkan time hari konvokesyen tu saya tak sempat nak bergambar dengan ibu so sebelum pulangkan jubah ni, selfie sat dengan ibu and nenek. Oh yeahh!

Begitu lah rentetan ceritanya. Kemain "rentetan". Hahaha. Tak sangka saya dah tamat diploma selama 3 tahun. Sekejapnya masa berlalu. Time sem satu tu kemain rasa macam lama gila nak tunggu 3 tahun tu. Korang pon mesti rasa gitu juga kan. Hehehe. Sampai setakat ini sahaja. Terima kasih sudi baca entri ni sampai habis *kalau ada reader. Huhuhu*

21/10/2017 

Terima kasih buat pensyarah-pensyarah KUIM yang mengajar saya sepanjang 3 tahun saya di KUIM. Hanya Allah sahaja dapat membalasnya. Buat kawan-kawan seperjuangan saya Diploma Kewangan Syariah, Tahniahh akhirnya kita tamat juga pengajian kita. 3 tahun kita bersama-sama susah senang sebagai satu kelas. Pahit manis kita lalui. Semoga kita semua berjaya dalam perjalanan seterusnya. Good luck guys.
 


08 September 2017

#ThrowBack : Wedding YA

Assalamualaikum

Are you ready untuk throwback dengan saya? Hahaha macam lah ada kan. Okay tak apa lah biar saya ber-throwback sorang-sorang. Entri sebelum ni dah throwback pasal wedding kawan sekelas masa KUIM. Untuk entri kali saya nak gossip-mossip pasal wedding kawan sekolah dulu. Kawan sekelas time form 4 & form 5. Oh yaa YA tu adalah Yusairah & Akhmal. Yus selamat diijabkabulkan pada pagi 26 Ogos 2017. Majlis berlangsung pada keesokkannya 27 Ogos 2017 di Dewan SMK Seksyen 18 Shah Alam. 

Pada awalnya saya tak dapat nak hadir sebab masalah transport. Tapi ini lah peluang keemasan sebab confirm kawan-kawan sekolah saya akan hadir. Sebab lain saya nak pergi sebab nak jumpa Alina, Ain, Syafiqah dengan Illiyyina. Dah lama tak jumpa dorang. Last jumpa rasanya sebelum saya pindah, 2 tahun lalu. Huhuhu. Saya deal dengan adik lelaki saya boleh tak dia bawa saya ke sana kan. Siap tawarkan lagi saya tanggung duit minyak. Mula tu macam nak tak nak je dia tu but finally dia setuju sebab dia nak singgah rumah cikgu sekolah dia dulu and nak pergi Aeon Big Shah Alam tu. So, bergerak lah saya dari Johor ke Shah Alam sana dengan 2 orang adik lelaki saya. Adik perempuan sorang tu tak dapat join sebab esok member ada test jpj motor. Hahaha.

 Ini lah dia Nur Alina bt Ahmad Bakri. Orang yang berusaha pujuk saya supaya datang. Geng gosip. Kalau dia call saya, orang boleh salah faham ingatkan saya tengah otp dengan pakwe. Berjam-jam sampai panas telefon ni. I tak ada pakwe okay. Hohoho. Orang ni juga lah yang saya cari setiba disini. Nasib menyebelahi saya sebab timing kami sampai tu serentak. Jumpa kat dewan. Mata melilau cari budak ni and nampak dia pun tengah sesengih kat titew. Hahaha. So cuweeet :p

Saya pun tak boleh lama-lama kat situ sebab ada destinasi lain nak dituju. Nak bergambar dengan yus pon tak sempat. Sempat tengok pengantin berarak masuk dewan je. Time nak gerak keluar tu lah bertembung dengan kawan-kawan sekolah. Sempat bergambar dengan sorang dua lah. Nak bergambar dengan semua kesian pulak sebab dorang baru datang kan. So, salam-salam je lah sempat. Most of them surprised bila nampak saya sebab dorang tak expect saya datang. Hehehe. Saje je tak inform, nak buat kejutan. Cewahh! Pastu sempat jumpa beberapa orang cikgu. Paling tak boleh belah ingat muka cikgu tapi nama dah lupa tapi cikgu mengajar subjek ape tu ingatlah. Masha Allah anak murid jenis apa lah aku ni. Kadang tu blur kejap sebab nak ingat nama. Hahaha. Oh yaa mak Yusairah ni merupakan cikgu sekolah sini dan juga cikgu saya. Ustazah Noma ajar saya subjek Pendidikan Syariah Islamiah time form 5. Rindu nak dengar ustazah bercerita.

