27 August 2011

ramadhan berakhir

hey assalamualaikum, semua
ape khabar ?! saya yakin pasti korang semua tengah get ready nak balik kampung
betul kan ?! diam tu betullah tu >_<
saya cemburu tengok jiran-jiran saya yg duduk sibuk packing-packing barang nak balik raya
jealous nya !!! saya tak balik kampung ?! hehehe
actually saya balik lah tapi 3 hari je pun sebab ayah saya dapat cuti 3 hari je
and saya balik 29 hari bulan (esoknya dah raya)
tahun nie raya kat kampung mak saya lah
kalau tahun lepas belah ayah
saya sedih sebab tak dapat raya kat kampung ayah saya
even raya kat kampung mak pada 1 Syawal tu, kitorang akan balik kampung ayah hari ke-2 atau ke- 3 raya
but tahun nie tak lah nampaknya
hmmm ... sabar je lah
cuti sekolah hujung tahun nie pasti balik kampung ayah
time tu PMR dah habis dah !!! boleh enjoy puas-puas

 

bahagia nya time tu
eh ?! ape nie ?! baru je habis trial, belum PMR
ish anis nie (ketuk kepala)
hehehe ... lupakan pasal tu

ramadhan dah nak berakhir T_T
tak seronok lah ! eh ?! asal plak ?!
hehehe ... banyak sebabnya but saya malas nak taip satu-satu (boleh plak mcm tu)
okay saya dah tak tau nak cakap ape lagi dah
dah hilang dah kata-kata nie

okay ... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

sebelum saya terlupa, wish me luck
lepas raya dah PMR dah ... the real PMR
bukan cobaan cobaan dah >_<
doakan kejayaan saya tau ...
kepada semua batch form 3 : 
Good luck PMR nanti !! raya tu raya jugak but jangan sampai lupa diri (terasa)
study elok-elok !!! hwaiting !!! chaiyok !!!


25 August 2011

Selamat Hari Raya

oit, eh tak baik kata macam tu
aduh (ketuk kepala) sorry beb ... maklumlah dah habis trial exam
so, perasaan teruja tu menjadi-jadilah
hahaha ... main-main jer
memandangkan trial dah habis, so saya tak mahu cerita macam mana trial saya tu
okay ke tak ?? saya tak mahu korang semua bosan baca post saya nie
asyik-asyik pasal trial jer ... pasti korang bosan kan ?? of course lah

di sini saya tak mahu membebel-bebel panjang lebar
saya just nak ambil kesempatan ini nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri
saya nak minta maaf andai saya ada terkasar bahasa atau mana-mana post yg dah buat korang terasa
minta maaf sangat-sangat
saya nie bukanlah insan yg sempurna
so, hope korang maafkan lah saya
maybe ada diantara korang yg saya tak kenal langsung and tak pernah jumpa langsung
tak kesahlah ... apa-apa pun maafkan saya kalau saya ada buat salah
kalau tak ada ?! buat-buat ada lah ... hahaha

so .... (fikir....) saya yakin korang semua excited sangat-sangat nak raya
jadi saya ucapkan Selamat Pulang ke Kampung
saya yakin ada diantara korang yg dah siap packing barang nak balik kampung
jadi berhati-hatilah di jalan raya tu

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN
&
SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN 
YANG KE-54

19 August 2011

rehat sebentar

assalamualaikum, semua !
hah ari nie ari jumaat (memang pun)
ari nie rehat sebentar daripada tengok buku
esok, dah kena sambung balik tengok buku
belajar ini memanglah penat
sebab itu belajar itu dikatakan "jihad"
bukan senang tau nak pergi belajar
belajar satu amanah yg cukup berat
sebab itu belajar ini diibaratkan seperti "berperang"
susah tau jadi seorang pelajar


apa-apa pun, kita kena ikhlas buat sesuatu kerja itu
kalau kita ikhlas, insyallah segala ilmu yg kita pelajari akan berkat
amiin ....
okay tamat "tazkirah" saya buat kali ke .... berapa ya ?! saya tak ingatlah
what ever ... lupakan lah

minggu ini 2 hari je exam
and lepas itu sambung minggu depan selama 4 hari
betullah kata orang .... trial exam nie lebih susah
kata orang kalau time trial itu kita boleh score, insyallah real exam tu kita boleh buat
mudah-mudahan ... (tadah tagan utk berdoa)
semalam, exam BM 1 & 2 dgn SC 1
BM 2 itu agak lah mencabar sikit bahagian karangan berdasarkan bahan rangsangan tu
but alhamdulillah, saya boleh buat
BM 1 agak susah sikit. actually, tak ada lah susah sangat 
yg buat susahnya sebab dia ade 2 jawapan yg nak dekat2 sama
biasalah tu ... exam yg mencabar, pasti beri pilihan jawapan yg nak dekat sama

