21 January 2014

Drama 'Dan Calonnya Adalah'


assalamualaikum, semua


apa khabar, semua?! korang pasti boleh agak lah apasal hari nie saya update blog. of course lah hari nie saya OFF DAY . entri kali nie saya bukan nak bercerita pasal saya bekerja tapi just nak share pasal sebuah drama nie. saya rasa maybe ada antara korang yang tahu and tak kurang juga yang tak tahu. sebab drama nie ditayangkan kat TONTON. 

saya nak tengok cerita nie pun sebab saya minat Faralyna Idris. tu yang saya tengok. bila try tengok, best juga. lawak cerita nie. tak lama pun. kurang dari 10 minit kalau tak silap saya. ada 28 episod. saya baru tengok sampai episod 10. hahaha. baru start tengok khamis minggu lepas. so, meh lah tengok ramai-ramai. boleh tengok kat SINI 



Sinopsis
Dan Calonnya Adalah… mengisahkan cabaran hidup seorang gadis, Katrina (lakonan Faralyna Idris) yang dikongkong ibunya Puan Kamariah (lakonan Maria Tunku Sabri) termasuk dalam pemilihan bakal suaminya sendiri. Atas desakan ibunya, Katrina perlu mencari jodoh pilihan hatinya sebelum akhir tahun atau bakal dikahwinkan dengan Haris (lakonan Anding Indrawani), anak kepada rakan ibunya. Katrina mulai mengatur temujanji dengan jejaka pelbagai ragam dalam misi mencari calon suami yang sesuai.

Dengan bantuan rakannya Shai (lakonan Janna Nick) serta agensi mencari jodoh yang dimiliki oleh Cik Pooja (lakonan Susan Lankester), Katrina perlu berhadapan dengan karenah 14 jejaka antaranya usahawan paling muda, Aman (Harris Idola Kecil), Azman (Anas Ridzuan) yang gemar berpantun, Ehsan (Dafi Ismail Sabri) seorang perompak, Park (Kim Jin Sung – Korea) seorang arkitek dan model, Karim (Aidil Aziz) penganiaya haiwan, Kamil (Amar Baharin) seorang ‘camwhore’, Julian (Jeremy Teo), Sulayman (Ikhwan Hot FM), Rohan (Aldo Gumara – Indonesia) seorang atlet dan ramai lagi.

Adakah Katrina berjaya temui jodoh pilihannya? Siapakah jejaka bertuah yang berjaya menambat hati Katrina? Adakah pilihan hatinya direstui oleh ibunya, Puan Kamariah? Saksikan Dan Calonnya Adalah…


21/1/14 

16 January 2014

Pengalaman Bekerja 2

assalamualaikum, semua

hai, tengok pada boxman tu. relax je dia. macam tu lah keadaan saya sekarang. hari nie saya off. seperti yang saya katakan pada entri saya dulu yang tempat kerja saya tu seminggu sekali. so, untuk minggu nie, saya cuti hari nie. wah, qada' segalanya hari nie. tidur, online... itu je lah kot. makan tu tak ada lah nak qada' sebab sama je kuantiti makan saya. rasanya time bekerja lagi banyak saya makan berbanding duduk kat rumah. haha. haih, dah gemuklah aku nie :p

memandangkan saya dah kerja, so kemungkinan besar entri saya akan berkisah pasal saya bekerja. haha. harap korang jangan bosan lorh. kerja memang penat. penat apanya?! penat menunggu pelanggan kot. haha. saya nak cerita satu pengalaman yang rasanya saya tak boleh lupakan. memang lawak lah. macam nie. hari apa entah saya tak ingatlah. minggu lepas kot. tempat kerja saya terima pembayaran melalui kad kredit dan debit card. satu hari tu, ada pelanggan nie nak bayar pakai kad kredit. alahai, saya tak pernah gunakan mesin kad kredit tu. kak eqien pulak tak ada waktu tu, pergi beli makanan. kalau saya buat, rosak kang kad orang tu, tak ke naya saya nie. saya mulalah gelabah. memang kak eqien ada ajar tapi dia ajar step je. saya tak dapat bayangannya. seram sejuk badan saya waktu tu. nasib baiklah suami pelanggan saya tu reti gunakan. dia yang ajar saya. alhamdulillah. terima kasih, bang ajarkan saya. 

lawak betul. pelanggan mengajar penjual. hahaha. elok-elok je pelangan tu keluar dari kedai saya, kak eqien balik. spoil kan. sabar je lah. semalam ada jugak pelanggan guna kad kredit. kak eqien ada waktu tu. so, dia tengok lah macam mana saya buat. hahaha. baru tenang. pengalaman yang tak boleh dilupakan.

satu lagi, saya selalu buat masalah dengan mesin cash kat kedai saya tu. selalu tersilap. tersilap letak harga lah. haih, agaknya saya memang tak ada 'chemistry' dengan mesin cash tu kot. pernah satu hari tu, saya tersilap tekan. then saya tekan enter nak bukak peti cash. tak boleh. saya dah gelabah dah. macam mana nak bagi baki nie. pelanggan tu senyum je tengok saya nie. dia relax kan saya nie. buat malu aku je. dah lah laki dia yang relax kan saya nie. nasib baik dia ada duit kecil. alhamdulillah tapi tak meredakan gelabah saya nie sebab ada 2 lagi pelanggan tengah mencuba baju. lepas tu, kak eqien balik. then dia tekan apa benda entah. dah okay dah. fuhhhhh, lega giler.