 Pertemuan yang paling tak disangka. Dapat juga jumpa dengan Ain. Haih bakal doktor ni susah benauuu tau nak contact. Busy memanjang. Sorry tak dapat nak sembang lama. Kau datang time aku nak balik dah. Huhuhu ada rezeki kita jumpa lah ye. Geng lepak petang-petang dekat library tak pon surau tapi tak cukup ahli lagi sorang, Syafiqah.

 "nur" kat belakang tu main peranan betul. Hahaha. Punya lah musykil dia cari apa lepas salam-salam tu ghupenya nak handphone. Selfie lah kita makanya. Hahaha. Dah ada gaya-gaya bakal isteri orang Intan Suraya ni. Tak lama lah tu :3

 From left : Alina, Adriana, Ain, Anis. Yeahhhh Geng Capital A. Hahaha. Sakit mata ni sebab silau. Dah tu siapa soh bergamboo tetengah hari buta nie. Hahaha

 Comel kan goodies nie. Hehehe

Yaa ini lah raja seharinya, Yusairah & suaminya, Akhmal. Credit picture to Adriana. Pinjam gambar satt ye.

 The girlssss. Tak dapat nak bergambar sekali sebab dah balik. Credit picture to the owner.

 Selfie jap berlatar belakangkan blok sekolah time form 4 & 5. Bangunan paling hujung and sunyi sepi.

Itu sahaja gambarnya. Huhuhu. Happy sebab dapat juga jumpa kawan-kawan especially Ain dengan Alina. Just tak dapat jumpa Illiyyina dengan Syafiqah. Huhuhu tak ada rezeki kita nak jumpa. Time sampai sekolah tu banyak perubahan and automatik terkenangkan zaman sekolah menengah dulu. Macam tak percaya yang sudah 4 tahun saya tinggalkan sekolah ni. Rindunya zaman sekolah dulu. Seronok. Rindu kawan-kawan, cikgu-cikgu. Rindu nak memekak dekat library time petang. Buat macam library tu kami punya. Al-maklum lah librarian kan pastu library pulak kosong petang-petang tu. Memang seronok. Rindu segalanya lah. Andai boleh diundurkan masa. Huhuhu.

Okay sebelum saya melalut jauh baik saya stop sekarang. Niat asal nak throwback pasal wedding kawan. Kang mahunya throwback zaman "muda-mudi" dulu. Otak ni dah flashback kenangan dulu ni, tinggal nak taip je. Hehehe. Goodbye, have a nice day!

8/9/2017

Tahniahh buat Yusairah dan suami. Semoga diberkati Allah dan kekal hingga ke jannah. Maaf tak sempat nak jumpa time wedding tu. Sempat pesan kirim salam je. Tahniah sekali lagi.

26 August 2017

#ThrowBack : Wedding WA

Assalamualaikum

*jeling kat tajuk entri* 

Siapa kahwin tu? Saya kahh? WA? A for Anis, maybe :) But W stands for who? Hahaha. Not me lah. WA is for Wahidah and Azlan. Saya lambat lagi nak kahwin. Jodoh tak ada. Batang hidung, bayang pon tak nampak. Hahaha. 

