28 June 2013

Demam SPM

assalamualaikum, semua

okay sekarang kita berada di penghujung bulan 6 dan dah nak masuk bulan 7. tinggal lebih kurang 5 bulan untuk semua spm candidates untuk study hard terutamanya sayalah kan. hehe. trial spm bulan 8 kot. insyallah. seramnya >_< baru sekarang rasa bahang spm tu. sebelum nie rasa jugak tapi sikitlah. huhuhu. kadang-kadang rasa nak putus asa je sebab banyak silibus yang saya belum dapat pick up lagi. rasanya 50% je lah atau bawah lagi. kadang-kadang menyesal lah jugak sebab tak study betul-betul waktu form 4 dulu tapi kan bak kata pepatah "nasi sudah menjadi bubur" kan. tak boleh nak patah balik. so, selagi belum spm sebenar tiba, saya kenalah usaha lagi tapi usaha kali nie kena banyak sikitlah. bukan banyak sikit tapi banyak sangat. *kata-kata semangat untuk diri ini* hehe. tak faham tak apa. doakan untuk saya ya. hehe. saya pon doakan untuk korang jugak. kita doa sama-sama. huhuhu :)


lepas habis spm, masuk universiti pulak. kadang-kadang tu risau jugak saya sebab saya tak tahu nak ambil bidang apa nanti. hmmm, rasa macam diri nie tak ada hala tuju pulak. ish ish, mintak jauhlah. insyallah suatu hari nie allah akan bagi pertunjuk jugak pada saya. amiin ... okay, dah tak tahu nak kata apa dah. actually, saya tak tahu nak tulis apa untuk entri kali nie. saya tengok dah 'berhabuk' dah blog saya nie. tu yang saya nak 'bersihkan'. hekhekhek. mengarutlah pulak.

minggu depan, ada ujian KKQ (Kelas Kemahiran Al-Quran). takutnya. belum study apa-apa lagi. jangan lah saya buat perangai lagi waktu form 3 dulu. tak bersungguh-sungguh betul. kalau boleh nak dapat mumtaz lah untuk spm nie. mudah-mudahan. wish me luck, okay?! huhuhu.

hmm, okaylah. setakat ini sahaja entri saya kali ini. maaf kalau kata-kata saya nie ada menyakitkan hati korang kan. sorry ya. moga kita jumpa lagi dan semoga allah mempermudahkan segala urusan kita serta memberkati hidup kita. amiin... assalamualaikum. 

28/6/13

10 June 2013

Penggal Ke-2

assalamualaikum,

okay, cuti pertengahan tahun dah tamat. hari ini bermula persekolah untuk penggal kedua. so, macam mana perasaan korang?! best kan?! hahaha. saya?! best sangat-sangat. hohoho. tipu je. best ape ke bendanya? nightmare wehh. hari ini dah berapa kertas periksa saya dapat. teruk ke tak, saya tak tahu lah nak kata macam mana kan. yang pasti menurunlah markah saya berbanding dengan penggal pertama tu.yang pasti subjek yang gagal dah ada dah satu. memang tak sangkalah kan. tapi saya akuilah sebab subjek tu saya tak banyak membacalah dan menghafal. buat ikut logik dan apa yang saya ingat dan sempat study je lah. disebalik kesedihan dan saya hampir-hampir nak putus asa je, allah menggantikan sesuatu yang dapat mengubat hati saya (cehh, ayat tak boleh blah kot -.-) happy lah bila dapatkan. memanglah tak tinggal mana tapi okaylah. daripada gagal naik ke lulus. subjek apa?! bahasa arab lah. tapi memang jujur saya kata exam kali nie saya agak struggle lah dengan bahasa arab nie. weh, bukan senang. kalau dapat lulus cukup-cukup makan tu, dah bersyukur gila dah. huhuhu.

penggal kedua nie, azam saya (baru nak buat azam) nak lebih berusaha lagi. kena pick up semua subjek, insyallah. amiin. kena rajin. dah tak boleh dah nak enjoy lebih-lebih. sikit-sikit je. simpan dulu novel, komik, majalah dan semua yang seangkatan dengannya. hehehe. insyallah, sekarang baru nak sedar. tapi belum terlambat lagi nak berusahakan. selagi belum masuk ke dalam dewan peperiksaan, selagi tu kita kena berusaha. okay, kata-kata semangat untuk diri. hehehe.

