Mana Dia

cute lah Na Eun dengan Hyuna >_<

assalamualaikum, semua

korang semua pasti tertanya-tanya kan ? hehehe :) actually macam nie, saya tengah risaukan pasal kucing saya nie, Meow. ayah saya bagi kucing tu keluar. macam mana saya nak jelaskan ek ?! macam nie lah, ayah saya nak pergi solat subuh kat surau. jadi waktu ayah saya bukak pintu tu, kucing saya tu keluar sekali. ayah saya biarkan je lah sebab maybe dia ingat kucing tu nak pergi carik jantan.

saya rasa kucing saya tu tak sebab dia memang macam tu. memanglah malam tadi dia bising sangat nak keluar rumah nak carik jantan. serius bising gila. bunyi nya lain dari yg lain. bukan main besar lagi. kalah kucing yg bergaduh punya suara. jadi dah bising sangat tu mak saya bagi dia keluar. mula-mula tu dia tak berani nak turun bawah tapi dah lama-lama tu dia turunkan. mak saya kata dia tu dah menggatal sangat dah tu. saya pon pelik lah sebab setahu saya lah dia mengandung tapi nie lain plak. ape-ape je lah kucing saya.

lepas tu adik saya tu jumpa dia kat mana entah. adik saya ambillah kucing tu balik. dia kata kat mak saya, ade kucing jiran saya nie, Fitra namanya. usik-usik ekor kucing saya. kucing saya marah lah. adik saya ingat diorang nak bergaduh. tapi mak saya kata tu maknanya diorang nak 'mengawan' lah tu. mak saya suruh hantar balik tapi adik saya tak nak.  lagi satu kucing tu tak buat perangai dah. jadi tak keluarkan lah

malam tadi tu dia tidur dengan saya lah. biasalah kucing malam-malam mana dia tidur. dok mengiau-ngiau je. saya tak keluarkan dia sebab bunyi suara dia macam biasa je bukan bunyi nak 'menggatal'. dalam pukul 3 tu, saya keluarkan dia sebab tak tahan. dia pergi 'tawwaf' nya keliling saya nie sambil mengiau. kalau setakat mengiau je boleh tahan lagi. nie dia pergi 'tawwaf' nya saya nie. saya pon keluarkan lah dia and bagi dia makan. time dia makan tu ape lagi, saya cabut lah masok bilik nak sambung tidur.

subuh-subuh tu saya bangun-bangun je dia dah tak ade. saya bangun subuh lewat hari nie. mak ayah saya memang tak kejutkan saya sebab ade yg lain kejutkan iaitu kucing saya lah. time Sepet hidup dulu pon macam tu jugak. mak saya masok kat dia dalam bilik saya. then nanti dia gesel-gesel lah muka saya nie. kalau Meow tu tak payah nak gesel-gesel kat muka saya nie. dia berdiri depan pintu bilik saya sambil mengiau pon saya akan bangunnya lah. bising katakan >_<

hehehe :) saya harap sangat saya akan jumpa Meow tu. harap-harap dia belum pergi menjauh lagi. miss her :3 okaylah sampai setakat nie lah entri saya kali nie. macam ape-ape je cerita pasal kucing nie. but serius saya kata, kucing nie salah satu pelengkap hidup saya. entah lah :D

posted by Anis Hayati 24/12/11

Result PMR

 

assalamualaikum, semua :)
saya yakin semua dah tak sabar-sabar nak tahu result PMR saya nie *perasan lebih*. okay lah saya bagitahu lah sekarang. saya tak mahu buat korang semua berdebar-debar *ah cukuplah, jgn perasan* first of all, saya bersyukur sangat-sangat. Alhamdulillah, saya dapat 9A untuk PMR saya kali nie. saya sendiri pon tak sangka saya boleh dapat sebab saya just target 7A or maybe 8A je. saya tak harapkan sangat dapat 9A tu. kenapa ?? sebab saya rasa risau bila ingatkan balik jawapan yg saya dah buat waktu exam hari tu, rasa macam mustahil nak dapat semua A. But Allah Maha Mengetahui and Dia yg menentukan segalanya. Syukur sangat-sangat

tahniah juga buat korang semua yg dapat straights A's tu. yg tak dapat tu, tak mengapa. teruskan usaha lagi. nie baru PMR. SPM ade lagi. so, jangan risau, kita semua masih ade lagi satu ujian besar yg akan menentukan ke mana haluan kita. pelik sungguh ayat saya ini. entah mana-mana saya dapat :3

okay lah sampai setakat ini je lah entri saya kali nie. pendek sungguh :) actually saya dah tak ade idea nak taip ape lagi. so, sayonara !!!