perkara nie berlaku lagi. time tu saya sorang-sorang dalam kedai. kak syida dah balik. kak eqien cuti sebab demam. nasib baik pelanggan tu ada duit kecil. lepas tu, saya call kak eqien nak tanya. rupanya tekan button 'CL' iaitu cancel.  saya dah tahu dah. lepas nie, tak ada lah gelabah sangat. thanks kak eqien sebab sabar je layan kerenah saya nie. dah lah akak tu mengandung. 8 bulan pulak tu dan itu anak first dia. kak syida dah ada 2 orang anak. kiranya saya paling mudalah kat situ. hahaha.


hah, lebih kurang macam nie lah peti cash kedai saya. banyak step lorh. tak banyak pun step nya. saya je leka. tu yang terbuat silap tu. okay, anis. lepas nie jangan buat silap lagi. wish me lorh :D

okaylah hanya setakat ini sahaja entri saya kali nie. rasanya dah panjang dah saya taip nie. biasalah bila taip dengan penuh semangat dan penghayatan *ceh* itulah hasilnya. panjang bebenor. harap korang tak bosan baca entri saya ini. bye-bye. assalamualaikum. 

16/1/14

08 January 2014

Pengalaman Bekerja

assalamualaikum, semua

apa khabar?! saya harap korang semua sihat-sihat belaka. oh ya, saya nak ucapkan selamat kembali ke sekolah buat korang yang masih bergelar pelajar dan murid. hehehe. saya dah tak sekolah. jealous tak?! entri nie merupakan entri pertama untuk tahun 2014. SELAMAT MENYAMBUT TAHU BARU. maaflah lambat wish kat korang T.T
 okay, dah lama saya tak buka blog. hari nie baru saya berpeluang nak buka semua akaun saya. why?! hari nie saya cuti. maksud saya cuti dari bekerja. 

masih ingat entri saya sebelum ini?! saya ada maklumkan yang saya nak try bekerja kat kilang coklat. tak jadi kerja kat situ. sebab orang tu kata pihak atasan tak keluarkan notis untuk dapatkan pekerja baru. hmm, bukan rezeki saya. lagipun, saya memang berharap sangat tak nak kerja kat situ pun. nampak tak niat dah tak betul. so, ibu hantar saya pergi Kompleks PKNS. asalnya saya nak minta kerja kat Ole-ole Seksyen 18 tu tapi ibu pergi hantar saya kat kompleks tu. berteman adik saya, mashitah tu saya pergilah cari kerja kat situ. memang mencabarlah juga sebab banyak juga kedai saya pergi. tak banyak sangat pun. lebih 5 tapi kurang 10 lah. rasanya lah. saya minta kerja kat kedai pakaian. tak mahulah kedai makanan nie. tak suka.

cari punya cari, akhirnya saya dapat. saya tak payah kena interview. terus dapat kerja. alhamdulillah. saya kerja kat kedai Star Design. saya start kerja hari selasa lepas. genap seminggu lah saya kerja kat sana. insyallah saya cadang nak kerja sampai result spm keluar. lepas tu, saya berhentilah. kalau rasa nak kerja lagi, saya akan kerja balik. sama ada kedai yang sama ataupun kedai lain. tengoklah macam mana. buat masa nie, saya okay kerja kat kedai tu. staf-staf kat situ baik-baik. 

oh ya, kalau termasuk saya 3 oranglah kerja kat situ. 2 orang kakak kat situ iaitu kak syida dan kak syikin. dia orang pun baik. so, saya tak ada lah susah sangat nak sesuaikan diri. alhamdulillah. moga allah bantu saya. pasti korang nak tahu gaji kat situ kan? kak syida kata sebulan gaji bersih RM900. itu pun tak termasuk komersial dan apa semua tambahan tu. kiranya sehari lebih kurang RM42 lah saya dapat. saya kerja over time. dari pukul 9 pagi sampai 9 malam. kat situ, dalam seminggu, sehari cuti. tak kesahlah hari apa kecuali jumaat, sabtu dan ahad. tapi kalau ada urusan penting terpaksa cuti juga, boleh je.

bosan ke tak? tipulah kalau saya kata tak bosan. bosanlah juga. sebab bukannya setiap masa pelanggan datang. tapi okaylah. saya pun baca novel kalau pelanggan tak ada. nak hilangkan bosan. nak tidur seganlah pulak sebab kedai saya nie orang selalu lalu. kalau orang nak pergi pusat zakat, kena lalu kedai saya. memang tumpuan oranglah kan. tapi tak apalah. saya ada kawan kat situ tapi kerja kat kedai lain iaitu ain, my classmate. kalau nak beli makanan tengah hari, ajak dia. dia kerja awal sikit daripada saya. tapi tak apalah, at least ada kawan.

itulah sedikit maklumat pasal kedai saya. kalau korang datang pkns, jemputlah datang ke kedai saya ya. bukan saja datang je, beli sekali tau. hahaha. melawak je. okaylah, setakat ini sahaja entri saya kali ini. thanks sudi baca. insyallah, kita akan bertemu lagi minggu depan. time saya cuti nanti. assalamualaikum.

8/1/14