Pada 28 Julai 2017, Nurul Wahidah selamat menjadi isteri kepada Muhammad Azlan dengan sekali lafaz. Kenduri kahwin berlansung pada keesokkan harinya. Kak Wahidah ni classmate saya sepanjang 3 tahun dekat KUIM and dorm mate juga selama 2 tahun. Wah tak sangka Kak Wahidah dah jadi isteri orang. Selama ni dok gosip mosip berjemaah kat dorm pasal kahwin. Siap main teka-teka lepas ni siapa kahwin. Hahaha. Omooo rindunya kenangan dekat KUIM. So, tak usah lah kita membebel panjang-panjang. Go through je dengan gambar :)

Malam nikah tu. Pinjam gambar kawan. Hehehe. Saya tak ada waktu ni. Tengah otw ke sini. Tak dapat nak tengok. Huhuhuhu.

Geng-geng yang gerak dulu. Kami ke sana dengan 2 kereta. Ni geng dari Melaka (even yang lagi 3 tu bukan dari Melaka sebenarnya)

 Okay geng kereta lagi satu dah tiba. Sampai dekat Bagan Datuk ni dekat-dekat pukul 12 malam jugak lah sebab gerak lambat dari Kuala Selangor. Disebabkan boleh jangka yang kami tak sempat tiba time nikah tu, so dah siap pesan kat Kak Wahidah jangan salin baju. Hahaha. tak dapat saksikan pon tak apa lah asalkan dapat bergambar. Amek feel sikit.

Dap kecik. #StyleZura

The day, 29 Julai 2017. Cantik kan Kak Wahidah. Macam lah kalau saya kahwin nanti? Hahaha sempat lagi berangan. Masha Allah sistur nie.

For your information, saya merupakan salah seorang bridemaids. Pergh tak pernah terfikir pon dapat jadi bridemaids. Selama ni dok tengok orang post je kan. Teringin lah juga kan. Ada lah sikit tu keinginan. Agaknya Allah makbulkan. Hahaha. First experience jadi bridemaid. What I felt? Tobat aku tak nak jadi bridemaids. Hahaha. Tapi kalau ada rezeki, boleh je, no hal. Kena ambil aura pengantin. Hahaha. Memang tabik springgg lah dekat korang yang dah banyak kali jadi bridemaid. Bila tengok orang post nampak macam best je kan. Gambar pon cantik. Bila diri sendiri yang alami perghhh tapi penat lelah tu berbaloi lah. Bila tengok gamabr tu, wow amazing!



The bridemaids. Tema baju kelabu and tudung purple.

Paling suka gambar ni. Cantik abang kamera tu ambil.

Ayuh kita muntah hijau beramai-ramai. Sistur tak sanggup nak tengok. Hahaha. 

Banyak sebenarnya gambar yang diambil tapi pada abang kamera kot. Bila nak dapat semua gambar ni? Hahaha excited nak tengok. Padahal nak tengok muka sendiri. Elok ke tak ghupe aku hahh, tak mencacatkan gambar ke kan :p

Begitulah kisahnya. The first classmate and dorm mate yang kahwin. Besok walimatul urus kawan sekolah lama pulak dekat Shah Alam. Stress pulak tengok kawan dah kahwin nie. Hahaha. Jodoh dan rezeki itu di tangan Allah kan. Sabar lah anis oi. Diri tu tak cukup sedia. Ilmu di dada pon tak cukup. Jangan nak gatai sangat. Hahaha. Sampai setakat ini sahaja. Jumpa lagi. BUBYE!

26/8/2017

Buat Kak Wahidah dan suami, Tahniahhhh! Tak sangka akak dah jadi isteri. Rasa macam baru semalam kita gosip mosip pasal kahwin ni. Hehehe. Semoga Allah memberkati perkahwinan ini and kekal hingga ke jannah. Jangan lupa share tips and petua kat kita orang yang masih bujang ni :)

20 August 2017

Giveaway by LZ



Assalamualaikum

Yuhuuu saya kembali dengan join satu giveaway dari LZ. Rasanya ini first giveaway saya join selepas bertahun saya stop join mana-mana segmen, Hehehe. Syaratnya sangatlah mudah. Ayuh kita join beramai-ramai. Boleh klik pada LINK ini. 

Pendapat saya mengenai blog ini, sangat simple and menarik lagi-lagi header tu. Cute! Geram saya tengok. Hehehe. 