posted by Anis Hayati 22/12/11

Header Transparent

assalamualaikum, semua

HELLO HELLO HELLO !!! Bangun semua anak-anak !!! Hari dah siang dah nie. tak elok bangun lambat-lambat :D *membebel lah plak pagi-pagi nie* so, korang semua ape cerita ?? rindu sama saya ke ?? *perasan lebih* okay lah, saya tak mahu perasan lebih-lebih awal pagi yg tak berapa pagi nie *macam mana tu ??* entah lah :3 ... ehem ehem ehem, perasan tak something different pada blog saya ? oh Y-E-S ! akhirnya dapat juga saya buat header transparent ... huhuhu

okay saya tak mahu lah berlagak-lagak kat sini. nanti ade plak orang kata saya nie berlagak lah. ape lah. itu lah ini lah ... saya tak mahu cakap panjang lah kat sini. meh saya share-kan tutorials yg saya belajar untuk buat header nie.

Tutorials nie khas untuk korang yg tak guna software Photoshop macam saya nie :D

for korang yg ade software Photoscape, korang boleh try belajar kat laman web nie


p/s : saya tak sure kalau korang buat tu menjadi ke tak sebab saya try tak jadi. maybe kalau korang try, jadi kot. so try aje :D
kalau nak buat header macam saya, saya belajar dari laman web nie :


Tapi kalau korang nak buat header nie, korang kena ade GIMP sekali tau. so, kalau korang nak download GIMP tu, korang boleh belajar dari laman web nie


so, amacam ?! apa tunggu lagi ?! try lah sekarang !! :D

Posted by : Anis Hayati 20/12/11
Credit to : Twinnie Ainul

drama Korea

hello korang semua !!!

waduh waduh waduh !!! saya rindu giler dengan korang semua. >_< okay, tipu je :D actually saya rasa macam nak bagi penampar je kat komputer saya nie. punyalah penat saya update blog saya tadi. dengan panjang lebarnya saya taip. tengok-tengok sikit je teks yg dah saya publish-kan. sabar je lah. aku bagi juga penampar kat blog nie. sabar je lah. oh ya, adik last saya yg baru lepas bersunat seminggu yg lepas, alhamdulillah dah okay dah. dia dah sihat dah sekarang nie. seminggu je ambil masa untuk baik. saya tak tahu lah nak kata apa. yg pasti cukup meranalah hidup saya ini melayan kerenah dia time dia tengah sakit tu. sabar je lah. 

okay sila tengok entri saya kat atas tu. huhuhu >_< tak tengok pon tak apa. okay entri saya kali nie saya nak cerita pasal drama korea. O-P-S-S !!! sebelum tu, korang yg tak minat korea tu pergi main jauh-jauh. hehehe. jangan merajuk ya ?? saya main-main je.

okay memandangkan duduk kat rumah saya tak tahu nak buat ape. jadi masa saya banyak dihabiskan dengan menonton tv kesayangan saya ini. okay, saya tahu korang yg ade astro tu boleh tengok drama Korea kat Astro KBS. tapi kalau orang yg tak ade astro kat rumah tu macam saya nie terpaksalah tengok drama korea ape yg ade je. B-U-T buat masa nie, drama yg disiarkan kat tv semuanya best-best. bagi saya lah. meh, saya senaraikan drama-drama korea yg ade kat tv yg tak ade astro macam saya nie :3

1) Princess Hours


drama nie .... best sangat-sangat. sangat-sangat lah best. bukan maknanya sama ke ?? huhuhu ignore je. serius saya kata, drama nie best gila. actually saya dah tahu dah kewujudan drama ini tapi saya malas nak merajinkan diri tengok kat You-Tube. hehehe .... Disiarkan kat NTV 7, setiap hari Isnin-Jumaat, jam 12.00-1.00 tengah hari.

2) My Girlfriend Is A Gumiho

saya yakin ramai yg dah tahu drama nie. and maybe ramai yg dah tengok. tak ape lah. saya baru nak tengok >_< cute sangatlah diorang nie. suka tengok diorang nie. S-W-E-E-T !!! okay, disiarkan di 8TV, setiap hari Isnin-Jumaat, jam 8.30-9.30 malam.

3) Dream High

no komen lah pasal drama nie. ramai yg dah tengok and semuanya kata drama nie best giler. malangnya saya tak dapat nak tengok lah. drama nie disiarkan setiap hari Sabtu, jam 7.00-8.00 malam kat 8TV. korang faham-faham je lah. waktu nie lah adik-adik saya nak tengok cerita ' Crayon Shin Chan' and 'Doraemon'. saya terpaksa lah mengalah. ye lah 3 lawan 1. pasti 3 menang. huhuhu >_< saya malas nak tengok kat You-Tube. loading lama ...

