Sambung Belajar

assalamualaikum, semua

setelah sekian lama saya menyepi, kini saya kembali *poyo je*. alhamdulillah, 18 tahun sudah saya di bumi ini. dah nak masuk ke alam universiti. tak sangka saya dah besar. bukan budak sekolah lagi dah. bakal mahasiswi insyallah. kadang-kadang tu saya terfikir, betul ke saya bakal masuk universiti? bakal berjauhan dengan keluarga? berdikari sendiri. semuanya sendiri. rasa macam tak percaya saya dah besar. rasa macam semalam baru masuk tadika lah. hahaha. teruk sangat lah tu. memandangkan saya anak sulung dalam keluarga saya, kita orang memang tak ada pengalaman lah kan. tanyalah kawan-kawan, saudara-mara ke jiran-jiran kan. hehehe. tak salah tanya pendapat orang kan?! 

okay, saya pasti ramai yang dah masuk universiti dah ataupun bakal masuk nanti macam saya. tak pun ada yang sambung form 6 and amek matrik. good luck semua. semoga kita semua berjaya dan mencapai impian kita semua. insyallah, 2 JUN 2014 saya akan mendaftar. dekat mana?! Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM)

bakal merantau ke melaka sana lorh. actually, saya tak dapat tawaran UPU. sebabnya?! maybe bukan rezeki saya kot. saya buat lah rayuan. tak tahu lah keluar bila. so, sementara waktu nie saya masuk dulu KUIM nie tapi saya rasa andai rayuan saya diterima, saya tak ambil kot. 

pasti korang tertanya-tanya apa universiti yang minta tu? yang saya ingat saya mintak USIM. UNISZA, UIAM, POLITEKNIK dan UPSI. kenapa tak mohon UiTM?! soalan tu selalu orang tanya pada saya. hmm, jawapan saya senang je. tak ada bidang saya. bidang apa? saya ambil bidang agama. "ohhh okay" itu lah jawapan diorang. rayuan pulak, saya amek dua-dua tu UNISZA. ada kawan saya marah kenapa amek tu lagi kalau dah tahu tak akan dapat. saya cakap je lah saje je. hahaha. dah saya minat bidang agama, bidang tu lah yang saya nak. huhuhu T_T

matrik?! saya dapat kat perak bidang akaun. kenapa tak pergi? saya tak minat. kalau tak minat, macam mana boleh dapat? saya yang mohon. dah tu kenapa mohon kalau dah tak nak? saje je. hehe. actually, ikut kawan and cikgu pon suggest kan mohon je. macam nie lah maybe ada yang tak tahu saya amek aliran apa waktu sekolah dulu. saya aliran SAINS & AGAMA. maksudnya saya amek semua subjek sains tu fizik, kimia, biologi and addmath. agama pulak bahasa arab tinggi, pendidikan syariah islamiah and pendidikan al-quran & as-sunnah. jujur saya kata saya tak minat sains. minat saya ke arah bidang agama. sebab itu saya amek bidang agama.

bila saya tak dapat upu nie, saya rasa macam down lah. ye lah ade kawan saya yang result bawah sikit daripada saya dapat tapi saya tak dapat. maybe betul lah kata orang kan. tak semestinya yang dapat cemerlang tu dapat masuk universiti or matrik. itu lah yang berlaku pada saya. tapi tak apelah bukan rezeki saya. ada hikmah disebalik nie kan.

waktu tu, memang saya frust. jadi nak hilangkan frust saya, saya malas nak fikir benda tu and fokus pada kerja saya (itulah salah satu cara saya hilang stres)  ramai pertikaikan kenapa nak amek matrik? saya diam je lah. dorang tak faham. ibu lah yang banyak bantu saya. ibu yang tolong saya carik mana-mana tempat nak sambung. kolej swasta lah kan. KUIM nie pon ibu yang cadangkan. thanks to ibu. 

selain KUIM, saya mohon Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) and Kolej Universiti Insaniah (KUIN) kat kedah. alhamdulillah dapat dua-dua tu. setelah bincang dengan parents and tengok kosnya. saya amek KUIM lah sebab paling murah antara tiga tu. pendaftaran RM300 lebih lah. saya tak ingat harganya. yurang pengajian dalam 3 tahun tu RM16 ribu lebih termasuk asrama and ada pinjaman PTPTN.  KUIM nie dekat lah sikit berbanding insaniah tu. memang KUIS paling dekat tapi kos sara hidup tinggi. 

oh ya, saya amek DIPLOMA KEWANGAN SYARIAH. minat ke? sikit lah kot. hahaha. saya dah fikir masak-masak and berdoa moga keputusan ini adalah yang terbaik. alhamdulillah gerak hati saya nak ke situ. hehehe. doakan saya ye :))


28/05/14

Stop saying "I Wish", Start saying "I Will"