but .... time SC 1 mak ai, susah lah jugak
saya pun tak tau nak cakap apa lah
saya pasrah je lah apa markah yg saya akan dapat nanti
kalau paper 1 dah susah, paper 2 lagi susah
tanggapan saya betul, cikgu dah tengok dah soalannya
memang susah ... bayangkan lah cikgu pun boleh kata susah
apatah lagi saya nie yg memang tak suka sains
matilah saya kali nie (tak mati pun kalau exam)
saya berharap sangat2 saya boleh buat nanti
doakan saya tau ....

hari nie exam senang lah jugak
alhamdulillah sejarah and bahasa arab agak senang
bahasa arab tu, nasib baik pilihan karangan tu ada yg saya tau
alhamdulillah, terima kasih ya allah !

mudah-mudahan minggu depan saya boleh jawab dengan baik
amiin ....
saya rasa setakat inilah cerita saya buat kali nie
maap lah sebab saya asyik cerita pasal exam
maklumlah cuak sangat nie >_<
apa-apa pun thanks sebab sudi baca cerita saya
anyway, jangan lupa tinggalkan komen korang semua pada saya
komen korang itu amat berharga buat saya (ye ke ?!)

posted by Anis Hayati

15 August 2011

main mercun

assalamualaikum semua !!
apa khabar ?! macam mana pusa tahun nie ?! okay ?! hehehe
harap2 semuanya okay
eh, tak gi solat tarawih ?! hehehe ... saya pegi solat isyak jer
habis solat isyak, saya balik rumah
bukan sengaja tapi kecemasan lah ... ape dia ?! hehehe ... rahsialah

sekarang nie dah masuk 16 Ramadhan dah
aduh, trial hari khamis nie ... peh !! cuak dowh
okay2 lupakan buat sementara dulu
saat tibanya bulan ramadhan, pasti ada orang main mercun
org2 yang jual mercun pun juga siap sedia lah nak jual mercun diorang
sebab bulan ramadhan nie lah mercun diorang laku tau

saya yakin kat kawasan rumah korang pasti ada org main mercun kan ?!
mesti adanya lah ... kalau tak ada, kiamat lah alamatnya
masyallah, kat kawasan rumah saya masuk jer 1 ramadhan dah start dah org main mercun
'semangat' betullah diorang nie
awal ramadhan masih okay lagi sebab mercunnya masih belum merbahaya lagi
cuba kalau nak dekat raya, peh!! macam2 jenis ada
macam2 bunyi lah ada
kalau dengar sebelah sana meletup, tak sampai beberapa saat sebelah sini pulak dengar bunyi mercun meletup pulak ... aish, nie macam nak berlawan jer

apa2 pun tak salah kalau nak main mercun tapi jangan sampai lupa diri
nanti tak seronok raya tau 
aduh, dia dah mula "tazkirah" dah
hahaha ... jangan marah ya ?!
saya pun suka main mercun tapi setakat mercun pop pop jer lah yg saya berani
main bunga api pun saya takut ... hahaha
kadang2 tu saya rasa kelakar pulak dgn diri saya nie
bdk kecik pon berani main meriam tapi saya setakat berani main pop pop jer
apa2 pun, saya tak kesah apa org nak kata
saya tak mahu cederakan diri saya sendiri
hehehe

okay lah sampai setakat ini lah cerita a.k.a tazkirah saya kali nie
selamat menyambut bulan ramadhan and selamat menyambut hari raya !!

posted by Anis Hayati


12 August 2011

trial PMR


assalamualaikum, semua
sekarang dah masuk 12 Ramdhan dah
dah nak masuk pertengahan Ramdhan
saya yakin majoriti korang dah tak sabar2 nak raya kan ?!
betul tak ?! baju raya korang dah beli ?!
kuih raya ?! ah banyak pulak bdk nie tanya *hehehe*

but bagi saya dan kawan2 saya yg lain, nak masuk pertengahan Ramadhan nie amat menakutkan
kenapa ?! apa yg nak ditakutkan dgn pertengahan Ramadhan ?!
actually maybe most of korang tak tau kot ataupun maybe ada yg dah tau
next week kitorang (form 3 kat sekolah saya and ada beberapa buah sekolah) akan menduduki trial PMR
korang paham tak TRIAL PMR ?! (alah itu pon nak kecoh)
hahaha ... jgn marah dowh
korang memang tak tension tapi kitorang nie lagi tension tau
even, hanya trial saje tapi 'benda' tu penting tau
aduh, next week trial PMR ... ari khamis sampai khamis minggu depan lagi satu
mak ai (pura2 pengsan) matilah kali nie (tak matinya)
so, tak apa lah saya akan beruasaha bersungguh2 (betul ke?!)
entahlah, banyak tajuk saya belum baca
apa2 pun saya akan try sedaya-upaya saya
tolong doakan kejayaan untuk saya yer
dapat pahala tau doakan untuk orang lain (hehehe)