4) Cinderella's Stepsister

drama nie saya tak tengok sangat lah. kadang-kadang je saya tengok. lepas habis tengok cerita 'Spongebob Squarepants' and 'Upin & Ipin' tu, saya tengok lah cerita nie. okay, disiarkan setiap hari Isnin-Jumaat, jam 5.00-6.00 petang. kat TV 2

5) Jewel In The Palace

saya rasa ramai yg tak tahu pasal drama nie. memang lah tak tahu sebab drama nie dah lama dah. heroin dalam drama nie pon dah berusia 40 lebih dah sekarang nie. drama nie saya tak tengok sangat. my mother yg suka tengok sebab banyak pengetahuan yg kita boleh dapat. disiarkan pada hari Isnin-Jumaat, jam 3.30-4.30 petang kat TV Al-Hijrah.

okay itu lah senarai drama yg ade kat tv yg tak ade astro sekarang nie. dalam banyak-banyak tu, saya lebih suka tengok drama Princess Hours. drama tu best sangat-sangat tau. bayangkanlah seorang gadis biasa boleh jadi isteri putera mahkota. kesian gadis tu kena sesuaikan diri hidup di istana. korang tengoklah drama nie. best saya kata. kalau tak best, saya tak tahu lah sebab saya tengok best je. kalau korang nak tahu jalan cerita darai episod pertama korang boleh tengok lah kat You-Tube dari episod pertama sampai ke-8. saya tak tengok episod ke-2. sebab tu saya tak tahu macam mana gadis tu boleh kahwin dengan putera tu.

okay sampai di sini je lah. ibu saya dah balik tu. bye-bye and jangan lupa "like" post saya nie. hehehe. tak nak "like" pon tak ape lah. saya tak kesah.

p/s : kucing saya, Belang tu dah hilang entah ke mana and anak-anak kucing saya, Eek tu dah mati semuannya. Sedih nya T_T

posted by Anis Hayati 13/12/11

Selamat Pagi

 Selamat Pagi, semua !!!

OIT OIT OIT !!! bangun lah !!! dah mandi ke belum ??!! hahaha. saya tak tahu lah sekrang dikira pagi or tengah hari sebab dah pukul 11 dah. entah lah .... hehehe ... so, ape khabar korang semua ??? saya harap korang semua sihat-sihat belaka. hehehe ... baju sekolah dah beli ke ?? barang-barang sekolah ?? buku-buku sekolah ?? eh, buku sekolah dah boleh beli sekarang ke ?? entah lah .... >_< saya di sini macam biasa lah. sihat sejahtera. alhamdulillah .... kaki saya ?? dah okay dah. jalan-jalan pon dah macam biasa lah ... luka tu dah nak tutp dah. nampaknya, boleh lah saya main futsal lagi >_< hehehe ... tak serik-serik lah saya nie but buat masa nie maybe tak kot. 

so, korang masih ingat post entri saya yg sebelum nie ?! saya tahu korang tak ingat or lebih pasti lagi korang tak baca. tak ape lah .... saya tak kesah ... saya tak marah *bajet lah plak* .... okay, entri saya kali nie saya nak tunaikan janji saya dahulu. saya pernah kata yg saya nak tunjukkan gambar kucing baru saya yg saya ambil kat mana-mana entah tu. 


hah !! itu lah kucing saya. nama dia Meow. saya tahu korang mesti gelak nya lah sebab nama tu pelik and bukan ke "meow" tu bunyi kucing ?? saya tahu lah tu bunyi kucing tapi ade sebab nya kenapa ibu saya  bagi nama tu. kucing nie bising betul. asyik mengiau-ngiau jer. ngiau sana, ngiau sini .... semuanya nak mengiau lah. and kebetulan ibu saya tak tahu nak bagi nama ape lagi. so, maka dengan secara rasminya, nama kucing ini adalah Meow .... hahaha *tak betul*

tak banyak gambar yg saya ambil. sebab bukan senang nak ambil gambar kucing sebab dia asyik gerak-gerak. saya rasa gambar nie je lah yg paling okay. yg lain, H-A-N-C-U-R !!! hehehe ... tipu saja. actually baru 3 gambar dia saya ambil. nie je lah yg okay .... kucing saya nie perangai dia leboh korang macam kucing saya dulu, Sepet. but yg bezanya, Meow nie garang sikit kot. sebab bila sentuh kepala dia or badan dia, dia marah. kalau sentuh jugak, ah memang selamatlah nampaknya tangan nie kene gigit dengan dia. tapi Meow nie cuma gigit tangan orang yg rapat dengan dia je macam saya *ceh*, ibu and adek second saya tu.

