23 September 2011

Al-Hijrah

assalamualaikum, semua

apa khabar ?? saya di sini baik-baik aje. macam biasalah. sentiasa baik-baik. alhamdulillah
actually, saya tak tahu nak update apa tapi kebetulan saya teringin nak kongsikan sesuatu dengan korang semua. saya rasa ramai di antara korang pasti dah tahu pasal channel terbaru kat negara kita. channel ape ?! Al-Hijrah lah. korang tahu tak ?! saya tak tahu lah kalau ada antara korang yg tak tahu. but maybe yg ade astro kat rumah tu tahu kot pasal channel nie. saya tak ingatlah no. siaran channel nie kat astro sebab kat rumah saya tak ada astro lah. hehehe. saya tak tahu no. siaran untuk korang yg ada astro kat rumah sebab setahu saya A-Hijrah nie tak ada channel tetap lah. korang kena carik sendiri lah ye.

apa yg best sangat channel nie ?!

serius saya kata, kebanyakan cerita yg disiarkan kat channel nie semuanya best-best tau. rugi kalau korang tak pegi tengok. macam-macam cerita tau. saya suka tengok cerita kat Al-Hijrah nie. cerita yg saya suka tu, saya tak tahu lah apa tajuk dia but itu cerita korea lah. Korea klasik lah senang citer. mula-mula tu, saya pelik sebab macam mana lah cerita korea nie boleh ada kat Al-Hijrah nie pulak. but tengok je lah kan. pasti ade sebab kena diorang letak cerita nie. kebetulan time saya tengok cerita nie, dia baru star. i mean episod pertama. saya pon tengok lah. peh !!! best gila cerita nie. saya syorkan korang semua pegi tengok cerita nie. Cerita nie setiap hari Isnin hingga Jumaat (kalau tak silap lah). jam 3.30 sampai 4.30 petang. tengok tau. kalau tak mahu tengok, tak apa lah saya tak marah.

apa lagi rancangan yang menarik ??

kalau korang nak tahu apa lagi cerita yg menarik kat Al-Hijrah nie, korang bloeh gi kat laman ini. tak rugi kalau korang cuba buka laman itu. saya kalau tak tahu nak tengok cerita ape, saya akan bukak channel nie. kalau time tu dia siarkan rancangan kana-kanak, saya tengok je lah. hahaha. maklum lah tengah bosan. layan jer lah. 
okay lah korang sampai di sin jer lah cerita saya buat kali nie. jumpa lagi and take care !!!

p/s : saya tengah carik ape tajuk cerita korea tu !!! >_<

15 September 2011

get ready for PMR

assalamualaikum semua,

dah lama saya tak update blog (ye ke ?) hahaha. actually saya nak update blog time hari selasa tu tapi blog saya tetiba je tak boleh bukak. i mean tak boleh nak sign in pon. ya allah, time tu punyalah cuak saya. macam-macam lah kata-kata and hasutan jahat meresap kat kepala otak saya nie. ada orang sabotaj saya lah. ada orang itulah, inilah. macam-macam lah. mana tak frust nya saya?!! kalau korang jadi saya time tu, apa korang rasa ?! pasti tension kan ?! tak tension pon ?? ah, sah-sah korang tipu. bila saya dah try banyak kali pon tak boleh-boleh jugak.frust saya dibuatnya. saya nie bukanlah orang yg jenis suka layan perasaan lama-lama nie. so, saya ngadu kat kawan baik saya nie. saya mintak dia tolong sign in kan untuk saya. mana tahu kat komputer dia boleh and komputer saya yg ada masalah. But harapan saya musnah (ceh!!) apabila dia kata dia pon tak boleh nak sign in jugak. nak tahu apa saya kata kat dia ?! saya kata "tak apelah. biarkan jer lah. nanti-nanti aku try balik". boleh pulak saya kata macam tu ?? hahaha. kawan saya pulak yg duduk cuak-cuak. hehehe.

