24 November 2014

Part Time


assalamualaikum

*tengok tajuk* ingat lagi entri saya sebelum nie? saya pernah kata yang saya tak kerja cuti sem. untuk pengetahuan korang, saya kerja sekarang. 2 minggu sahaja, dari 21 hari bulan sampai 3 disember. apa cerita kan tetiba je kerja kan. hari tu kata tak kerja. tup-tup kerja. hahaha

saya rasa ada hikmahnya kenapa baru sekarang saya dapat kerja. saya kerja dekat tempat saya kerja dulu, Star Design. bagi yang tak tahu boleh rujuk pada entri saya sebelum nie. hehe tapi saya rasa tak ada siapa pun yang nak tahu nie. macam nie lah, jujur saya kata yang waktu awal saya cuti sem tu saya ada mintak kerja dekat situ. supervisor saya kata nanti dia tanya bos macam mana. kalau dapat, dia call lah saya. so, saya tunggu je lah. tunggu punya tunggu, tak ada lah pulak. so saya anggap tak dapatlah tu. lagipun, saya faham yang sekarang sale tengah tak baik. jadi mama a.k.a bos nak jimatkan kos. saya cakap dengan ibu saya yang cuti sem nie saya tak mahu lah kerja. nak duduk rumah ternak lemak. hahaha. 

setiap ujian pasti ada penyelesaiannya. ekonomi keluarga saya tak berapa baik. waktu tu saya risau jugak macam mana perbelanjaan saya nanti kan. hahaha saya nie fikirkan diri saya saje kan. memang ada baki duit ptptn. tapi saya dah keluarkan separuh untuk bantu parents saya. saya risau tak cukup. saya kalau boleh tak mahu lah mintak duit nanti sebab duit pt kan ada. sekarang tinggal separuh. alhamdulillah allah bantu saya and secara tidak langsung bantu ibu ayah saya jugak.

hari isnin lepas, supervisor saya call. dia mintak saya kerja buat sementara waktu ni untuk gantikan dia sebab dia nak cuti. memang ada pekerja lagi seorang tapi kesian ah kan biarkan dia seorang je. itu kakak tu mintak tolong saya. plus untuk awal promosi hujung tahun yang akan mula rabu ini. kakak tu tak dapat nak carik pekerja baru. jadi dia mintak tolong sementara carik pekerja baru. 

ibu kata kerja je lah. walaupun 2 minggu je. at least dapat lah income sikit even tak banyak kan and sambil tu dapat lah tolong kakak tu. so saya setuju lah. itu yang saya baru start hari jumaat lepas. hari ini saya off day. hahaha baru 3 hari bekerja dah cuti. kakak tu suruh. lagipun saya rancang time promosi nanti saya tak mahu lah off. 

begitulah kisahnya. ada hikmah disebalik semua ini. ibu pun kata sekurang-kurangnya lega lah sikit ibu and ayah bila saya kerja nie. hehehe moga allah memberkati kerja saya and murahkan rezeki kami. doakan kami ya. thanks kerana sudi baca walaupun saya rasa tak ada sesiapa yang baca. hahaha :D  maaf andai saya ada terkasar bahasa or apa-apa kan. assalamualaikum.

24/11/14

11 November 2014

Cuti Sem

assalamualaikum,

dah lama tak update blog. hahaha tak ada lah lama mana kan. saya tak tahu nak cerita pasal apa lah. tapi nak jugak update blog even no idea lah nak update apa. so, cuti sem ni saya tak kerja. kenapa? malas lorh. haha :) tipu je. ada lah sebabnya. tak apa lah cuti sem akan datang lah baru saya kerja. bukan apa sebab kalau saya kerja, dapat kerja sebulan je. huhu tak seronok. gaji tak mashyuk lah. hahaha. tak ada lah. haish apa lah yang saya cuba sampaikan ni? argh yang penting cuti sem ni saya tak kerja. full stop!

so, dah tak kerja, saya buat lah kerja sampingan kat rumah. makan tidur makan tidur lah. hahaha menternak lemak banyak-banyak kat rumah. naik sem nanti, tambah lah lagi lemak-lemak tu. okay, dah mula mengarut. cuti sem nie, saya tengok lah cerita. apa-apa cerita. movie yang ada kat laptop saya semua dah khatam. drama je. drama korea. huhu apa gunalah ambil bebanyak tapi tak tengok kan. hakikatnya susah lah saya nak tengok. saya tak minat drama korea sebenarnya walaupun saya minat kpop. kpop itu lagu korea okay, jangan salah faham. sebab apa? lembap and romantik sangat. hehe harap maaf lah pada mereka yang minat drama korea ni. 

so saya layan drama jepun dengan ibu saya. hahaha. ibu yang bukak drama jepun or korea. saya layan je lah. awalnya saje je nak mengacau ibu tengah tengok kat laptop. hah sekali join dengan ibu. ibu memang tengok drama kat internet. kalau dia terlepas tengok kat tv or tengok drama tu macam best, dia akan tengok kat internet. ibu suka drama komedi or romance comedy. ibu kalau nak carik drama, dia akan tengok genre drama tu dulu and then sinopsis. hahaha. kalau saya pun saya akan buat macam tu jugak.

sekarang ni, ibu tengah layan cerita My Girlfriend is a Gumiho. cerita ni ibu dah banyak kali tengok tapi ibu suka ulang part yang kelakar tu. saya pun layan drama ni tapi awal-awal lah. lepas tu krik-krik lah. hehehe. okay lah saya senaraikan drama yang ibu saya layan and saya join sekali.

Itazura na kiss

cerita ni kalau drama korea tu playful kiss lah. saya tak ada lah tengok semua. sikit-sikit je. best lah juga. perempuan tu sumpah kelakar and lelaki dalam cerita ni sumpah cool blooded betul. memang tergelak habis lah tengok. nak tahu umur pelakon perempuan ni sekarang 17 tahun and lelaki tu 26 tahun. hehehe. gila jauh beza. sekarang ni ibu tunggu keluaran season 2 drama ni. 

Fated to love you

yang ni drama korea. best lah juga tapi saya tak tengok sangat plus ibu tak kasik sangat saya tengok sebab drama ni agak berat and tak sesuai dengan saya. faham-faham je lah ye. tak faham buat-buat faham je lah. hehe :p kelakar lah cerita ni.

Hana Kimi

drama jepun. saya tak ingat nama penuh drama ini. serius best drama ni. kelakar kot. 12 episod plus satu extra episode untuk special edition. kalau korang tengok sumpah korang tak akan berhenti gelak lah. memang best. setiap pelakon tu even watak sampingan memang memainkan peranan lah. satu scene tu pasal konflik antara 3 watak ni dalam masa sama ada scene ahli asrama lain tengah bertarung untuk menang game yang dianjurkan oleh pengetua dorang. memang saya syorkan korang tengok drama ni. saya check ramai yang layan drama jepun pun syorkan drama ni.

saya rasa 3 ni lah kot saya tengok dengan ibu. hehehe. tiga je pun. tak banyak. ada satu cerita tu saya tak join sekali tengok dengan ibu. cerita My Boss, My Hero. drama jepun. 12 episod juga and ibu kata best jugak. 

adik-adik saya tengah kemaruk kpop nya. hmm tu lah sebelum ni berlagak lagi dengan saya. seorang dengan teen top and seorang lain B1A4. lagi seorang tengah SPM. good luck yo my adik!! doa kan adik saya tau :)

last but not least, sudi lah tengok video bean sprout oleh B1A4. tergelak saya tengok video nie. hehehe. 


p/s : saya memang dah lama minat B1A4 ni. hehe :)

11/11/14