cara dia bergurau, macam Sepet lah. main gigit tangan. hmmm, banyak persamaan antara dia dengan Sepet. aduh, sebut nama Sepet rindu plak pada dia. kalau lah dia ade sekarang kan best ... sudah-sudah lupa kan jer lah ... Sepet dah mati and sekarang Meow plak gantikan tempat Sepet.

okay lah banyak perkara yg saya nak ceritakan tapi sampai setakat ini je lah. saya malas nak online lama-lama. oh ya, kucing saya yg kat kampung tu Eek namanya, dah ade anak. 5 ekor tapi seekor dah mati. nak tahu dia kahwin dengan sape ?? bukan dengan adek dia yg jantan tu tapi kahwin dengan kucing jantan lain yg entah datang dari mana entah. and kebetulan kucing jantan tu bulunya sebijik macam kucing jantan saya tu, Belang ... kadang-kadang tu keliru plak ...


nie lah kucing saya, Eek namanya. korang tak reti sebut, tak ape lah... nampak tak anak dia ?? mestilah nampak ... gambar bapak nya tak dapat nak ambil sebab bapak nya itu 'pemalu' sikit or senang kata takut orang ... hehehe

 nie kucing say, Belang. adek kepada Eek .... hehehe ... comey kan ??

okay lah sampai di sini je lah entri saya kali nie ... jumpa lagi okay and hipe korang enjoy baca nie >_< sayonara !!!

p/s : adek bongu saya sunat ari nie >_<

posted by Anis Hayati, 5/12/11

Wang RM100

assalamualaikum, semua

korang semua apa khabar ?! hmmm, saya tahu korang semua sihat-sihat belaka. hehehe. okay, saya yakin korang semua dah sedia maklum pasal wang bantuan RM100 ... saya rasa pasti ramai yg dah dapat dah. fine, saya tahu saya dapat wang tu lambat sikit. baru pagi tadi, saya pergi ambil duit tu dengan ayah saya. huhuhu. saya ingat proses nya lama. rupa-rupanya sekejap jer ... bagi salinan I/C ibu bapa and anak and also borang pengesahan. lepas tu dah >_< huhuhuhu ... happy juga dapat duit tu tapi saya tak dapat guna untuk kehendak saya sendiri. ibu akan gunakan duit tu untuk keperluan barang sekolah. sedih betul T_T tak ape lah. nama pon bantuan awal persekolahan. gunakan untuk beli barang sekolah lah. but saya yakin juga most of korang guna duit tu untuk apa-apa sahaja yg korang suka. yalah, korangkan kaya. tak macam saya, hidup sederhana. jadi berkorbanlah. memang kalau ikutkan hati, nak guna duit tu untuk beli novel banyak-banyak tapi tak jadilah. memandangkan barang untuk sekolah tahun depan lebih banyak dari sebelum nie, saya berkorban lah.

okay lah lupakan cerita saya tadi. actually, banyak benda saya nak ceritakan tapi saya dah lupa plak. aik ?! baru umur 15 tahun dah lupa?? jadi nenek lah saya nie nampak nyer >_< 


so, korang suka tak dengan design blog baru saya ?! ah !! saya tahu korang semua tak suka. tak ape lah saya tak kesah pon. tapi saya masih ade masalah lagi iaitu Header Blog saya. saya naik tension sebab saya belum jumpa lagi cara nak download Photoshop. saya dah try dah. siap belajar dari Abang Wan tapi saya tak boleh juga. ish, naik tension saya. korang semua tahu tak ??!! kalau tahu, tolong lah sangat-sangat ajarkan saya. saya nak sangat edit photo guna Photoshop. orang kata best edit photo guna tu. jealous betul saya :3

so, tolong lah ya .... kalau korang sudi tolong, saya ucapkan beabanyak terima kasih lah. tolong tinggalkan mesej korang dekat comment box saya or chatbox saya .... okay, saya dah tak tahu nak kata apa lagi. oh, sebelum saya terlupa, saya nak suggest-kan satu blog nie di mana korang boleh belajar mencantikkan blog dari dia. try lah. kalau korang nak Header or Top Button macam saya or Welcome Note ... korang boleh ambil kat blog nie dengan syarat korang kena maklumkan pada dia lah. satu lagi, kalau korang nak carik backgrounds untuk blog, boleh ambil dari blog nie. okay lah saya bagi lah URL blog nie ... so, SELAMAT MENCUBA !!!