oh ya, entri saya yang sebeblum nie, saya cerita pasal folio add math saya. alhamdulillah dah siap. tinggal satu bahagian je lah tak siap. tak tahu nak buat macam mana. copy je lah orang punya. thanks buat hamba allah nie. saya lupa namanya tapi dia budak sekolah KISAS. thanks sangat-sangat sudi share folio anda untuk kita  orang. moga allah membalas budi baik anda. okay, pasal folio dah selesai. sekarang nie memang cikgu akan sibuk nak buat ULBS. hope dapat buat yang terbaik. hmmm, surah as-sajadah tak hafal lagi. memang padan muka untuk diri sendirilah sebab tak nak hafal awal-awal dulu. tangguh-tangguh lagi. anda buat, anda dapat.(macam pernah dengar je statement nie -.-")

ayah saya akan pulang dari mekah insyallah hari esok. doakan ayah saya tau moga selamat tiba. rindu kat ayah. lebih kurang 2 minggu menjalani kehidupan tanpa ayah. hehehe. tapi mungkin aku tak dapatlah nak ikut ibu pergi airport jemput ayah kan. ye lah sekolah kot esok. tak apalah balik sekolah boleh jumpa. apalah buah tangan yang ayah bawa?! hehehe. ke situ pulak.

okaylah sampai setakat ini sahaja entri saya kali ini. mohon maaf jikalau ada kata-kata saya nie mengguris hati korang semua. hehehe. entri kali nie saya taip dengan penuh semangat. huhuhu. anis dah merepek yang bukan-bukan dah. sebelum itu, saya nak ucapkan tahniah buat Kak Irine Nadia. Kak Irine selamat melahirkan puteri pertama pada 6/6/13. ehh, sama birthday dengan Adha. untunglah kan. hehehe. okaylah, bye-bye. semoga kita berjumpa lagi. assalamualaikum.

10/6/13

05 June 2013

Resah

assalamualaikum, kawan-kawan

pertama sekali, saya nak ucapkan Selamat Bercuti pada korang. huhuhu. sorry lah wish lambat. dah nak habis cuti dah baru nak wish kan. hehehe. hari nie baru saya rasa nak update blog saya yang dah berhabuk dah nie. fuhhh *tiup dan bersihkan* so, apa cerita?! korang mesti tengah seronok-seronok cuti nie kan?! hehehe. cuti nie saya tak ke mana pun. just balik kampung je. 3 hari je. balik kampung pun sebab ayah. oh ya, ayah saya selamat bertolak ke mekah pada 30 hari mei tu, hari khamis. sorry lambat inform kat korang. doakan untuk ayah saya semoga selamat pergi dan balik dan mendapat umrah yang mabrur ya. amiin. ayah saya seorang saje ke sana. ibu saya tak pergi. thanks buat ucu saya sebab sudi sponsor untuk ayah saya. terharu kot. moga allah membalas budi baik ucu. 

okay, seperti yang korang baca pada tajuk saya untuk entri nie. saya tengah frust nie tapi taklah frust sangat. maybe ramai kot dah tahu. semua budak form 5 yang ambil subjek add math sibuk menyiapkan folio add math. saya pun tak terkecuali. saya tak start apa-apa lagi. saya tengah fikir macam mana nak buat untuk part 2 tu. oh ya, tajuk yang saya kena buat tu "logarithms". frust saya tak tahu nak buat macam mana dengan experiment tu. kena cari diameter tapi gunakan formula. korang ada idea tak?! takkan saya nak pergi carik bola tu dan ukur bola tu? saya tak ada vernier caliper. aduhhh.... pening saya fikirkan. moga allah beri petunjuk pada saya nak buat macam mana. tanya kawan-kawan yang lain, majoriti tak tahu. buat masa nie saya just buat yang saya tahu. macam history logarithms tu. dahlah kena hantar naik sekolah. hmm, tapi memang salah sendiri sebab tak usaha. nak tak nak saya kena buat jugak.

hmm, saya dah hilang idea. sorry lah kalau entri saya nie dah spoil kan mood korang. huhu. wish me, okay. risau saya dibuatnya. selamat bercuti buat korang semua. jumpa lgi. bye-bye

5/6/13