then, hari nie saya try tapi tak boleh jugak. then saya try itu, try ini. saya pon buat keputusan nak tukar passwords. time saya nak taip new passwords, saya berdoa ... mudah-mudahan dengan cara ini blog saya boleh bukak. and finally .... blog saya boleh bukak!! alhamdulillah blog saya boleh bukak! terima kasih ya allah!!! gembiranya saya. hahaha but tak ada lah saya terloncat-lontak kat depan komputer. mak saya ada kat sini, so cover-cover lah perasaan happy nie. hehehe okay tamat 'drama' saya.

okay, memandangkan minggu nie dah start pecutan kat sekolah saya. so, saya sedikit busy lah. kadang-kadang itu sampai saya tak ada masa nak online. okay saya tipu. actually ada masa but saya nak kawal-kawal sikit nafsu saya yg sentiasa sangat nak menghadap komputer. hehehe. maklumlah, budak UPSR dah 'selamat' berjuang dah. sekarang giliran budak PMR pulak. hai, mana tak cuak nya saya ?? cuak tu cuak lah jugak but tak boleh cuak sangat. nanti boleh jadi gila tau. okay, saya sebenarnya dah hilang kata-kata. adik saya masuk rumah je, terus hilang segala ayat yg saya nak taip nie (tak guna adik saya tu >_<). jadi tiada apa yg saya mahu katakan lagi. just mahu ucapankan khas buat semua rakan-rakan sebaya saya yang akan menghadapi PMR bulan depan. saya dengan ikhlas hatinya ingin melafazkan

SELAMAT MAJU JAYA
&
GOOD LUCK

HOPE PMR INI KITA AKAN MENDAPAT STRAIGHT A's FOR OUR PMR
SEMOGA TUHAN MEMAKBULKAN DOA KITA SEMUA
AMIIN ...

sebelum saya mengundur diri, saya juga nak ucapan SELAMAT MENYAMBUT HARI 1 MALAYSIA. sayangilah negara kita yang tercinta ini !!!

07 September 2011

kucing saya demam

assalamualaikum, semua

korang semua apa khabar ?! sihat ke ?! hope korang semua sihat2 okay
hahaha, asal tetiba 'beradab' pula knie ?! hehehe
saje je. tak ade maksod di sebalik kata2 saya tu
Selamat Hari Raya saya ucapkan sekali lagi ... hahaha
tak salah kan ?! kita masih berda dalam bulan Syawal kan ??
mood saya hari nie ... entah lah. 50/50 kot ...
nak tahu kenapa ?? (tak mahu tahu pon) huhuhu
saya rasa happy pon ade, sedih pon ade

happy tu sebab alhamdulillah result trial saya meningkat walaupun tak dapat 9A
at least ade A kan ... actually saya dapat 5A 4B
huhuhu ... saya target trial nie nak dapat 7A 2B (boleh pulak macam tu ?)
but Allah tak mengizinkan lah ... so, nampaknya saya kena berusaha lebih lagi lah
BI and SC saya kena buat banyak latihan lah
2 subjek nie lah subjek yg selalu saya dapat B. 
belum pernah dapat A (sekali je, tu pon cukup2 makan)
subjek nie lah subjek yg paling saya tak suka
apa2 pon PMR nanti kena target semua A lah
hahaha ... doakan saya tau >_<

dalam kegembiraan, ada duka nya
saya sedih sebab (tengok tajuk post) kucing saya demam
sedihnya T_T baru hari nie dia kena
saya rindu sangat dengan kucing (aik?! dok rumah sebumbung rindu plak)
sejak saya balik dari kampung, kucing saya dah tak semesra dulu
dia asyik termenung je ... dok kat tepi tembong rumah tu
tak layan pon kalau diajak main
baru2 nie dia asyik mengiau je sebab dia nak keluar rumah
mak saya kata dia nak 'mengawan'
saya yakin korang semua tahu ape 'benda' tu
dia nak keluar sebab nak carik jantan lah
mula2 tu tak mahu bagi but dia asyik bising je, bagi lah
semalam baru bawak dia balik ... (itu pon adek saya jumpa)
hari nie ... dia demam

saya tak ade lah terkejut sangat sebab semalam saya tengok dia lemah je macam tak sihat
elok lah tu dia demam (boleh pulak) tidur je lah kat rumah
tak de lah dok bising2 nak keluar
hope dia cepat sembuh. sunyi lah kalau dia tak de


rupa kucing saya time dia tidur (buruk benar rupa)