so, (hilang kata2) saya pun dah tak tau nak cakap apa lagilah
kebetulan time sekarang nie otak saya mcm "slow" sikit sebab kat sekolah tadi banyak yg dah saya "keluarkan" dari otak saya nie
itu yg dah tak tau nak cakap apa dah
anyway, korang (peminat super junior) dah tengok video terbaru diorg ?!
saya yakin korang dah tengok
serius saya kata lagu diorg best, cool, gempak and ... mcm2 lah
saya suka lagu diorg .... I LOVE YOU SUPER JUNIOR !!!


by the way, sampai setakat ini jer lah cerita saya kali nie
goodbye and see you soon *waves*

posted by Anis Hayati

06 August 2011

nikmatnya puasa

 
HELLO HELLO HELLO
hah !!! saya dah kembali !!! rasa mcm dah lama tak update blog
betul ke ?! entah lah
saya jeles tau tengok blog2 yg saya follow byk update blog diorang
sungguh jeles >_<
saya tak update buat sekian lamanya sebab saya tak ada idealah nak update
and FINALLY hari nie saya ada cerita nak dikongsikan dgn korang semua
yg nie pon saya memerah otak nak taip ape tau
harap korang semua suka dgn post saya kali nie


 
hah !!! sekrang dah masuk hari KE -6 bulan RAMADHAN
mcm mana pusa korang semua kali nie ?!
harap2 semua nyer okay2 belaka
actually saya rasa bulan ramadhan thn nie lama lah
betul ke ?! saya tak tau lah korang semua rasa mcm mana pulak kan
maybe saya seorg jer kot yg perasan ?! maybe sebab saya dok t'tunggu nak raya ?!
entah lah siapa tau kan ?!

balik pada TAJUK post saya nie
bulan ramadhan antara bulan yg amat bermakna buat saya
ye ke ?! ye kot (tahan gelak)
kenapa saya kata mcm tu ?! sebab ...

time bulan puasa dapat mkn b'sama2 dgn family
kalo bulan2 lain amat susah utk saya mkn sekeluarga sebab kitorang semua busy dgn kerja masing2
jadi time bulan ramadhan nie lah kitorang dpt mkn sama2 satu family
kalo bulan lain, ade lah jgk tapi jarang2 lah (bukan kadang2)
kenapa ?! sebab kitorang nie bukan keluarga yg kaya mana
mkn kat luar pon sekali sekala
kalo nak mkn bersama2 pon time pegi jalan2 satu family
itu pon belum tentu lagi ... seperti yg korang semua tau (korang tau ke ?!)
saya ade adik yg dok kat asrama
so, dia balik rumah 2 minggu sekali jer
itu pon tengok duit dulu lah
jadi time bulan ramadhan nie lah kitorang dpt mkn b'sama2
suka nyer !!!

solat tarawih kat surau
sebut jer bulan ramadhan, terbayang solat TARAWIH
saya suka solat tarawih
seronok tau solat tarawih berjemaah kat masjid atau surau
kalo saya, solat kat surau
kalo bulan biasa, sebulan maybe 2 atau 3 kali jer pegi surau
itu pon kalo ade ceramah lah
biler bulan pusa, dapat pegi solat tarawih, solat sama2 ... and yg paling best sekali
dapat MAKANAN !!! free pulak tu (memang lah free)
tapi kan yg buat saya malas tu kalo kena solat sampai habis
itu yg paling malas lah
tapi nasib baik lah kat surau saya nie solat tarawih 8 rakaat campur witir 3 rakaat
yg nie boleh saya pegi lah kan ... rajin katakan (nak t'muntah)

tak boleh tidur dlm kelas
hehehe .. mcm perli jer ... ye kot
ape2 pon tidur dlm kelas selalu berlaku pada semua org yg masih belajar
saya pon mengantuk dlm kelas jgk
subjek yg selalu saya tidur adalah time .... huhuhu T_T
tak boleh bagi tau lah ... rahsia nie
hahaha ... tapi bila bulan ramadhan, perut lama, so memang tak de mood nak tidur time perut berbunyi2 nie
tapi kan ramadhan thn nie cam tak jer sebab hampir setiap ari saya ngantuk tau
aish (ketuk kepala) tak boleh jadi nie
ade tak ubat ke atau ape2 pn yg boleh hilangkan ngantuk ?!
kalo korang tau, bagi tau saya tau
kalo tak tau, diam ajer lah yer (sengih)