Facebook : Anis Hayati

09 August 2017

#ThrowBack : 'Honeymoon' di Melaka

Assalamualaikum,

Memandangkan tak ada aktiviti terbaru untuk di-update-kan, maka kita buat throwback je lah. Huhuhu. Banyak sebenarnya yang saya nak share tapi iye lah sikap malas ni menguasai diri. Huhuhu. *tengok tajuk entri* Okay, pertama sekali jangan lah fikir lain ye. Hahaha. Saya belum kahwin lagi #tetiba

Pada 6 Julai 2017 yang lalu, saya dan rakan-rakan telah pergi ke Melaka.*dah macam nak buat karangan lah pulak* Hehehe. Kami ke sana untuk settle kan borang tamat pengajian and mintak transkrip sementara. So, dah alang-alang pergi Melaka tu, kami 'honeymoon' lah sekali. Hohoho. Memandangkan masing-masing duduk jauh, ada yang dari Johor (saya lah tu), Selangor, Pahang and paling jauh nun di Kelantan, maka perlukan tempat tinggal sepanjang 3 hari 2 malam dekat sana. So, kita orang sewa dekat Qish Hotel. Kita orang ambil Deluxe Room ada 2 katil queen dengan harga RM199 berapa sen entah so genapkan je lah RM200. Senang sikit. RM200 itu untuk 2 malam. Huhuhu. Okay juga lah hotel tu. Sesuai lah untuk kami tidur and siap-siap segala bagai. Tak ada gambar lah pulak nak tunjuk sebab tak ambil time tu.So, jangan buang masa lagi marilah kita ber-throwback.

Hari Pertama : 6/7/2017


Sebelum kita gerak ke mana-mana benda paling wajib adalah selfie dulu. Hari khamis tu tak buat apa pon sebab memasing sampai pada waktu yang berbeza. Of course yang sampai dulu adalah Ana (yang tudung biru) yang jauh nun di Kelantan sana sebab dah gerak naik bas malam sebelum tu. Second sampai adalah saya dari Johor senang cerita paling dekat antara kitorang ni sebab saya duduk Tangkak. Third adalah si Zahidah (pakai tudung hitam) yang datang dari Selangor. Last sekali Kaksyuk and Kemar. Dia orang dari Pahang. Kaksyuk dari Jengka pastu jemput Kemar dekat mana entah >.< sebab lalu jalan tu juga.

 So, ahli yang naik bas dah tiba dekat Melaka Sentral, kita breakfast dulu dekat Mac Donald. Yang mamat depan tu selaku 'drebar' angkut kami sorang-sorang dengan motor pergi hotel untuk check in. Jasamu akan kami kenang sampai bila-bila :3

Aktiviti paling wajib setiap kali lepak dekat bandar Melaka : KARAOKE. Tempat yang selalu kita orang pergi dekat Karaoke Keluarga *sis tak pasti betul ke tak nama tempat tu*. Berada di bawah padang dekat Dataran Pahlawan. Tempat tu okay lah banyak pilihan bilik and harga pon not bad. Malam tu tersalah ambil bilik. Terambil yang besar punya sebab sebelum ni pernah ambil besar tapi ni terlampau besar. Hahaha. Rasanya bilik VVIP ni. Sejam RM25. Tapi tak apa lah, yang penting dapat hilangkan stress. Malam besoknya pergi juga tapi ambil bilik kecil, RM10 sejam.

Hari Kedua : 7/7/2017

Bermula adegan utama kami iaitu pergi KUIM untuk minta transkrip sementara and beraya dekat rumah kawan-kawan yang duduk dekat-dekat situ. Memandangkan hari jumaat tu kami gerak lambat dan waktu pejabat tutup sebab lunch hour, maka kami pergi beraya dulu dekat rumah yang paling dekat dengan KUIM iaitu rumah Kak Kinah.