04 September 2011

raya tahun nie



assalamualaikum and a very good morning,

peh, terkejut tak ?! tetiba je online pagi-pagi buta nie . hahaha. paling awal saya pernah online pukul 7 pagi. yg tu paling awal lah. tapi hari nie lain sikit sebab saya online pukul 6.30 pagi. tak percaya ?! memanglah sekarang nie dah pukul 7.10 pagi (kalau ikut jam rumah saya macam tulah).sebelum saya update blog, saya akan 'tenangkan' minda saya dengan membaca entri-entri dari blog yg tersenarai dalam 'reading list' blog saya. actually, sebelum saya online nie, punyalah semangat saya nak update blog nie. dah tak sabar nak ceritakan kisah raya saya tahun nie yg tak seberapa indah sangat nie ..... :p. tapi seperti yg saya tak katakan, sebelum saya update blog saya akan baca blog lain dulu. okay, tadi saya baru je lepas baca satu blog nie. saya rasa korang tahu kot pasal blog nie. saya malas nak cerita apa yg blog nie post kan utk entri dia kali nie. so, korang just baca je lah kat blog dia sendiri. serius saya kata, saya suka baca blog nie. banyak benda saya belajar dari dia. DAEBAK, brother !!!

okay, balik pada tajuk post saya. saya yakin raya korang tahun nie kebanyakannya tak best kan ?! betul tak ?! biasaalah tu. memandangkan cuti yg diberikan seminggu. mana cukup nak kumpul duit raya banyak kan ?? hahaha. perkara nie pon berlaku pada saya jugak. tahun nie saya beraya kat kampung ibu saya. biasalah tahun lepas raya kat kampung ayah. tahun nie raya kat kampung ibu pulak. kena gilir-gilir. baru adil namanya kan ?! okay, saya malas nak cerita panjang-panjang apa yg berlaku time hari raya saya tahun nie. saya just ringkaskan je lah yer.

raya pertama - tak keluar rumah pon. hanya layan tetamu yg datang. memandangkan atuk anud nenek saya merupakan antara orang-orang tua kat kampung, so ramai lah orang datang menziarah. bukan 1 atau 2 buah keluarga, samapai 5, 6 buah keluarga yg datang. ada yg sampai berkonvoi raya rumah orang. memang tak menang tangan kitorang semua.

raya kedua - yg nie keluar lah rumah. melawat rumah saudara even 2 buah rumah jer (kira okay lah tu kan). malam tu ada saudara ibu saya kat pahang datang and raya kedua nie lah semua saudara saya balik ke rumah masing-masing. huhuhu. sedih nya .... T_T

raya ketiga - pon tak pegi mana-mana lah. duduk kat rumah melayan tetamu and hari nie jugak bersiap-siap nak balik ke Shah Alam.

hah, tak seronok kan cerita raya saya nie. apa-apa pon at least saya boleh raya kat kampung. hahaha. kita kena bersyukur.(terasa pulak). so, korang semua macam mana. saya tahu raya korang pasti lebih seronok daripada saya. kan ??.... foto raya ?! ada tapi tak cantik lah. kitorang tak sempat nak bergambar satu keluarga sebab tetamu dah datang dah pagi-pagi tu (tak de lah pagi sangat). maap lah ya... foto raya tak ada lah. lain kali lah ... mana tahu tahun depan ada peluang. nanti saya tunjukkan.

okay saya dah tak tahu nak cakap apa lagi. hanya setakat nie je lah post saya kali nie. maksud saya cerita utk post saya kali nie. jumpa lagi and take care.

p/s : bulan depan PMR. doakan kejayaan saya ye ... >_<