saya rasa itu jer lah kot sebab2 saya suka dgn bulan ramadhan
time bulan ramadhan nie
ade SATU benda yg saya paling tak suka
nak tau ape benda tu ?!
tunggu post saya yg akan datang
hahaha ... jgn marah yer

okay lah saya bagi tau
tapi jangan gelakkan saya tau
janji ?!
okay (tarik nafas dalam2)
saya paling tak suka dgn MERCUN
bila ramadhan dtg, ramai org jual mercun
saya tak suka tau
kenapa ?! sebab habis jer solat tarawih, dalam p'jalanan nak balik rumah
mesti ade bdk baling mercun
tak kesah mercun ape pon
saya memang tak suka
huhuhu T_T rasa am nak menangis tau
korang pulak mcm mana ?!
saya yakin pasti ade antara korang yg tak suka mercun juga mcm saya

tapi nak buat mcm mana kan ?!
main mercun nie memang menyeronokkan tapi jangan sampai lupa diri tau
nanti tak dpt raya gara2 cedera main mercun
ingatlah nasihat saya nie (ayat tak boleh blah)

jadi sekian saja lah cerita saya kali ini
harap korang semua terhibur (betul ke ?!) dgn post saya kali ini
so saya ambil kesempatan ini nak ucapkan
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN
&
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

01 August 2011

dah besar

 
assalamualaikum semua !!!
apa khabar ?! saya dah balik dah 
rindu ke sama saya ?! (sengih sampai ke telinga)
hahaha !!! gurau2 jer pon
hah 3 ari 2 mlm balik kampung agak best lah even kat sana just ade nenek and atuk and kucing jer
hah !!! (jerit sekuat2 nyer) saya dah jumpa kucing saya dah
peh, memang terkejut giler lah
nak tau kenapa ?! kucing saya dah besar and badan dia dah gemuk dah
dulu kecik jer ... comel2 jer
tapi sekarang dah besar and macam garfield (tak tau betul ke tak ejaan nyer) pon ade lah kot
but diorang still manja lagi lah
and still cute lagi
kamera saya penuh dgn gambar kucing
hehehe ....

nampak tak ?! maybe tak nampak kot
ape2 pon diorang memang dah besar dah
kucing betina saya tu kan dah ade 2 kucing nak kat dia tapi dia tak layan
kesian diorang
hahaha

hah nie lah kucing nyer
nampak garangkan ?! saya keliru sikit kucing nie dgn kucing jantan saya
sebab bulu dia sama warna tapi buat masa nie saya belum salah kejar kucing lagi
kucing nie nenek saya kata tak tau dari mana
entah lah maybe ade orang buang dia kot sebab dia tak comel (suka hati jer)
hahaha ... actually ade lagi seekor
tapi saya tak dapat nak amik gambar dia sebab dia takut orang
yg itu memang kucing nenek saya
namanya "Putih"

ade bayak lagi saya ambil
biar saya tunjukkan

nie kucing betina saya
sorry kalau tak berapa jelas sebab dia baring kat longkang kecik
hehehe
comel kan ?!

gambar tak jelas lagi
maaf sekali lagi
nie kucing jantan saya
konon nyer nak main panjat2 lag
sekali sampai kat atas tu dah tak reti turun
habis saya pulak kena cakar gara2 nak bawa dia turun
sabar jer lah

nie sapa pulak nie ?!
heheh kucing saya yg ade sekarang nie lah "Sepet"
sempat saya amik gambar dia time dia makan rumput tu
kesian kucing saya tau
tak de sape nak kawan dengan dia time kat kampung tu
Eek and Belang tau mau kawan dgn dia
kesian dia main2 seorang2
lompat sorang2 , panjat pokok sorang2
kesian betul lah

itu lah sedikit sebanyak gambar yg saya ambil
kalau nak tengok lagi banyak, tengok kat facebook saya
itu pon kalau saya dah uploadkan sebab kadang2 tu saya malas nak upload
ape bende gambar kat atas nie ?!
hahaha ... kalau nak tau tengok betul2 yer
tak berapa menjadi ape yg saya tulis kat pasir tu
but hope korang nampak lah

anyway, kena out dulu
bye semua
have a nice day !!!
SELAMAT BERPUASA 

posted by ANIS HAYATI