Kak Kinah depan saya tu. Hehehe. Pembuat kek. Macam-macam kek Kak Kinah buat. Sedap-sedap belaka. Itu yang sebelum datang Melaka ni dah siap-siap mesej Kak Kinah nak order kek coklat moist. Rindu kek akak! Kalau lah kek tu boleh pos memang dah lama order banyak-banyak. Hahaha. Korang yang duduk berdekatan KUIM boleh lah order kek dekat Kak Kinah. Kek momok, coklat moist, red velvet, cheese cake. Huish terliur lah pulak. Huhuhu. Boleh follow page Kak Kinah. Taip "Kinamiru Bakery official". 
Kemudian baru pergi KUIM. Sebenarnya tak settle urusan. Yang urusan minta transkrip tu dah settle. Tak settle nya borang tamat pengajian. Tak sempat nak hantar dekat pejabat sebab dah tutup and ada masalah lain yang tak diduga. Huhuhu. redha je lah. Itu yang 21 ni nak pergi KUIM balik settle kan urusan ni. Moga dimudahkan lah. Tak sanggup nak berulang-alik lagi. Huhuhu.
Balik dari KUIM, terus gerak pergi rumah Yok dekat Pantai Puteri. Iya inilah insan yang banyak berjasa pada kami (selain angkut kita orang pergi hotel hari khamis tu). Memang terhutang budi sangatlah. Kawan yang selalu ada bila diminta tolong, temankan kita orang kalau lepak dekat Melaka and macam-macam. Saya yakin mesti akan terdetik kat hati korang yang antara kita orang ni mesti yang "someone special" pada Yok ni kan? Mesti ada punya lah. Ke tak ada? Hehehe. Nak bagitahu ke tak eh? Maaf geng, aku terpasa bagitahu :p Hahaha. *tengok insan yang disebelah saya tu yang berbaju mustard* Hah itu lah dia Zahidah gadis yang sangat special dihati Yok. Mohon sampai ke pelamin lah kalian oit. Gaduh merajuk macam mana pon akan berbaik, in shaa allah jodoh kuat tu. Hehehe. 

Rumah terakhir iaitu rumah Adriana. tuan rumah kat dapur time ni. Huhuhu. Kami selfie dulu. Sorry Add. Thanks atas semua juadah. Banyak pulak tu and minta maaf sebab tak dapat lama-lama kat rumah kau. Ada urusan lain :p Ade rezeki kita jumpa lagi.



So, malam tu kami merayap lah ke mana-mana memandangkan malam terakhir kat Melaka kan *amboi kemain* Bergambar dekat papan "I love Melaka" ni. Sepanjang 3 tahun kat KUIM tak ada lah terdetik nak bergambar kat sini. Mungkin sebab duduk kat Melaka kan so assume bila-bila boleh pergi. Ni bila dah habis belajar memang tak akan ke Melaka saja-saja melainkan ada sebab, baru terhegeh-hegeh. Hahaha. Manusia kan bila dah tak ada baru nak menghargai, time ada tu buat tak tahu *apa kena-mengena* 

 Tak ada movie yang best nak tengok, so kita selfie je lah ye. 

Teruja memasing buka kamera handphone sebab lif tu ada cermin kat atas. Jakun betul. Hahaha.


Hari Ketiga : 8/7/2017


So, last day di Melaka. Huhuhu sedihnya. Lepas check out hotel, kita orang pergi Mahkota Parade untuk "mencari rezeki". Pergi kedai Kopitiam for our breakfast a.k.a lunch terus lah dah alang-alang tu kan. Hehehe. 
Begitu lah kisahnya selama 3 hari 2 malam kita orang dekat Melaka. Hehehe. Sesungguhnya bila kenang balik banyak kenangan dekat Melaka ni. Pahit manis semua ada lah. Memang negeri bersejarah. Hehehe. "Bersejarah" juga untuk kita orang. Gonna miss them T.T Sebenarnya tak cukup ahli lagi seorang. Member tak dapat join sebab kerja. Tapi in shaa allah 21 Ogos ni Fiqa dapat join dengan kita orang. Mohon jadi ye Fiqa. Can't wait for it. 

9/8/2017


"Youth is limited. Friendship is infinite"